01 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümde tarihi an için geri sayım başladı!

Kentsel dönüşümde tarihi an için geri sayım başladı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul’un kentsel dönüşüm planını bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı programda açıklayacak.



Kentsel dönüşümü kapsayan düzenlemeler içeren "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", 8 Kasım'da TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen 6 Şubat'taki depremlerin acısı devam ederken, kentsel dönüşümü hızlandırmak için yapılan yeni düzenlemeyle, ilgililere ulaşmayan tebligatlar, küçük farklarla sağlanamayan 3'te 2 çoğunluk, risk tespitini engellemek için açılmayan kapılar, dönüşüm için karşılanamayan finansman gibi sorunlara çözüm getirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul’un kentsel dönüşüm planını bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı programda açıklayacak. Programda; İstanbul’un üç aşamalı dönüşüm planı, Yarısı Bizden Kampanyası ve  yeni kira miktarı destekleri de gündeme gelecek.

Deprem felaketlerinden sonra İstanbul’da sağlıksız konut stokunu dönüştürmek amacıyla hızlandırılan kentsel dönüşüm çalışmalarına çıkarılan yasa ile farklı bir boyut kazandırıldı. 

Yani Şafak'ta yer alan detaylara göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı programla İstanbul’un dönüşüm planını duyuracak. Plan kapsamında önce yüksek riskli ve riskli sınıfta yer alan yaklaşık 700 bin bina dönüştürülecek. Ardından ise binaların ömürlerine göre konutlar sırasıyla dönüşüm kapsamına alınacak.

Kentsel dönüşümde tarihi an için geri sayım başladı!

MALİ KAYNAK HAZIR

Plana göre ilk olarak yeni kentsel dönüşüm yasası doğrultusunda hâlihazırda 188 alanda devam eden şantiye alanlarının sayısı artırılacak. 2. adımda, nisan ayında başvuruları alınmaya başlanan ve şimdiye kadar yaklaşık 1 milyon 300 bin bağımsız birim için başvuru yapılan ‘Yarısı Bizden’ kampanyası ile 350 bin konut dönüştürülecek.

Bu proje çerçevesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe çalışmasını tamamladı. Hazine birinci sene için 80 milyar TL, ikinci sene için 233 milyar TL, üçüncü sene için de 160 milyar TL'lik bütçe hazırladı. Bu proje kapsamında verilecek hibe ve kredi destekleri açıklanacak.

REZERV ALANLARA 350 BİN YENİ KONUT

Üçüncü adımda ise tespit edilen rezerv alanlarda 350 bin yeni konut inşa edilecek. Bakanlık tarafından değişik büyüklüklerde 20’ye yakın rezerv alan belirlendi. Rezerv alan olarak belirlenen bölgelerin de programda açıklanması bekleniyor. Tespit edilen alanların bazıları daha önce bakanlıklara tahsis edilmiş ancak kullanılmayan alanlar.

Tapuları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda olan bu alanlar da böylece değerlendirilmiş olacak. Tespit edilen alanların bir kısmında planlama gerçekleşti. Bu alanlara toplam 350 bin konut inşa edilecek. Bu konutlara ilk planda her an yıkılma riski ile karşı karşıya olan 5-6 bin binada yaşayan vatandaşların taşınması sağlanacak.

158 BİN KONUT DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Kentsel dönüşüm konusunda yüzde yüz uzlaşıya varılan konut sayısı 70 bin. Dönüşüme anlaşma sağlanan konutlardan başlanacak. Daha sonra ise uzlaşı oranı yüzde elliyi geçen yaklaşık 158 bin konut dönüştürülecek.

İstanbul'da o bölgeye yatırım yapanlara piyango vurdu! İşte İstanbul'un en değerli bölgesi!

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Apartmanda gürültü yapmanın cezası var mı?


Geri Dön