28 / 04 / 2024

Haziran ayında kira bedeline ne kadar zam yapılacak?

Haziran ayında kira bedeline ne kadar zam yapılacak?

Kira artış hesabında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki, Haziran ayında kira bedeline ne kadar zam yapılacak?



Haziran ayında kira bedeline ne kadar zam yapılacak?

Kiracılık Hukuku gereğince, gayrimenkul kiralama işlemlerinde kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline belirli oranlarda zam yapılıyor. 


Kira zam oranı, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Açıklanan ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı hesaplamada kullanılıyor.


Yenilenen kira dönemlerinde yapılacak olan kira zamları işyeri ve meskenlerde farklı şekilde hesaplanıyor.


Meskenlerde yapılacak olan kira zammı FE oranlarından fazla olamazken, işyerlerinde ise yapılacak zamda sözleşme serbestisi uygulanıyor.


İşyeri kira sözleşmesinde herhangi bir oranın belirlenmemesi halinde kiraya mal sahibi istediği oranda zam yapabiliyor. Peki, Haziran ayında kira bedeline ne kadar zam yapılacak?


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,11 arttı. 


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


Açıklanan bu oranlara göre, Haziran ayı kira artış oranı yüzde 6,52 olup, kira bedeline en fazla bu oranda zam uygulaması yapılabilecek. 


Kira zam oranı nasıl belirlenir 2015?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön