27 / 12 / 2024

Her işte taşeron olmayacak!

Her işte taşeron olmayacak!

Taşeron çalışanlarla ilgili çok önemli düzenlemeler yaptıklarını, gerek işveren gerekse çalışanlara önemli müeyyideler getirdiklerini açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Artık her işte hizmet alımı ve taşeron uygulaması yapılamayacak



Taşeron çalışanlarla ilgili çok önemli düzenlemeler yaptıklarını, gerek işveren gerekse çalışanlara önemli müeyyideler getirdiklerini açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Artık her işte hizmet alımı ve taşeron uygulaması yapılamayacak. Hangi işlerde yapılacağı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek” dedi. İş güvenliği konusuna da değinen Bakan Çelik, uzmanların güvence altına alındığını, işin gerektirdiği ekipmanları kullanmayan çalışanların işini kaybedebileceğini, işverenin ise önemli cezalarla karşılaşabileceğini söyledi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Kamuoyunda ‘taşeron’ diye bilinen alt işveren işçileriyle ilgili çok önemli düzenleme yaptık. Bundan sonrası için sağlıklı bir düzenleme bu. Artık her işte hizmet alımı ve taşeron uygulaması yapılamayacak. Hangi işlerde yapılacağı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek” dedi. Alt işveren çalışanlarıyla ilgili düzenleme için Bakanlar Kurulu kararının beklendiğini belirten Çelik, “İnşallah Bakanlar Kurulunda bu konu, bir konsensüs sağlanırsa yayınlanacak ve böylece artık hizmet alımı, asıl iş karışımı ortadan kalkmış olacak” dedi.


İŞ GÜVENLİĞİ UZMANINA GÜVENCE


Yeni düzenlemelerden birisinin iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına yönelik olduğunu, bunlara güvence getirdiklerini  de ifade eden Çelik, İş güvenliği uzmanının iş yerindeki tehlikeli işleri durdurması gerekiyorsa durumu hem işverene hem de aynı anda Bakanlığa bildireceğini belirterek, “Bildirmediği an onun belgesiyle ilgili işlemler yapılacak. Bildirdiği halde işveren tarafından işine son verdilirse buna da 1 yıllık tazminat getiriyoruz. Aldığı ücretin bir yıllık, 12 aylık tazminat şartını getiriyoruz. Böylece iş güvenliği ve iş sağlığı uzmanlarına bir güvence getirmiş buluyoruz” diye konuştu.


İŞÇİLERE DE MÜEYYİDE


İş yerlerinde işçilerin kendilerine verilmesi gereken ekipmanların bulunduğunu, işçilerin bu ekipmanları kullanması gerektiğini anlatan Çelik, kullanılmayan ekipmanlar için cezai şöyle devam etti:  “Çalışan kendisine verilen ekipmanları kullanmak durumunda. Baretse baret, elpense elpen. Çalıştığı koşul neyse. Maskeyse maske. Bunları kullanmak durumunda. 3 kez yazılı ikaza rağmen eğer işçi kardeşimiz ekipmanlarını kullanmama durumunda direnç gösteriyorsa bunun iş akdinin feshine kadar gidebilecek bir düzenlemeyi de bu yasa getiriyor. İşçi kullanmasa müeyyide var, işveren vermezse ona da müeyyide var. Bu şekilde bir düzenleme.”


Bakan Çelik, yeni tasarıyla yer altında çalışan işçilere de “çip” sistemi getirileceğini  ayrıca  Bakanlık olarak bazı mesleklerle ilgili sınav açacaklarını, belgesi olmayanın ilgili  sektörde çalıştırılmayacağını söyledi.  Çelik, meslek kursu ücretinin de işsizlik fonundan karşılanacağını, işçilere bir yük getirilmeyeceğini de sözlerine ekledi.


YENİDEN YAPILANDIRMAYA 2 MİLYON KİŞİ BAŞVURDU


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK)  şu anda yaklaşık 2 milyon kişinin yapılandırmayı gerçekleştirdiğini belirterek, “Toplamda 33,5 milyar liralık bir yapılandırma bu ve nakit olarak da kurumumuza 3,3 milyar liralık bir giriş sağlanmış oldu. Şubatın 2’sinde son gün. Vatandaşlarımız süreyi kaçırmasın” dedi.


Yeni Akit


Geri Dön