Taşeron Bankası Consubcon 28 ülkede müteahhitlere taşeron buluyor!
Doğan Selçuk, Emlakkulisi.com okurları için Taşeron Bankası (Consubcon) Genel Müdürü Emrah İnanç ile Taşeron Bankası’nı masaya yatırdı.
Doğan Selçuk, Emlakkulisi.com okurları için Taşeron Bankası (Consubcon) Genel Müdürü Emrah İnanç ile Taşeron Bankası’nı masaya yatırdı.
Taşeron Bankası’nın kuruluş hikâyesini dinleyebilir miyiz? Hangi ihtiyacı karşılamak için hizmet vermeye başladınız?
Üniversiteden mezun olmuş ve ilk yaptığım işi batırmıştım. Çaresizlik içinde düşünürken bir yandan masamda duran “TOKİ 2011 Faaliyet Raporunu” bilinçsizse karıştırıyordum. Milyonluk projeler ve bu projeleri hayata geçiren müteahhitlik firmalarının detaylarını içeren bir rapordu bu. Milyonlarca liranın döndüğü bu sektörün kıyısında köşesinde nerede yer alabilirim diye düşünmeye başladım. Günlerce inşaat sektöründe açık bir alan aradım, sonra dijitalleşmeden en az nasibini almış inşaat sektöründe dijital bir pazaryeri olmadığını, işçiler, taşeronlar ve müteahhitlik firmaları arasında eski düzen bir network ilişkisi olduğunu fark ettim ve Taşeron Bankası gibi bir datanın olmasının sektör için iyi olacağını düşündüm. Sektör ile ilgili çeşitli ulusal ve uluslararası makaleler ve araştırma raporlarını okuduğumda tüm dünyada inşaat sektörünün %98,7’sinde taşeron işçi ve ekipler kullanıldığını gördüm. Bu bilgiler ışığında 2013 yılında müteahhit firmaları için taşeron işçi ve ekiplerini bulabilecekleri, işçi ve ekiplerin de kolaylıkla iş bulabileceği bir dijital portal kurduk. Sektörün en büyük sorunu olan güvenilir insan kaynağına, kalifiye işçi ve ekibe ulaşmayı, istihdam arttırma odaklı bir yapıyı dijital bir pazaryeri haline getirdik ve sektörün bu sorununa çözüm sunmuş olduk.
Kaç ülkede hizmet veriyorsunuz? Hizmet ağınızda kaç kullanıcı bulunuyor?
2020 yılının ilk çeyreğine kadar Taşeron Bankası markamız ile 2020 Nisan ayından sonra ise Consubcon markamız ile Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri başta olmak üzere 22 ülkeye hizmet sunuyorduk. Pandeminin başlaması ile beraber yeni pazarlara yönelme ihtiyacı duyduk. Şu an Orta Afrika ve Batı Afrika’da proje geliştiren Fransız ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden müteahhitlik firmalarının projelerine taşeron işçi ve ekip desteği sağlıyoruz. Böylelikle 2021 yılı itibarıyla hizmet sunduğumuz ülke sayısı 28’e yükselmiş oldu. 28 ülkede faaliyet göstermemizi sağlayan ve ülkemize hem işçi dövizi yönü ile hem de istihdamına katkıda bulunmamıza vesile olan en temel unsur ve güç hiç kuşkusuz ki o ülkelerde görev yapan ticaret ataşelerimizdir. Hangi ülkeye hizmet sunmaya başlıyorsak öncelikle o ülkede görev yapan ticaret ataşelerimiz ile görüşmeler yapıyoruz, sektör hakkında, finansal durumlar ve firmalar hakkında bilgi alıyoruz. Böylelikle bölge ve ülke hakkında detaylı bilgi sahibi olmuş oluyoruz. Bu vesile ile bizlerden desteklerini hiç esirgemeyen ticaret ataşelerimize de sizlerin vasıtasıyla tekrar teşekkür etmek istiyorum.
Hizmet ağımızda projelerine hizmet sunduğumuz dünyanın en büyük 250 inşaat şirketinin 78’i başta olmak üzere 4.500 Türk müteahhitlik firması ve 2.000’e yakın da çeşitli ülkelerden kayıtlı müteahhit firmalarımız bulunmakta, bunun yanı sıra yerli ve yabancı olmak üzere 32.000’den fazla taşeron firma, 3.000’den fazla tedarikçi firma ve 100.000’den fazla kayıtlı inşaat çalışanı bulunmaktadır.
Taşeron Bankası hangi aktörlere hizmet veriyor? Kullanıcılarınıza sağladığınız avantajlar neler?
Consubcon (Taşeron Bankası) olarak Türkiye içinde ve hizmet sunduğumuz 28 ülkede sadece kamu projelerinin yükleniciliğini yapan müteahhitlik firmalarına hizmet sunmaktayız. Kuruluş felsefemizi sadece kamu projeleri ve kamuya iş yapan müteahhitlik firmalarına hizmet vermek olarak belirlemiştik. Bu yolda devam ediyoruz. Çok spesifik olmamakla birlikte özel sektör inşaat projelerine hizmet sağlamıyoruz.
Kullanıcılarımız arasında yer alan müteahhitlik firmaları en çok ihtiyaç duydukları kalifiye işçi/ekip ve projelerini anahtar teslim yapacak taşeron firmalarına anında ulaşabiliyor, referanslarını görüntüleyebiliyor, e-ihale ile projelerini ihale edebiliyor, en uygun teklifi veren taşeron firmaları pazarlığa davet edebiliyor, acil bir ihtiyaç anında işçi ve ekip talebi ile iş ilanı açabiliyor, ayrıca malzeme alımı konusunda da kayıtlı tedarikçi firmalardan teklif alabiliyor. Bu hizmeti tüm müteahhitlik firmalarına yıllardır ücretsiz olarak sunuyoruz.
İşçi/ekip ve taşeron firmalarımız için aylık 20 ve 40 TL gibi cüzi üyelik aidatları ile 28 ülkeden derlediğimiz binlerce iş ilanını haftalık bültenler şeklinde işçi/ekip ve taşeron firmalarımıza SMS ve e-posta yolu ile ulaştırıyoruz.
Çeşitli ülkelerdeki firmaların taşeron ekip tercihleri gibi detaylı verilere sahipsiniz. Bu verileri incelediğinizde yaptığınız çıkarımlar neler?
Yaklaşık 8 yıldır müteahhitlik firmalarına hizmet sağlıyoruz, son 5 yılda ise 22 ülkeye hizmet sunuyoruz. Dünyada müteahhitlik denilince akıllara gelen ilk ülkelerden biriyiz. Müteahhitlik sektöründe Çin’den sonra 2. sırada geliyoruz. Bunun avantajları olduğu gibi dezavantajlarını da yaşıyoruz. İnşaat proje pastası yıllar geçtikçe daralmaya başladı ama buna rağmen müteahhit firma sayımız arttı. 450 binden fazla müteahhit firmaya sahip bir ülkeyiz, önümüzdeki dönemlerde müteahhitlik firması olan birçok firma yurt dışında ve yurt içinde taşeron firma olarak faaliyetlerine devam edecek veya etmek zorunda kalacak. Bu sektörel daralma sadece Türkiye için geçerli değil, hizmet sağladığımız birçok ülkede kısmi daralmalar yaşanıyor, Ortadoğu ülkelerinde petrol gelirleri azaldıkça inşaat projelerinde düşüşler ve ödemelerde aksaklıklar yaşanıyor. Pandeminin en çok etkilediği sektörlerin başında inşaat geliyor, normale dönüş yaşansa bile Türk müteahhitlik firmalarının Ortadoğu’daki pazardan eskisi kadar pay alacaklarını sanmıyorum. Bu nedenle inşaat sektöründeki finansal modelini beğenmesek de Orta ve Batı Afrika’ya yönelmek kaçınılmaz gibi görünüyor. İnşaat ve maden sektörünün gelecek 25 yılında en fazla rağbet bu bölgelerde olacaktır.
Kullanıcıları hizmet ağınıza dâhil ederken göz önünde bulundurduğunuz kriterler neler? Hizmet verdiğiniz aktörler arasındaki iletişimi nasıl sağlıyorsunuz?
Sistemimize kayıt olan işçi/ekip taşeron firma ve müteahhitlik firmalarından kapsamlı bir profil sayfaları oluşturmalarını talep ediyoruz, profil sayfasındaki bilgiler eksik olan işçi/taşeron firma iş ve proje ilanlarından haberdar olamaz, müteahhit firma da talep oluşturamaz. Böylelikle kullanıcılarımızı detaylı olarak tanımak istiyoruz, referanslarını detaylı şekilde belirtmelerini talep ediyoruz, daha sonra proje aşamasında referans olarak gösterdikleri kişi veya firmalardan geri dönüşler alıyoruz.
Müteahhit firmalarımızın projeleri yurt dışında ise taleplerine en uygun yurt dışı tecrübeli işçi/ekip ve taşeron firmalarımızın profillerini kendileri ile paylaşıyoruz, işçi ve ekip taleplerinin %25+ fazlasını taşeron firma taleplerinde ise en uygun 6 taşeron firmanın detaylarını paylaşıyoruz ve talep oluşturan müteahhitlik firma yetkilisi ile online ortamda bir araya getiriyoruz.
Gelir modeliniz nasıl işliyor?
Taşeron işçi ve ekip üyeliklerinde aylık 20 TL iş ilanları bülten paylaşım ücreti alıyoruz. Taşeron ve tedarikçi firmalarımızdan 40 TL aylık üyelik ücreti alıyoruz. Yurt içi ve yurt dışı anahtar teslim projelerde ise %1 komisyon talep ediyoruz. Müteahhit firmalardan herhangi bir ücret talep etmiyoruz.
Gayrimenkul teknolojileri ekosistemiyle ilgili değerlendirmeleriniz ve girişimci olmayı hedefleyenler için önerileriniz neler?
İnşaat ve gayrimenkul sektörü teknolojiden en az nasiplenen sektörlerden birisi. Düzeltilmesi ve değiştirilmesi gereken onlarca hatta daha fazla alan var, bu alanları, bu sorunları tespit edip, kolaylaştırıcı ve sürdürülebilir bir teknoloji sunulabilirse çok büyük fırsatlar ve startuplar ortaya çıkar. Türkiye bunun için çok ama çok büyük bir pazar. Türkiye tüm dünyada inşaat sektöründeki başarıları ile biliniyor. Dünyanın 100’den fazla ülkesinde inşaat yapmış tek ülkeyiz neredeyse, bu yüzden bizden bu sektörlere özel çıkacak global bir fikir ve proje tüm dünyada kısa sürede kabul görecektir. Bir işletme mezunu olarak ben inşaat sektöründe böyle bir girişim kurabildiysem, inşaat ve diğer mühendislik mezunları çok daha başarılı işler ortaya koyabilir ve kısa sürede başarılı olabilirler. Gençlere tavsiyem memur olmak için çabalamak yerine girişimci olmak için çabalasınlar.
Yerel ve global ölçekteki gelecek hedeflerinizi dinleyebilir miyiz?
2013 yılında başladığımızda hedeflerimiz biraz daha yerele yönelikti ama sorunlar sadece ülkemizde değil, tüm dünyada aynı olunca ve bir soruna hızlı ve güvenilir çözümler sununca kısa sürede sektörde tanınmaya, büyümeye ve tercih edilmeye başlanıyorsunuz.
Kurulduğumuzun 3. yılında (2016 senesinde) Türkiye’de en başarılı 10 girişim arasında yer aldık, daha sonra 2017 yılında Startup Turkey’de 5000’den fazla girişim arasında en iyi 2. girişim seçildik.
2018 yılında Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde gerçekleştirilen Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftasında en iyi 2. Ulusal Girişim seçildik.
Aynı yıl Capital, Ekonomist, Start Up Dergileri desteğiyle, TOBB GKK, Endeavor Türkiye, Özyeğin Üniversitesi ve Bizz Consulting organizasyonu ile gerçekleştirilen “Startup100 Ödülleri”nde 2018 yılının en başarılı 100 Girişimcisi arasında yer aldık.
2020 yılında MIT Üniversitesi (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) ve Suudi Arabistan Krallığı tarafından King Abdullah Ekonomi şehrinde gerçekleştirilen ve dünyadan 80 girişimcinin davet edildiği Start Smart Conference etkinliğine ülkemizi temsilen katıldık.
2021 yılının ilk çeyreğinde Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığının desteği ile Suudi Arabistan’ın King Abdullah Ekonomi şehrinde ilk yurt dışı ofisimizi açıyoruz. 2020 yılı içinde açmayı planlamıştık, lakin pandemiden dolayı ertelemek zorunda kaldık. Yine bu yılın ilk yarısında çok önem verdiğimiz ve sektörün çeşitli kamu ve özel paydaşlarının destekleri ile Consub-Score adını verdiğimiz müteahhit ve taşeron firmaların nesnel bir şekilde skorlanmasını sağlayacağımız dijital portalımızı hayata geçirmeyi planlıyoruz. Algoritmaları ve kriterleri Almanya, ABD, Çin ve ülkemizden 6 üniversiteden sektörün ve akademinin önde gelen profesörleri tarafından hazırlanan bu skorlama sektörün en önemli projelerinden biri olacaktır.
Emlak danışmanlarının dijital yönetim aracı RE-OS!
Kargopark ile evde kargo bekleme derdine son!
CuEngine pandemi ile birlikte vites yükseltti!
Ofisteki dijital dönüşüm Smartoffice ile akıllandı!
5G teknolojisinin gayrimenkuldeki etkileri neler olacak?
Kısa ve orta vadeli ev kiralamaları yapan Missafir, sahaya da iniyor!
Kiracılar için depositosuz, düşük komisyonlu online kiralama deneyimi!
Toplu yaşam alanı yönetimlerinin dönüşümü!
Coğrafya şirketlerin kaderidir!
İnşaat sektöründe yapay zeka kullanımı!
Türkiye'nin ilk online B2B depo platformu yurt dışına açıldı!
'En iyi kiracınız' Blueground, unicorn olmayı hedefliyor!
Türkiye’nin proptech'e odaklanan ilk girişim sermayesi fonu kuruldu!
Türkiye’de verinin ulaşılabilir olması için çalışıyoruz!