27 / 06 / 2024

Hem tam zamanlı hem de yarı zamanlı çalışan anneler dikkat! 3 bin 900 Euro bakıcı desteğine kimler, nasıl başvurabilir?

Hem tam zamanlı hem de yarı zamanlı çalışan anneler dikkat! 3 bin 900 Euro bakıcı desteğine kimler, nasıl başvurabilir?

Çalışan annelere 3 bin 900 Euro destek için başvurular geçtiğimiz günlerde başladı. Peki 3 bin 900 Euro bakıcı desteğine kimler başvurabilir?



Çalışan annelere 0-24 yaş arasındaki çocuklarının eğitimli bakıcılar eliyle bakımı için toplamda 3 bin 900 Euro tutarında destek sağlanacak. Paylaşılan detaylara göre Ankara, İstanbul ve İzmir'deki annelere verilen destekten faydalanmak için başvurular başladı. Söz konusu destek için başvurular öncelik sırasına göre değerlendirilecek. 

Peki bakıcı desteğine kimler başvurabilir? İşte Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberi...

Türkiye kadın istihdamının düşük olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi verilere göre, 10,8 milyon kadın istihdamda yer alıyor. Bunlardan 8,5 milyonu sigortalı çalışıyor. Doğum sonrasında çocuklarını güvenecekleri bakıcı ya da kreş bulamadıkları için çalışmaya ara veren kadınların önemli bir bölümü de çalışma hayatından uzaklaşıyor ya da çalışmaya dönse de sigortasız işlerde çalışmak zorunda kalıyor.

Sigortalı kadın istihdamını artırmak için 2015'ten bu yana Avrupa Birliği (AB) ile ortak projeler yürütülüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nca (SGK) yürütülen son proje için de Avrupa Birliği tarafından 13 milyon 365 bin Euro finansman sağlanacak.

Söz konusu bu projeyle kadınların işgücüne katılımını ve kayıtlı istihdamını desteklemenin dışında bir de çalışan annelerin iş – yaşam dengelerine katkı sağlamak, işgücü piyasasından dışlanmalarını önlemek, çocukların eğitimli bakıcılara baktırılması ve çocuk bakıcılarının sigortalı çalıştırılmaları konusu ile ilgili olarak farkındalık yaratmak gibi amaçlar güdülüyor.

Hem tam zamanlı hem de yarı zamanlı çalışan anneler dikkat! 3 bin 900 Euro bakıcı desteğine kimler, nasıl başvurabilir?

KİMLER BAŞVURUYAPABİLİR?

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan çalışan anne desteği Ankara, İstanbul ve İzmir’de uygulanacak. Bu şehirlerde yaşayan, 0 – 24 yaş arası çocuğu olup çocuğunu baktırmak üzere eğitimli bir bakıcı çalıştıranlar ve kendisi de bir işverene bağlı çalışanlar söz konusu destek için başvuru yapabilecekler. Ayrıca yalnızca tam zamanlı çalışanlar değil, yarı zamanlı çalışan anneler de destekten yararlanabilecek..

DESTEK 12 AY BOYUNCA SÜRECEK

Söz konusu proje kapsamında tam zamanlı çalışan annelere aylık 325 Euro destek sağlanacak. Bekâr anneler ile özel gereksinimli çocuğu olan tam zamanlı çalışan anneler de 375 Euro destek alacak. Ayrıca yine verilen bilgilere göre yarı zamanlı çalışan annelere ise sırasıyla 162,50 ve 212,50 Euro tutarında destek verilecek.

Çalışan anneler bu destekten çocuk 36 aylık olana kadar ve en fazla 12 ay boyunca faydalanabilecek.


ANNEDE ARANAN ŞARTLAR NELER?

Bu projeden faydalanmak isteyen annede aranan şartlar şu şekilde:


Ankara, İstanbul ve  İzmir  şehirlerinden birinde ikamet etmek

Çocuğuyla aynı evde ikamet etmek,

Ön kayıt için başvuru tarihi itibarıyla 0 -24 ay aralığında çocuğunun olması.

Eğer bekar anne ise çocuğun velayetine sahip olması ve aynı evde ikamet etmesi.

En geç kesin kayıt tarihi itibarıyla bir işverene bağlı şekilde tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışmak.

Tam zamanlı çalışanların eğitimli çocuk bakıcısını tam zamanlı, yarı zamanlı çalışanlar da bakıcıyı yarı zamanlı sigortalı şekilde çalıştırmalı.

Söz konusu proje döneminde analık izninde olunmamalı.

Bakıcının ücreti en az asgari ücret düzeyinde ödenmeli (Yarı zamanlı çalışan anneler için asgari ücretin yarısı).

Yarı zamanlı çalışanların ayda en az 10 gün sigortalı olarak çalışması gerekli.

Hem tam zamanlı hem de yarı zamanlı çalışan anneler dikkat! 3 bin 900 Euro bakıcı desteğine kimler, nasıl başvurabilir?

BAKICIDA ARANAN ŞARTLAR NELER?

Ek 9. madde kapsamında ev hizmetlerinde tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışan kadın olmak.

18 yaşından büyük olmak.

Anne ve çocuk ile aynı şehirde ikamet ediyor olmak.

Yabancı ise Türkiye’de çalışma izni olması.

Anne ve baba ile 1. dereceden akrabalık bağı olmaması.

Eğer aynı evde yaşıyorsa 3. dereceye kadar akrabalık bağı olmaması.

0 – 36 ay çocuk bakımıyla ilgili İŞKUR, Mesleki Yeterlilik Kurumu ya da Milli Eğitim Bakanlığı onaylı belgeye sahip veya lise ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak.

İLK BAŞVURANLAR ÖNCELİKLİ OLACAK

Bu proje kapsamında mega kent İstanbul’da bin 650 tam zamanlı, 100 yarı zamanlı; başkent Ankara’da ve İzmir’de ise 825’er tam zamanlı, 50’şer yarı zamanlı olacak şekilde toplam 3 bin 500 kadın kontenjanı ayrıldı.

Söz konusu proje için başvurular 3 Haziran tarihinde başladı. Projeye şehir bazında ayrılan kontenjanın üzerinde talep olması durumunda kesin kayıt hakkı ilk başvuranlara verilecek. İlk başvuru sırasına göre kesin listeler ve yedek listeler de oluşturulacak.

Ön kayıt için başvurular e-Devlet şifresiyle internet üzerinden gerçekleştirilebilecek. Ön kayıtlar Haziran'da yapılacak. Ön kayıt yaparken sistem kesin kayıt randevusu oluşturulmasını isteyecek. Sistemin kesin kayıt randevusu oluşturulmasını istemediği kişiler yedek listede olduğu anlamı taşıyor. 

 

 

'Bu faizi bulamam' diyen mevduatın vadesini uzatıyor! 500 bin TL'nin 32 günlük getirisi ne kadar oldu?

Yüksek kiralar sebebiyle ev sahibiyle anlaşamayan vatandaş arabada yaşamaya başladı!

Kiracısı 350 bin TL para isteyen mağdur ev sahibi: Mahkeme günü 9 ay sonraya verildi! 


Geri Dön