Hazır arsanın yıldızı parladı!
Yatırımcılar ya da şehrin merkezine uzakta yeni yaşam alanı kurmak isteyenler, arsa yatırımlarını hızlandırdı. ‘Güven’ sorununu aşmak isteyenler için artık ‘hazır arsa’ dönemi de başladı...
Gayrimenkul yatırım trendi; hem geliştirici, hem de alıcı tarafında yeni dönemde ‘hazır arsalar’a yoğunlaşıyor. Bu dönemde konutta ihtiyaca yönelik alım arttı. Arsalarsa yatırımcının yeni aracı oluyor. Arsa alımını, daha sonra satıp yatırımını katlamak isteyenler ile şehir merkezlerine uzakta yeni yaşam alanı kurmak isteyenler tercih ediyor.
Milliyet'te yer alan habere göre; şehire yakın fakat şehrin dışındaki arsalar özellikle İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir gibi illerde tercih ediliyor. Büyük çoğunluğunu beyaz yakalı kitle oluşturuyor. Beyaz yakalı bu grup, şehrin kalabalığından kaçarken, gelecek yıllar için yatırımını yapıyor. Fakat, arazi yatırımı kapsamında daha önce yaşanan ‘dolandırıcılık’ örnekleri tüketiciyi araştırma safhasını uzatmaya, tapu/imar sorunu çözülmüş, gerekli koşulları sağlayan arsalara ulaşmaya yönlendiriyor.
İstanbul’a yakın olsun
Arsa yatırımları büyükşehirlerde olduğu kadar, mega projelere yakın olan şehirlere de yapılıyor. İstanbul Havalimanı’ndan 1915 Çanakkale Köprüsü ile Osmangazi Köprüsü’ne kadar olan hat bugüne kadar önemli arsa yatırımları alırken, bundan sonra da yatırımcı için tercih bölgeleri oluyor. Bu çerçevede Arnavutköy, Çatalca, Çanakkale, Kocaeli, Yalova, Balıkesir gibi bölgeler öne çıkıyor.
Arazi alımı için ‘piyasa koşullarının yarattığı bir yeni yatırım aracı’ diyen Re/max 7Tepe Arsa Geliştirme Direktörü Mert Başaran, 2015’in ardından arazi yatırım trendinin yükselmeye başladığını belirtti. Başaran, “Özellikle beyaz yakalı kitle 2004’ten sonra faizlerin düşmesi ile kredi çekip ev yatırımına başladı. 10 yıl boyunca ciddi getiriler sağlandı. 2015’ten itibaren bu kârlı trendi gören ve ana işi inşaat olmayan birçok şirket inşaat sektörüne girmeye başladı. Bu dönemde global likidite koşullarındaki değişiklik ile birleşince konut kredisi maliyetleri arttı. Arz, talebe fazla gelmeye başladı. 20 bin lira ile 200 bin lira arasında parası olan ama ev alamayan veya faize yatırım yapmak istemeyen ciddi bir kitle oluştu” ifadelerini kullandı.
Uzun vadeli yatırım
Başaran, uzun vadede bakıldığında 2000’lerin başında Kurtköy’de metrekaresi 18 TL olan bir arazinin mevcutta 2000 TL'lere 2008’de Kocaeli Sevindikli’de 2-4 TL arasında olan uygun fiyatlı arazilerin bugün 150 TL'ye Arnavutköy, Dursunköy’de 14 TL'den 350 TL'lere kadar çıktığını söyledi.
‘Master planı var’
Nef ise bu kapsamda ‘markalı konut üreticisi’ kimliğine ‘markalı arsa geliştirici’yi de ekledi. Bunun ilk örneğini Kırşehir’de hayata geçiren Nef, Anadolu’nun çeşitli illeri ile İstanbul’a yakın noktalarda da sistemi geliştirecek. Nef, sorunsuz arsaları master planı ile hazır hale getiriyor. Böylece alıcıların güvenli ve hazır arsaya ulaşabildiği belirtiliyor.
Mülkün tapusunda ne yazıyor?
EVA Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Müdürü Şeyma Şehirli, ‘güven’ sorununun çözülmesi için dikkat çekiyor. Şehirli, "Arsa yatırımı sadece satın almak ve beklemekten oluşan bir yatırım türü değildir. Temelde bu yatırım süreci üç temel evreden oluşmaktadır. Bunlar, ‘doğru yerin tespiti ve arsanın satın alınması’, ‘arsanın doğru zamana kadar bekletilmesi’, ‘arsanın doğru zamanda satılması’" diye konuştu.
Şehirli, dikkat edilmesi gereken araştırma noktalarıyla ilgili ise şu ifadeleri kullandı;
“Yerini mutlaka görmelisiniz. Arsanın tapusunu edinin, imar durumu gibi konularda sözlü beyan yerine kendi araştırmalarınıza güvenin. Mülkün tapusunda ‘arsa’ mı yoksa başka bir ifade mi yazıyor dikkat edin. İmar terklerini kontrol edin. Arsayı almadan ilgili resmi dairelerde araştırmaları yapmalısınız. Arsa ile satılan tapunun aynı gayrimenkule ait olup olmadığını araştırın. Arsanın bağlı bulunduğu Tapu Müdürlüğü’ne giderek mülkiyet haklarını sınırlayacak bir kısıtlamanın olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Ayrıca taşınmazın hisseli mi, müstakil tapu mu olduğuna dikkat edilmeli. Belediyesinde geçmiş yıllara ait emlak vergisi borcunun olup olmadığı araştırılmalı.”