30 / 04 / 2024

Heimtextil Fuarı 2014 sona erdi!

Heimtextil Fuarı 2014 sona erdi!

8-11 Ocak tarihleri arasında Almanya'nın Frankfurt şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük ev tekstil fuarı olan Heimtextil, üreticileri, tasarımcıları, sektör profesyonelleri ve ziyaretçilerini bir araya getiren uluslararası bir platform görevi görüyor...




Türkiye'nin yurt dışında en çok katılımcı firma ile temsil edildiği fuardan biri olan Heimtextil Fuarı sona erdi.


8-11 Ocak tarihleri arasında Almanya'nın Frankfurt şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük ev tekstil fuarı olan Heimtextil, üreticileri, tasarımcıları, sektör profesyonelleri ve ziyaretçilerini bir araya getiren uluslararası bir platform görevi görüyor. Fuar, her yıl ürünlerini dünyanın dört bir yanına ihraç eden Türk tekstil sektörü açısından, pazardaki etkinliğini arttırmak için büyük önem taşıyor.


AA muhabirine fuarı değerlendiren Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, Türkiye'nin, etkinliğe damgasını vurduğunu söyledi.


"Elliye yakın firma yetkilisi ile görüştüm, hoşnutsuz yoktu. Türkiye'ye mutlu dönüyoruz" diyen Kocasert, "Ev tekstilinde dünyada üçüncü, Avrupa'da birinciyiz. Amerika uzun süredir kaybettiğimiz bir pazardı, Amerika'dan ciddi bir alımcı heyetinin geldiğini gözlemledim" diye konuştu.


DENIB Başkanı Kocasert, "Uzak Doğu pahalılaştı, teslimat süreleri uzamaya başladı. Türkiye, daha hızlı randevu, yüksek kalite, rekabetçi fiyat ve lojistik imkanları ile öne çıktı. Kendimizi çok geliştirdik, artık kendi modamız ve markamızla buradayız" ifadelerini kullandı.


Türk sanayicilerin Heimtextil Fuarı'nda ilgi odağı olduğununu söyleyen Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık, "Fuarcılığın devlet politikası olması gerekir, Türk Hava Yolları (THY), Lufthansa'nın rakibi olduysa bunda devletin katkısı tartışılamaz" dedi.


Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 2023 yılı için ev tekstili sektörüne gösterdiği hedefin on milyar dolar olduğunu hatırlatan Küçükçalık, "Bunun yapılabilmesi için biz üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmalıyız. Yöneticilerimize düşen görev ise bunun için uygun platformu sağlamalarıdır" şeklinde konuştu. TETSİAD Başkanı Küçükçalık sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bu sene yirmincisini düzenlediğimiz İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı'nı (EVTEKS) çok başarılı bir fuar olarak görüyorum. Artık Çin ve Almanya gibi ev tekstiline yön veren bir ülke konumuna geldik. Yıllar önce otel odalarında başladığımızı hatırlarsak, şimdi geldiğimiz yer takdire şayandır. Devir hız, hizmet ve servis devri. Niyetimiz, meslektaşlarımızla birlikte fuar işini 'road show' haline getirmek, yola çıkınca üç-beş ülkeye, ikişer gün uğrayıp, mal satmak istiyoruz. 1950'lerde hammadde üreterek başladık, günümüzde ise bizden istenen markalaşmak. Huzurun olduğu bir ortamda hiç bir sektörde problem yaşanmayacaktır. Kültürümüz ve coğrafyamızı çok iyi değerlendirmemiz gerekir."


Tekstil pazarında Türkiye'ye yönelik müthiş bir güven ve olumlu hava olduğunu söyleyen Denizlili İşadamı İbrahim Uzunoğlu, "Önceden fuarda, kuru bir kalabalık vardı, iş yapma kabiliyeti azdı. Son iki yıldır gerçek müşterilere hitabediyoruz, boşa kürek çekmiyoruz" şeklinde konuştu. Artık sadece fiyatın uygunluğuna ve pazarın yakınlığına bakılmadığının altını çizen Uzunoğlu,"İkili ilişkiler ön plana çıktı, Avrupa ile güçlü ilişkilerimiz var. Son on yılda çok geliştik, Ar-Ge, Moda ve tasarıma çok yatırım yaptık. Maliyetlerimiz bir çok ülke ile rekabet edebilecek seviyede" dedi.


Yirmi beş yıldır bu fuara katıldığını söyleyen İstanbullu işadamı Ali Sami Aydın da, artık belirli bir müşteri potansiyeline ulaştıklarını söyleyerek, "Fuarda müşterilerimizle buluştuk, yeni modellerimizi sergiledik. Müşterilerimizden olumlu görüşler ve siparişler aldık. Modayı yakalayan, doğru rengi ve modeli müşteri ile buluşturan firmalar geçen yılı olduğu gibi bu yıl da fuardan memnun ayrılıyor" diye konuştu.


Yılın ilk sektör fuarı olan Heimtextil'de, 61 ülkeden 2 bin 718 firma stant açarken, Türkiye 164 firma ile temsil edildi. Fuarda, duvar, banyo, cam, mutfak ve masa tekstili ile yatak örtüsü, dekoratif ürünler, duvar sistemleri, iplik, perde, ev tekniği, ev tekstili, ev aksesuarları, banyo ve mutfak tekstili ürünleri ile tekstil makineleri sergilendi.


AA


Geri Dön