28 / 04 / 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı açıkladı! Vergi denetmenleri ev ev kontrol edecek!

Hazine ve Maliye Bakanlığı açıkladı! Vergi denetmenleri ev ev kontrol edecek!

Hazine ve Maliye Bakanlığı kira gelirini beyan etmeyenleri mercek altına aldı, bu süreçte maliyeciler sokak sokak rastgele kapı zillerini çalmaya başladığı duyuruldu.



Kira gelirlerinin beyanname döneminin yaklaştığı bu günlerde maliye çalışanları seferber oldu.  Buna göre, mart ayında kira gelirlerinin doğru bir şekilde beyan edilmesini sağlamak amacı ile gayrimenkul sahiplerinin kira gelirleri mercek altına alındığı kaydedildi. 

Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) vergide gönüllü uyumu yükseltme çalışmalarına devam ettiğini belirten Bakan Şimşek, Başkanlığın, kayıtlı mükelleflere verdiği hizmetlerin yanı sıra kayıt dışı ekonomi ile mücadele anlamında da denetim çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü ifade etti.

yenisokegazetesi.com'da yer alan habere göre; Geçen sene bu alanda yapılan çalışmalarda olumlu sonuçlar alındığını ve mükelleflerin beyan dışı bıraktıkları gelirleri beyan etmelerinin sağlandığını belirtten Şimşek, başta banka ve tapu kayıtları olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarından elde edilen veriler sonucu yapılan kontrollerle, beyanname vermesi gereken mükelleflerin tespit edilerek vergi beyanında bulunmalarının sağlandığını da kaydetti. 

Bakan Şimşek, vergi uyumunu yükseltmek için yasal işlemlerden önce mükelleflere kısa mesaj yolu ile bir hatırlatmalar yapıldığını kaydeden, "Bu doğrultuda 200 bin mükellefe kısa mesaj gönderildi. Bu hatırlatmalar kapsamında  geri dönüş sağlamayan mükellefler izaha ve gönüllü uyuma davet edildi. Bu çalışmaların da katkısıyla 2023 yılında kira gelirlerine ilişkin 1 milyon 719 bin 315 beyanname alındı." diye konuştu.

 Hazine ve Maliye Bakanlığı açıkladı! Vergi denetmenleri ev ev kontrol edecek!

KAPI KAPI DOLANILMAYA BAŞLANDI

Öte yandan uygulama Aydın'da çok sıkı bir şekilde başladı. Maliye çalışanları sokak sokak dolaşarak rastgele evlerin kapılarını çalarak kimlik beyanı sonrası kiracılara ödedikleri kira bedelini sormaya ve bunları not almaya başladı.

KİRA GELİR BEYANNAMESİ NEDİR?

Öte yandan, kira gelir vergisi, belirli bir miktarda olan sınırları aşan mesken ya da mülk üzerinden kira geliri elde edenlerin devlete ödemesi gereken  yükümlü olduğu vergisi denmektedir. Kira geliri elde edenlerin  bu gelirini beyanname hazırlayarak veya  hazır beyanları da kullanarak vergi dairelerine beyan etmekle ve vergiyi ödemekle yükümlü olurlar.

5 milyon TL'lik evin kira getirisi 25 bin TL! Ev alıp kiraya vermek mantıklı mı?

Ev sahipleri dikkat: Kira geliriniz 33 bin TL'den azsa vergi ödemeyeceksiniz!

Kira bedelleri hane gelirinin yüzde 30'unu aşmamalı: Bu hesapla ortalama aylık gelir 51 bin TL olmalı!

İstanbul'da kira fiyatları 4 yılda yüzde yüzde 961 arttı!


Geri Dön