14 / 05 / 2024

Havzalarda yapılaşma engellenecek

Havzalarda yapılaşma engellenecek

İSKİ, deprem dönüşümü için planlanan imar hakkı transferi ile, kente içme suyu sağlayan su havzalarında kaçak yapılaşmayı engelleyecek. Su havzalarındaki arazisini bedelsiz terk edenler, ek imar hakkı kazanacak



İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) kentin su kaynaklarının kirlenmesini önlemek için hazırladığı İçme Suyu Havzaları Yönetmeliği'ne, su havzalarındaki yapılaşmayı engellemek amacıyla imar transferi maddesi eklendi. Yönetmeliğe göre, yapılaşmanın tamamen yasak olduğu su havzalarının mutlak koruma alanlarındaki arazisini kamuya bedelsiz olarak terk eden vatandaşlar, aynı bölgede yapılaşma izni olan havza dışındaki alanlarla, orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında ek imar hakkı elde edecek. Ancak, ek imar hakkı, kamuya terk edilen arazinin yüzölçümünün yüzde 60'ı üzerinden hesaplanacak.

TERK EDİLEN ALAN PARK OLACAK
Kamuya bırakılan alan ise, yeşil alan, yol ve rekreasyon alanı olarak kullanılacak veya ağaçlandırılacak. Örneğin Samandıra'da su havzasının mutlak koruma alanında arazisi olan bir vatandaş, bu arazideki imar hakkının yüzde 60'ını Samandıra'daki havza dışında kalan arazisinde ek olarak kullanabilecek. Yönetmelikte yapılan bu değişiklikle, yapılaşmanın yasak olduğu mutlak koruma alanlarında, kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi hedefleniyor. Yönetmeliğe göre, bir su havzasının 0-300 metrelik kısmını oluşturan 'Mutlak Koruma Alanı' ile 300-1000 metreyi kapsayan 'Kısa Koruma Alanı'nda hiçbir yapılaşmaya izin verilmiyor. Orta ve uzun mesafeli koruma bantlarında ise, yönetmelikle belirlenen değerlerle kısmen imar izni veriliyor. İmar hakkı transferi kavramını ilk olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 'deprem dönüşüm'' projesi kapsamında dillendirmişti.
Sabah/Hasan Ay

 


Geri Dön