01 / 05 / 2024

Nisan ayında kiracıya ne kadar zam yapılabilir?

Nisan ayında kiracıya ne kadar zam yapılabilir?

Mesken kiralamalarında ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Peki, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan oranlara göre Nisan ayında kiracıya ne kadar zam yapılabilir?



Nisan ayında kiracıya ne kadar zam yapılabilir?

Taşınmaz mal kiralamalarında, taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen kira sözleşmesinin yıllık olarak yenilenmesi halinde kira bedeline enflasyon oranlarına göre yıllık zam yapılıyor. 


Kira zam hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki, Nisan ayında kiracıya ne kadar zam yapılabilir?


Kira zam hesabında kullanılan nisan ayına ait ÜFE oranları şu şekilde; 


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,05 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,03 artış gösterdi.


Mesken kiralamalarında ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre 2015 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,41 oranında zam yapılacak.



Enflasyon oranları Mart 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön