27 / 04 / 2024

İstanbul'da kira fiyatları 4 yılda yüzde yüzde 961 arttı!

İstanbul'da kira fiyatları 4 yılda yüzde yüzde 961 arttı!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) konut fiyatlarındaki artışa ilişkin raporunda orta ve düşük gelir grubunun ev sahibi olmasının imkansızlığı dikkat çekti. Rapora göre 2019’dan bugüne İstanbul’da en çok kira artışı yüzde 961’le Üsküdar’da gerçekleşti.



İstanbul Planlama Ajansı “Bir Hak Olarak Barınma: Sağlıklı, Dayanıklı ve Güvenli Konuta Erişim Herkes İçin Mümkün Mü?” başlıklı bir analiz yayımladı. Söz konusu raporda kentte kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki artışa değinildi. 

İstanbul’da 2000’li yılların başından itibaren orta ve düşük gelir grubu için ev almanın zorlaştığına dikkati çeken raporda son yıllarda ise kiraların da ödenebilir olma niteliğini kaybettiğinin altı çizildi. Rapora göre 2019’dan bugüne İstanbul’da en çok kira artışı yüzde 961’le Üsküdar’da gerçekleşti.

Üsküdar dışında 2019 yılından beri kira fiyatlarının en çok arttığı ilçeler şöyle:

Kâğıthane: Yüzde 954

Beykoz: Yüzde 889

Başakşehir: Yüzde 879

Küçükçekmece: Yüzde 861

Eyüpsultan: Yüzde 804

İstanbul da kira fiyatları 4 yılda yüzde yüzde 961 arttı!

İSTANBUL'UN MERKEZİ BOŞALDI

İPA'nın yayımladığı raporda yükselen kira fiyatları nedeniyle İstanbulluların kentin merkezinden çepere kaydığı belirtildi. 

Birgün Gazetesinde yer alan habere göre, Raporda şunlar denildi: “Konut kira fiyatlarında yaşanan bir senelik değişim incelendiğinde merkez ilçelere kıyasla Beykoz, Eyüpsultan ve Başakşehir’de değişimin daha çarpıcı olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu durum merkez ilçelerde yüksek olan konut kira değerlerinin çeperde de yansımalarının görülmeye başladığını göstermektedir. İstanbul merkezinde konut kiralarının yüksek olduğu bilinmesine karşılık kent çeperinin de seneler içerisinde yükselen kira oranlarına sahip olması çepere artan talebi göstermektedir. Konut kiraları nedeniyle çepere yerleşmekte olan İstanbullular için barınma ücretine ek olarak ulaşım, donatı alanlarına erişim gibi yeni ihtiyaçların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.”

Rapordan öne çıkan bazı bilgiler şöyle:

Kasım 2023 verilerine göre İstanbul’da son bir yıl içerisinde kira fiyatları yüzde 75,56, konut satış fiyatları yüzde 84,14 oranında artış gösterdi. Metrekare fiyatları baz alındığında ise satılık fiyatı yüzde 82,54, kiralık fiyatı ise yüzde 84,33 arttı.

Pandeminin etkisi ile beraber kira fiyatları 2020 ile 2022 arasında tüm ülkelerde artış gösterdi. Fakat dünya genelinde kiralar 1,6, İstanbul’da 5,2 kat arttı. Yeni kiralama fiyatları Türkiye’de yıllık yüzde 159,3 artarken İstanbul’da yüzde 145,6 arttı.

Ücretli çalışanların, kazançlarının büyük çoğunluğunu kira giderlerinin karşılaması sosyal adaletsizliği artıran ve toplumsal barışı tehdit eden boyuta geldi.

Toplumun yüzde 95’inin konut kredisinden yararlanamadığı bu dönem kredili konut satışlarının da Türkiye genelinde tarihin dip noktasına düşmesi, evin bir barınma değil finansal yatırım aracına dönüşmesine yol açtı.

Son 4 senede kira fiyatları sadece 5 mahallede bir miktar düştü, diğer tüm mahallelerde yüksek miktarda artış gözlendi.

İstanbul özelinde konut stokunun yetersiz olduğunu söylemek mümkün değildir. Fakat herkes için erişilebilir konut stoku yetersizdir. Bu durum konut üretiminin özel sektörün inisiyatifine bırakılmış olmasıyla açıklanabilir.

İstanbul da kira fiyatları 4 yılda yüzde yüzde 961 arttı!

10’DA 8’İ KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTİYOR

Çalışma kapsamında İstanbul’da yaşayan 317 kişiyle kentsel dönüşüm araştırması yapıldı. Verilen cevaplardan öne çıkanlar şöyle oldu:

• Katılımcıların yüzde 84,7’si binalarında kentsel dönüşümün gerekli olduğunu düşünüyor. Kentsel dönüşümün gerekli olduğunu düşünen katılımcıların yüzde 93,4’ü 30 sene ve üzeri binalarda yaşıyor.

• Yüzde 62,1’i kentsel dönüşümden en öncelikli beklentisini doğal afetlere karşı dayanıklılık olarak tanımladı. Yüzde 17,8’i güvenli bir yaşam alanı, yüzde 5,2’si ise ekonomik olarak mağdur edilmemek ve evlerinin küçülmemesi olarak belirtti.

• Binaların deprem riskli çıkması durumunda uzlaşma durumları sorulduğunda katılımcıların yüzde 

• 49,8’i binayı yeniletmek üzere apartman sakinleriyle uzlaşmaya çalışacağını kaydetti. Yüzde 30,9’u daha güvenli bir yapıya taşınacağını, yüzde 13,1’i ise maddi yetersizlikler nedeniyle kalmaya devam etmek durumunda kalacağını ifade etti.

• Katılımcıların yüzde 70,4’ü kentsel dönüşüm nedeniyle aylık masrafların yükseleceğini düşünüyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz kentsel dönüşüm için rantsal dönüşüm diyenlere seslendi! İnsanımızın canıyla oynuyorlar!

Kentsel dönüşümde tarihi an için geri sayım başladı! Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün açıklayacak!


Geri Dön