01 / 05 / 2024

Havaray inşaatı Bakırköy-İncirli hattında 1.5 yılda bitecek!

Havaray inşaatı Bakırköy-İncirli hattında 1.5 yılda bitecek!

Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın gözde projelerinden 'Havaray' sistemleri   Bakırköy-İncirli Havaray Yapım Projesi'ni programa alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 3.5 km. uzunluğundaki bu güzergah için ihale hazırlıklarını başlattı...



İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi ken tin ulaşımını rahatlatmak için kolları sıva di. Sorunu çözmek için yeni projeleri ar ka arkaya gündeme getirmeye başladı Bunlardan birisi de 'Havaray' İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın gözde projelerinden biri olduğu belirtilen 'Havaray' sistemleri, öncelikli olarak önemli güzergahları kapsayarak belirli aşamalarda hizmete alınacak. İlk olarak Bakırköy-İncirli Havaray Yapım Projesi'ni programa alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 3.5 km. uzunluğundaki bu güzergah için ihale hazırlıklarını başlattı.

BAĞLANTI OLACAK
Projenin yaklaşık 100 trilyon liraya malolması planlandığı kaydedildi. Projeyle,, kentin trafik yükünü azaltmak amacıyla kısa mesafeli hatlarda 'Havaray' adlı raylı sistemi kurarak, metro istasyonları ile İstanbul Deniz Otobüsleri İşlet-meleri (DOl) iskeleleri arasındaki entegrasyonun sağlanması amaçlanıyor. Proje kapsamında tamamlanarak ihale aşama ¬sına getirilen Bakırköy-lncirli arası Havaray inşaatı, 1.5 yılda tamamlanacak. Bakırköy-İncirli Caddesi ile sahildeki iskele arasındaki 'Havaray' hattı, Incirli'den sahile kadar inecek, tahmini 3.5 km. uzunluğunda olacak. Bu arada önümüz-deki yıllarda yatırım programına alınan güzergahlar arasında yer alan Taksim-Yenikapı hattı üzerindeki şžişhane ile şžişli arasındaki 'Havaray' hattın da, etüd çalışmalarının tamamlandığı kaydedildi. TaksimYenikapı hattı şžişhane istasyonundan başlayıp Kasımpaşa üzerinden Kulak-sız'a, oradan da Cemal Ka ¬macı Spor Kompleksi, Darü-lacaze ve Perpa önünden şžiş-li'deki metro istasyonuna kadar uzanacak. Güzergah, Cemal Kamacı Spor Kompleksi önünden iki kola ayrılarak, bir kolu E-5 paralelinden hafif metroya bağlanacak,, diğer kolu Edirnekapı'dan Kazlı-çeşme'ye indirilecek. Önce-likli olarak ele alınan diğer bir hat ise Beşiktaş'tan Zircirlikuyu'ya kadar götürülecek. Bakırköy-sahil arası ile Bahçelievler-Bağcılar, 4.Levent-Taksim metrosuna dikey olan hatlar ile çeliktepe, Gültepe, Sanayi Mahallesi, Boğaziçi Üniversitesi, Arnavutköy güzergahlarını metroya bağlayan hatlar üzerinde de havaray sistemleri kurulması planlanıyor.

MİNİBÜSCÜ İşžLETECEK
Proje ile minibüs hatları 'Havaray'a dönüşecek. 8 hatta toplam 47.8 kilometrelik sistem planlandığı kaydedildi. Yetkililer İstanbul'da 6 bin 247 minibüs çalıştığını bunlardan ekmek parası kazananları mağdur etmemek için de 'Havaray'ı minibüscülerin işleteceğini ifade ettiler.


Geri Dön