Kent Haberleri

Hatay'da 9 kişiye mezar olan binanın müteahhidi: Bu apartmanı hatırlayamadım, herhangi bir bilgim yok!

Hatay'da 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ilk depremde yıkılan ve 9 kişinin yaşamını yitiren Rende Esenpark Evleri'nin müteahhidi yaptığı binayı hatırlamadığını ileri sürdü. İşte ayrıntılar..

Hatay'ın Merkez Antakya ilçesi Odabaşı Kavaslı Mahallesi'ndeki 9 katlı apartman, 6 Şubat 2023'te saat 04:17'de meydana gelen ilk depremde yıkıldı. 9 kişinin hayatını kaybettiği Rende Esenpark Evleri'ninHatay Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Soruşturma Bürosunca sürdürülen soruşturması tamamlandı. 

Tutuksuz sanıklar 85 yaşındaki binanın yapım sorumlusu müteahhidi A.S.R, proje ve uygulama denetçisi İ.S, kontrol elemanı H.A. ile tutuklu sanıklar statik proje müellifi C.T, yapı denetim sorumlusu G.T, proje ve uygulama denetçisi M.K. ile ilgili "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle hazırlanmış olan iddianame, Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. 

İddianamede, cumhuriyet savcısı nezaretinde bilirkişilerle olay yerinde incelemeler yaptığı fakat  binanın enkaz halinde olması sebebiyle gözlem çukuru açılarak zemin incelemesi yapılamadığı  ifade edildi. 

Bilirkişideki zemin etüt raporunda, birinci sondaj kuyusunda yeraltı suyuna rastlanılmadığına, ikinci ve üçüncü sondaj kuyularında ise 6. metrede yeraltı suyuna rastlandığına dikkat çekilen iddianamede, temel donatı alanları, temel zemin emniyet gerilmesi ve perde donatı alanının yetersiz olduğu ayrıca malzeme kalitesinin de yeterli olmadığı ifade edildi. 

İddianamede ifadesi yer alan binanın yapım sorumlusu müteahhidi A.S.R, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. 

A.S.R, açıklamasında, bu apartmanı hatırlayamadığına dikkat çekti ve "Söz konusu apartmanı yapıp yapmadığıma dair şu an herhangi bir bilgim yok. Bu apartmanın yapı denetimcisi G.T'yi de hatırlamıyorum" diyerek, söyleyeceklerinin bundan ibaret olduğunu belirtti. 

Binanın yapı denetim sorumlusu tutuklu sanık G.T. ise binanın 2017 yılında inşasına başlandığını dile getirdi ve binanın yapı ruhsatı ve kullanım izninde imza yetkisini kullandığını söyledi. 

"Biz projelere uygun olarak yapı denetimi gerçekleştirdik. Ben şirkette imza yetkilisi olarak bulunuyorum. Yapı denetim kuruluşunun sahibiyim. Binaları yanımda çalışan yapı denetçisi mühendisler denetler" diyen G.T., bu binada proje ve uygulama denetçisi olarak mimar İ.S.'nin yer aldığını, inşaat mühendisi M.K.'nın da yapı denetimini yaptığını aktardı. 

Proje ve uygulama denetçisi İ.S. ise binanın inşa edildiği dönemde hasta olduğu için Bodrum'da kızının yanında kaldığını ifade etti. 

Yapı denetim şirketinin zaman zaman kendisini aradığına dikkat çeken "İ.S, "Bana her zaman 'Her şey yolunda, gelmene gerek yok.' denildi. Ben o tarihte hiç Hatay'a gitmedim, şirketin denetlediği hiçbir binaya imzamı atmadım. Yalnızca şirkette isim olarak yer aldım, saha görevine katılmadım" dedi ve imzası varsa, bunları başkalarının attığını düşündüğünü aktardı ve binanın yıkıldığından haberi olmadığının altını çizdi. 

Tutuklu sanık statik proje müellifi C.T. de suçsuz olduğunu iddia etti ve "Malzemelerin alımı konusunda sorumluluğum olmamakla birlikte yanlış yöntemler kullanılarak alındığına şahit oldum" dedi. 

Tutuklu proje ve uygulama denetçisi M.K. ve tutuksuz kontrol elemanı H.A. da yıkılan binanın evraklarına hiçbir şekilde imza atmadıklarını ve suçları olmadığını ileri sürdü.  

Tapu sahiplerine müjdeli haber! Başvuru yapanların parası iade edilecek!

Ev almak için doğru zaman mı? Fiyatlar ne zaman artacak? Uzmanı açıkladı!

Tozkoparan'da kentsel dönüşüm mağduriyeti! Evlerin büyüklükleri, fark ödemeleri, teslim tarihleri bilinmiyor!