09 / 01 / 2025

Türkiye’de verinin ulaşılabilir olması için çalışıyoruz!

Türkiye’de verinin ulaşılabilir olması için çalışıyoruz!

Doğan Selçuk, Emlakkulisi.com okurları için "Proptech" konulu yazı dizisine devam ediyor. Selçuk bu kapsamda Endeksa kurucu ortağı ve CEO’su Görkem Öğüt ile röportaj yaptı...



Doğan Selçuk, Emlakkulisi.com okurları için "Proptech" konusunu yazı dizisi şeklinde kaleme aldı. Yazı dizisine proptech ile başladı ve ilk röportajını EurAsia Proptech Initiative kurucusu Mete Varas ile gerçekleştirdi.Selçuk, röportaj serisine Endeksa kurucu ortağı ve CEO’su Görkem Öğüt ile devam etti. İşte Doğan Selçuk'un Görkem Öğüt röportajı;

Türkiye’de verinin ulaşılabilir olması için çalışıyoruz!

Endeksa kurucu ortağı ve CEO’su Görkem Öğüt ile birlikteyiz. Görkem Bey, Endeksa şu andaki iş modeline ulaşmadan önce hangi süreçlerden geçti?

Türkiye’de verinin ulaşılabilir olması için çalışıyoruz!

Endeksa, Neozeka Yazılım A.Ş.’nin bir ürünü. Neozeka’nın ilk ürünü gayrimenkul değerleme uzmanlarının kullandığı bir süreç yönetim yazılımı olan Değerleme Takip Sistemi (DTS). DTS, gayrimenkul değerleme şirketlerinin değerleme süreçlerini yönetmelerini sağlayan, değerleme uzmanlarının ise veri toplama ve raporlama süreçlerini kolaylaştıran bir ürün. Rapor yazma gibi bazı yenilikleri pazara ilk sunan ürün olma özelliği taşıyor. Sonrasında DTS, pazardaki diğer önemli oyuncu olan Gayrimenkul Değerleme Yönetim Sistemi (GDYS) ile birleşti. Şu an GDYS ve DTS markaları ile değerleme şirketlerinin %50’sinden fazlasına hizmet vermeye devam ediyoruz. 

Daha sonra Türkiye’de gayrimenkul alanındaki veri eksikliğini göz önünde bulundurarak, değerleme pazarından edindiğimiz bilgi birikimini de kullanarak 2,5 yıl önce Endeksa’yı hayata geçirdik. 

Endeksa’yı kurarken hangi kitleyi hedeflemiştiniz ve şu anda kimlere ne tür hizmetler sunuyorsunuz?

Endeksa’yı hayata geçirdiğimizde öncelikle B2B kitleyi hedefledik. Gayrimenkul değerine en fazla ihtiyaç duyan, Endeksa’nın raporlarından en fazla fayda sağlayacak kitle gayrimenkul profesyonelleri idi. Gayrimenkul profesyonelleri içinde de hem en geniş kitle olduğu için hem de değeri en iyi bilen kitle olduğu için öncelikle gayrimenkul danışmanlarını hedefledik. Danışmanların Endeksa’ya verdikleri geri bildirimler çok olumlu idi, bu alanda hızla ilerledik. Şu anda 4.000’in üzerinde gayrimenkul danışmanına hizmet veriyoruz. Gayrimenkul danışmanları bölgeleri ile ilgili verilere ulaşmak ve portföylerine alacakları gayrimenkullerin değerini tespit etmek için Endeksa’yı kullanıyorlar.

Gayrimenkul, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden ve bu alanda Endeksa gibi veri analizi ve öngörüler sunan pek kurum olmadığı için kısa zamanda gayrimenkul danışmanlarının yanı sıra gayrimenkul değerine ihtiyaç duyan perakende, finans, inşaat gibi diğer sektörlere de hizmet vermeye başladık. Gayrimenkulün önde gelen şirketlerinin yanı sıra BSH, Eczacıbaşı, Vestel, Ikea gibi perakende şirketlerine de hizmet veriyoruz.

Gayrimenkul özellikle finans sektörü için çok önemli. Finans kurumlarında mortgage satışından, sahip oldukları gayrimenkullerin değerlerini takip etmeye, müşterilerinin segmentasyonuna, ticari kredilerin risk hesaplamasına kadar pek çok kullanım alanı var. Perakende firmaları ise catchment analizi, ticari potansiyel raporları, ciro hesabı gibi özellikleri kullanarak lokasyon optimizasyonu yapıyorlar. 

Bu arada Endeksa olarak artık kurumların yanı sıra son kullanıcıya da hizmet vereceğiz, bu alana yatırım yapmaya başladık.

Yakın gelecekte iş modelinizde değişiklikler olacak mı? Veya yeni çözümler ve hizmetler eklenecek mi?

Endeksa, Türkiye’de verinin demokratikleştirilmesi, herkes tarafından ulaşılabilir olmasını hedefliyor. Önümüzdeki dönemde de değer odaklı projeler yapmaya, bu alanda yeni özellikler sunmaya devam edeceğiz. Yakın zamanda arsa otomatik değer hesaplama ve ticari gayrimenkullerin değer takibi hizmetlerini yayına aldık. Netcad ile önemli bir iş birlikteliği yaptık. Netcad’in planlama ve imar uygulamalarındaki bilgi birikimi ile Endeksa’nın değerleme uzmanlığını birleştirerek imar uygulamalarında katma değer odaklı çözümler sunacağız. 2020 yılında aynı zamanda yurt dışı operasyonlarımızı başlatmayı hedefliyoruz. Mayıs ayında İspanya ve Portekiz’de lansman yapacağız.

Endeksa’nın rekabet avantajı sağladığı hizmetler neler?

Araştırmalarımıza göre değerleme raporu olan gayrimenkuller diğerlerine göre %70 oranında daha hızlı satılıyor. Endeksa, Dünya’da sadece 5 ülkede örneği bulunan Automated Valuation Model (AVM) yani Otomatik Değerleme Modeli’ni Türkiye’de sunan tek marka. 40 milyonu aşkın veriyi makine öğrenimi yöntemlerini kullanarak analiz ediyoruz ve bunun sonunda bir değer tahmini sunuyoruz. Kullanıcılar, değer tahmininin yanı sıra bölgedeki stok oranı, değer trendi, bölgede yaşayanların demografik yapısı gibi pek çok bilgiye ulaşabiliyorlar.

Endeksa’nın en büyük değerleri veri kaynağı ve değerleme algoritması. Ana veri kaynağımız kendi yaptırdığımız saha çalışmaları. Bu veriler ile birlikte TÜİK, TKGM gibi kaynaklardan aldığımız verileri birleştirerek anlamlı sonuçlar üretiyoruz. Veri analizi konusundaki gücümüz ile Endeksa arayüzlerinden sunulan hizmetlerin yanı sıra müşterilerimizden gelen özel talepleri de karşılayabiliyoruz. Yabancıların yaşadığı bölgeler, bölge bazında çalışan adetleri bu şekilde yaptığımız analizlerden bazıları.

Özellikle ticari gayrimenkul ve perakende alanındaki çalışmalarınızla ilgili bilgi alabilir miyiz?

Ticari gayrimenkul veri havuzunu geliştirmek için önde gelen emlak profesyonelleri ile iş birliği anlaşmalarımız var. Bu sayede bölge bazında ticari gayrimenkul satış ve kira değerlerini sunabiliyoruz. Endeksa’da ticari gayrimenkul değerinin yanı sıra bölge bazında ticari potansiyel endeksi, demografik yapı, harcama dağılımı, hane geliri gibi bilgiler de yer alıyor. Perakende firmaları bu özellikleri kullanarak catchment analizi, sektörel bölge raporu, rekabet analizi, ciro hesabı yapabiliyorlar.

Kuruluşunuzdan bu yana kimlerden yatırım aldınız? 

Şimdiye kadar Revo Capital ve Evtiko’dan yatırım aldık. Yatırım aldıktan sonra öncelikle Ar-Ge’ye odaklandık ve 1-1,5 sene sonrasında Endeksa’yı lanse ettik. Amacımız her zaman büyümek oldu. Şu anda da yurt dışı açılımları gibi büyüme odaklı yatırımlarımızı önceliklendiriyoruz. 

Teknoloji girişimcileri için biraz teknik altyapınızdan bahsedebilir misiniz? Yapay zekâ vb. alanlardaki yatırımlarınız nasıl?

Endeksa gerçek anlamda bir makine öğrenimi ve büyük veri analizi ürünü. Derin öğrenmeyi de kapsayan birçok metodu saniyeler içerisinde uygulayan ve bu farklı metotların sonuçlarını çoğu ön tanımlı olmayan kurallara göre sınayarak en doğru sonuca ulaşmaya çalışan bir algoritmalar bütünü. Geçmişte bu tip işlemleri yapmak çok uzun süreler alırken artık günümüz teknolojileri ile saniyeler seviyesine inmiş durumda. Endeksa da bu sayede en doğru sonuca gidebiliyor. Veri dışındaki ana değerimiz de işte tam da bu yüzden algoritmalarımız. Lineer regresyon ile başlayan değerleme modeli sürecimizde şu an yapay sinir ağlarından, zaman serisi analizlerine kadar birçok yöntem kullanıyor, en fazla yatırımımızı bu alana yapıyoruz.

Türkiye’de proptech alanında önemli oyunculardan birisiniz. Dünya’da Türkiye’de proptech gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Karşılaştığınız sorunlardan bahseder misiniz?

Dünya’da gayrimenkul teknolojileri 2000’lerin başında listeleme siteleri ile başladı. Günümüzde proptech deyince veri analizi, sanal turlar, IoT, AR, VR, üretim planlama, lojistik planlama, otel işletme gibi pek çok farklı alan aklımıza geliyor. Her sektörde olduğu gibi gayrimenkulde de teknoloji iş yapış şekillerimizi değiştiriyor. Değişim aynı zamanda endişeyi de yanında getiriyor. Benim en fazla karşılaştığım, teknoloji bizim yerimizi mi alacak endişesi. Teknolojinin iş yapış şeklimizi kolaylaştıracağı, hızlandıracağı çok açık fakat bizim hizmet verdiğimiz alanda teknolojinin insan faktörünü tamamen ortadan kaldırması imkânsız. Önümüzdeki dönemde teknolojiyi anlayan ve teknolojiden en fazla faydalanan kalifiye insanlar öne çıkacak. Dolayısıyla yapılması gereken, teknolojinin gelişiminden endişe duymak yerine adapte olmak ve işimiz için en fazla faydayı sağlamaya çalışmak olmalı.

Mete Varas Proptech'i anlattı!

Proptech ile gayrimenkulde kurallar yeniden yazılıyor!


Geri Dön