16 / 05 / 2024

Hatay'ın mobilyası Afrika ülkelerine gidecek!

Hatay'ın mobilyası Afrika ülkelerine gidecek!

Mobilya sektöründe özellikle zigon sehpa üretimi ile adından söz ettiren Hatay, Ortadoğu'ya mobilya göndermede iç savaş sebebiyle ulaşım açısından sıkıntı yaşadığından Afrika ülkelerine yönelmeyi planlıyor...




Hatay'ın ihracatta Suriye'yi yol olarak kullandığını, bu ülkedeki iç savaşın kendilerini de etkilediğini belirten Yapar,"Antakya'nın Suriye'ye ciddi ihracatı yoktu ama yol olarak kullandığımız bir bölgeydi. Şimdi Suudi Arabistan'a, Ürdün'e, Lübnan'a mal göndermede problem yaşıyoruz. Bu ülkelere deniz yoluyla ulaşabiliyorsunuz ama bu da maaliyeti artırıyor. O zaman da rakiplerimize karşı dezavantajlı duruma düşüyoruz. Avantajlı ülkeler için bir arayışa giriyoruz. Mobilyacılık anlamında en büyük alıcı şu an Irak. Arkasından Türk cumhuriyetleri geliyor. ABD'ye ihracat devam ediyor ama en büyük hedefimiz Afrika. Nasip olursa aralık ayında Fas gezisi düzenlemeyi, ürünlerimizi tanıtıp, ihracat yapmayı hedefliyoruz."


İhracatta 6 yılda 10 kat artış


Hatay'da mobilyacılığın önemli sektör olduğunu ve birçok kişinin bu işten ekmek yediğini vurgulayan Yapar, kentte 2006'dan 2012'ye ihracatın 10 kat arttığını ancak bunu yeterli görmediklerini kaydetti.


Yapar, 20 yıl önce başladıkları zigon sehpa üretiminde artık Türkiye'nin toplam ihracatının 3 katını yapar hale geldiklerini vurguladı.Dünyada zigon sehpa denildiğinde akla ilk Hatay geldiğini belirten Yapar, bunun artık kendi başına bir sektör olduğunu söyledi.


Mobilya İhtisas Sanayi Sitesi


Antakya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde hayata geçirilecek Avrupa Birliği destekli "Antakya Mobilyacılığını Geliştirme Projesi" ile sektörün teknolojiyle tanışacağını belirten Yapar, bu sayede üretim kapasitesinin daha da artacağını ve daha geniş pazara açılabileceklerini kaydetti.


Küçük sanayi sitesi yetersiz kaldı


Mobilyacıların faaliyet gösterdiği Küçük Sanayi Sitesi yetersiz kaldığı için üretim kapasitesinin düşük olduğuna işaret eden Yapar, "Mobilya İhtisas Sanayi Sitesi projemiz var. Yaklaşık 1,5 yıl içerisinde kente 7 kilometrede, 100'ün üzerinde firmanın yer alacağı bu ihtisas bölgesi hizmete açılacak. Burası, bazı firmalarımız için 30-40 dönümlük fabrikalarını kurabilecekleri sıçrama tahtası olacak. Bu da Antakya'nın kendi çapındaki mobilya ihracatını arttıracak" diye konuştu.


Çeşitli fuarlara katılarak kentte yapılan mobilyaları tanıttıklarını vurgulayan Yapar, bu kapsamda 2014'deki İstanbul Mobilya Fuarı'nda en az 12 firmayla yer alacaklarını kaydetti.


Yapar, sorunları ve sektörün yaşadığı sıkıntıları ön plana çıkarmak yerine büyüme ve ilerlemenin zevkini çıkarır hale geldiklerini sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön