Kent Haberleri

Hemen Bakın! Eğer aylık bu kadar para kazanmıyorsanız açlık sınırının altındasınız!

Türkiye’de sürekli artan enflasyonun getirdiği alım gücündeki düşüş her geçen gün artarken, açlık ve yoksulluk sınırları da daha hızlı güncellenmeye başladı. Peki ayda ne kadar para kazanmazsanız açlık sınırının altında yaşıyor ya da yoksulsunuz?

Enflasyonla birlikte sürekli artan zamlar alım gücünü her geçen gün daha fazla düşürürken, vatandaşı da çileden çıkarıyor.

Son araştırmalara göre, Türkiye’de açlık sınırı, şubatta bir önceki aya göre 463 TL artışla 10 bin 259 TL’ye, 12 bin 243 lira birden artan yoksulluk sınırı ise 27 bin liraya yükseldi.

Açıklanan verilere göre, üçlık sınırı bir ayda asgari ücreti de geçti. Son verileri duyuran Birleşik Kamu-İş’in şubat ayı araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin mutfak alışverişini baz alan açlık sınırı, şubat ayında bir önceki aya göre 10 bin 259 liraya yükseldi.

Birgün’ün haberine göre, 4 kişilik bir ailenin aylık ulaşım, kira, elektrik, su faturası, eğitim, sağlık, giyim gibi tüm harcamalarını kapsayan yoksulluk sınırı şubatta 26 bin 994 liraya yükseldi. Araştırma sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin gıda haricindeki gereksinimlerini yoksunluk hissi duymadan karşılayabilmesi için gereken harcama tutarı da şubatta bin 106 liralık artışla 18 bin 304 liraya yükseldi.

BU ŞARTLAR ALTINDA BESLENMEK MÜMKÜN DEĞİL

Araştırmaya göre, bir sene öncesine göre açlık sınırı 5 bin 122 TL, gıda haricindeki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcamalar ise 7 bin 121 TL artarken, yoksulluk sınırı ise son yılda toplam 12 bin 243 TL yükseldi.

Araştırma için Ankara’da en fazla alışveriş yapılan marketlerden derlenmiş olan fiyatlara göre, dengeli beslenebilmek için et, balık ve yumurta gibi gıda maddelerine aylık olarak harcanması gereken tutar bir önceki aya göre 253 TL, geçen senenin aynı ayına göre ise bin 290 TL artışla 2 bin 634 TL’ye yükseldi. Ayrıca bakliyat için yapılması gereken harcama da geçen yılın aynı ayına göre 103 TL’lik artışla 241 liraya yükseldi. Araştırmaya göre, yoğurt, süt ve peynir harcamaları da bir önceki aya göre 72 TL artışla 2 bin 744, meyve için gereken tutar ise bir yılda 139 lira artarak 576 TL oldu.