28 / 04 / 2024

HDP mülkü olmayan kiracılara 250 TL kira desteği vereceğini açıkladı!

HDP mülkü olmayan kiracılara 250 TL kira desteği vereceğini açıkladı!

Mülkü olmayan kiracılara 250 lira kira desteği vermeyi vadeden HDP, 18 yaşına kadar çocuk ve gençlere, engellilere ve emeklilere ise toplu taşımanın ücretsiz olacağını duyurdu.



HDP'nin seçim bildirgesi kamuoyuna açıklandı. "Büyük İnsanlık Büyük Barış" başlığı altında 52 sayfadan oluşan bildirgede, Passolig uygulamasına son verileceği açıklandı.


HDP'nin bugün kamuoyuyla paylaşılan seçim bildirgesinde, "Temel Güvence Paketi" ile her eve her ay 10 metreküp su, 180 kilovat saat elektriğin ücretsiz verileceği, ayrıca ısınma desteği sağlanacağı bildirildi. 


Mülkü olmayan kiracılara 250 lira kira desteği vermeyi vadeden HDP, 18 yaşına kadar çocuk ve gençlere, engellilere ve emeklilere ise toplu taşımanın ücretsiz olacağını duyurdu.


Kredi kartı borçlarının borçlular lehine yapılandırılacağının da açıklandığı HDP bildirgesinde, kredi kartı faiz oranlarının ise düşürüleceği kaydedildi. 


Az kazanandan az, çok kazanandan da çok vergi alınacağı kaydedilen bildirgede, dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki payının da düşürüleceği bildirildi. 


"Ataerkil sistem" karşısında kadının ekonomik olarak güçlendirileceği vurgulanan bildirgede, "ev içi emeğinin" sosyal güvenlik içine alınacağı, ücretsiz ev işçileri olarak tanımlanan "ev kadınlarına" ise emeklilik hakkı sağlanacağı belirtildi. 


Tüm vatandaşların eşit, parasız ve nitelikli sağlık hizmetlerinden yararlanması sözünün verildiği bildirgede, özelleştirmelerin durdurulacağı, esnafların vergi yükünün azaltılarak, borçlarının esnaflar lehine yapılandırılacağı ifade edildi. 


- Yeni AVM ruhsatı yok


Bildirgede, şehir merkezlerine yeni AVM ruhsatının ise verilmeyeceği vadedildi.


HDP'nin, tarım işçilerinin tamamını iş yasası ve sosyal güvence kapsamına alacağı belirtilen bildirgede, su ve elektriğin küçük çiftçilere ücretsiz verileceği, üretici küçük köylülerin de elektrik borçlarının silineceği kaydedildi. 


Taşeronluk sistemini kademeli olarak kaldırılacağını açıklayan HDP, ilk etapta kamudaki taşeron çalışanların kadrolu çalışan haline getirileceğini, taşeron çalışılan döneme ait kıdem tazminatlarının da ödeneceğini duyurdu.


- Asgari ücrette artış

HDP önceki seçim bildirgesinde bin 800 lira olarak açıkladığı asgari ücret miktarında ise artışa gitti. Bildirgede, asgari ücretin ilk etapta 2 bin lira olacağı, bu ücretin de hükümet ve işverenlerin temsilci sayısı kadar işçi temsilcilerinden oluşan bir kurul tarafından ve toplu pazarlıkla belirleneceği açıklandı.


Yıllık ücretli izin hakkı konusunda Avrupa Sosyal Şartı'na konulan çekincenin kaldırılacağını da bildiren HDP, işçilere yıllık en az bir ay ücretli izin hakkı tanınacağını, kıdem tazminatı hakkının da korunarak geliştirileceğini ifade etti. 


Bildirgede, istihdamı artırmak ve çalışanları korumak için resmi haftalık çalışma süresinin ücret kaybına sebep olmadan haftalık 35 saate düşürüleceği belirtildi.


Bütün vatandaşlar için temel yaşam ihtiyaçlarının devlet tarafından garanti altına alınmasının bir hak olacağı vurgulanan bildirgede, sosyal yardımların iktidarın bir lütfu olmaktan çıkacağı, yerel yönetimlerin bu görevi üstleneceği kaydedildi.


- En düşük emekli aylığı 2 bin lira 

Küçük çiftçilerin üretim girdilerinden, kullandıkları mazot ve gübreden vergi alınmayacağını açıklayan HDP, emeklilerde ise en düşük ücretin asgari ücretle eşitlenerek 2 bin lira olacağını duyurdu. Ayrıca emekliler için gerçek anlamda intibak yasasının çıkarılacağı ve ücret eşitsizliğinin giderileceği de bildirildi.


Eğitimde "4+4+4" uygulamasına son verileceği açıklanan bildirgede, eğitim sisteminin en baştan başlayarak "Çocuğun Üstün Yararı" gözetilerek yeniden yapılandırılacağı, atama bekleyen tüm öğretmen adaylarının atamasının da gerekli altyapı koşulları sağlanarak gerçekleştirileceği vadedildi. 


Kültür ve sanat alanında Devlet Sanatçılığı Kurumu'nun kaldırılacağını da açıklayan HDP, Kültür Bakanlığı bünyesinde Türkiye Sanat Meclisi'nin oluşturulacağını, kültür ve sanat politikalarıyla ilgili her türlü kararın ise sanat meclisi tarafından alınacağı kaydedildi. 


- Passolig'i kaldırma sözü

HDP bildirgesinde, Passolig uygulamasına son verileceği açıklandı. Lisanslı sporcuların spor dallarına göre dağılımının dengeli hale getirileceği, futbolun bütün diğer spor dallarını marjinalleştiren baskınlığının ise azaltılacağı anlatıldı.


Bildirgede, 15-25 yaş arası tüm gençlere, her ay 200 lira iletişim ve ulaşım desteği sağlanacağı belirtilirken, "Genç Yaşam Kartı" uygulamasının hayata geçirileceği, gençlerin, ülkenin her yerinde geçerli olacak bu kart ile müzelerden ücretsiz, sosyal ve kültürel etkinliklerden indirimli yararlanacağı açıklandı.


Bildirgede, gençler için internet erişiminin temel bir hak olduğu ve HDP'nin, sansürsüz, ücretsiz ve özgür internet erişimini gençlere sağlayacağı ifade edildi.


HDP, YÖK yerine, üniversiteler arası ilişki ve bilgi akışını sağlayacak bir Koordinasyon Kurulu oluşturulacağını da bildirdi.


Bildirgede, HDP'nin LGBTİ'lerin tanınma sorununu önemli bir problem olarak görerek eşit yurttaşlığı anayasal güvence altına alacak adımları gerçekleştireceği vurgulandı.  


AA


Geri Dön