Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı GES Projesini duyurdu! 15 Haziran'da başlayacak GES nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı yüksek enflasyon ve dolar kuruna ilişkin adımlar atılacağını açıklamıştı. Bakanlık 'Akşam saatlerinde açıklayacağız' dediği projeyle ilgili ilk bilgileri paylaştı. Buna göre Gelire Endeksli İç Borçlanma Senedi için talep toplanacak. İşte detaylar...Açıklanan adımların ilkiyle ilgili flaş açıklamalar geldi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde yeni adımların atılacağını duyurmuştu. Açıklanan adımların ilkiyle ilgili flaş açıklamalar geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamalara göre;

* Gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecek.

* Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES’ler ülke genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecek. 

* Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığın sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecek.

* İhraç edilecek senetler 3 ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak. Kupon ödemelerinde askeri getiri garantisi olacak. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tasarrufların Türk lirasından değerlendirilmesinin teşviki ve yatırımcı tabanının genişletilmesi için gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemlerinin 15 Haziran'dan itibaren gerçekleştirileceğini açıkladı.


 

Vatandaşların tasarruflarını dolar yerine Türk lirasında değerlendirmesini teşvik ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla uygulanacak yeni çalışmaya ilişkin şu açıklama yapıldı:

Bakanlığımızca vatandaşların tasarruflarını Türk lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, GES talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir. Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri bakanlığımız sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir. İhraç edilecek senetler 3 ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır. Senedin kupon ödemesinde esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir.

 

Tapularda yeni dönem başlıyor! Kimlik bilgileri gizlenecek

Çiftçilerden peşin paraya buğday alınacak! Son tarih açıklandı iki gün içinde hesaplara yatacak

Türk lirasının aşırı değer kaybı ve doların yükselişi sonrası gündeme geldi! Sermaye kontrolü geliyor iddiası

Asgari ücrete zamla ilgili sürpriz açıklama: Hükümet 'sabır' derken 10 bin lira altında olmamalı çıkışı geldi

Dolarda beklenen patlamayı yazdık! Bundan sonra olacaklar ise herkesi şaşkına çevirecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan flaş yüksek döviz kuru açıklaması! Dolara müdahale mi geliyor?

Abdullah Gül'den dikkat çeken ekonomik kriz çıkışı: Hayret verici gelişmeyi ilk kez açıkladı

Merkez Bankası'ndan 'eriyen dolar' açıklaması! 3 Haziran'dan sonra ortaya çıktı