Hazine'den 36,6 milyar liralık kira sertifikası ihracı!
Hazine ve Maliye Bakanlığınca ilk defa 2012 yılında gerçekleştirilen kira sertifikası ihraçlarına 2020 yılında da devam edildi. Bu çerçevede, söz konusu dönemde iç piyasada toplam 36,6 milyar lira tutarında TL cinsi kira sertifikası ihracı yapıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığının resmi internet sitesinde 2020 yılı gelişmeleri ve 2021 yılı öngörülerini içeren "Hazine Finansman Programı" yayımlandı.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Orta Vadeli Program ve Merkezi Yönetim Bütçesi öngörüleri esas alınarak hazırlanan programa göre, geçen yıl 30,1 ay olan nakit iç borçlanmanın ortalama vadesi, bu yıl ocak-ekim döneminde 32,1 ay oldu. Yüzde 18,3 olan sabit getirili Türk lirası cinsi iç borçlanmanın ortalama maliyeti de aynı dönemde yüzde 10,1 seviyesinde oldu.
Yatırımcı tabanının genişletilmesi ve borçlanma araçlarının çeşitlendirilmesi için ilk kez 2012 yılında gerçekleştirilen kira sertifikası ihraçlarına 2020 yılında da devam edildi. Bu çerçevede, söz konusu dönemde iç piyasada toplam 36,6 milyar lira tutarında TL cinsi kira sertifikası ihracı gerçekleştirildi.
Finansal türev ürünlerde, borçlanma araçlarında ve çeşitli finansal sözleşmelerin fiyatlamasında gösterge şeklinde kullanılabilecek Türk lirası kısa vadeli referans faiz oranı ihtiyacını karşılamak için Borsa İstanbul tarafından Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranı (TLREF) Endeksi de oluşturuldu. Bu kapsamda, finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve TLREF’ye dayalı finansal enstrümanlara ilişkin piyasanın gelişimine katkıda bulunulması için Hazine ve Maliye Bakanlığınca ocak-ekim döneminde 37,4 milyar lira tutarında senet ihracı yapıldı.
Finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi için ilk kez 2017 yılı ekim ayında ihraç edilen altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçlarına bu sene de devam edildi. Bu çerçevede, sermaye piyasalarının güçlendirilmesi için bankalara ve yatırım fonlarına yönelik ihraçlar sürdürüldü. Bu yıl gerçekleştirilen ihraçlar sonucunda 62,6 ton altın tahvili ve 51,1 ton altına dayalı kira sertifikası olmak üzere 113,7 ton altın karşılığı senet ihraç edildi.
- Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçlarına devam
Programa göre, 2021 yılı itfa profili çerçevesinde, farklı vadelerde TL cinsinden sabit kuponlu tahvillerin "gösterge tahvil" olarak ihracı sürdürülecek.
TL cinsinden kuponlu/kuponsuz bonolar ve tahviller, ihalelere endeksli farklı vadeli değişken kuponlu tahviller, uzun vadeli enflasyona endeksli tahviller, itfa takvimine ve piyasa koşullarına bağlı olarak ihraç edilebilecek.
Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçlarının sürdürülmesi ve TL cinsinden kira sertifikalarının ihraçlarına 2021'de de devam edilmesi planlanıyor.
Piyasa katılımcılarının yurt içinde döviz cinsi kira sertifikası talebi ya da ilave talepleri ayrıca değerlendirilecek.
Hazineden altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı!