26 / 12 / 2024

Proptech ile gayrimenkulde kurallar yeniden yazılıyor!

Proptech ile gayrimenkulde kurallar yeniden yazılıyor!

Doğan Selçuk, Emlakkulisi.com okurları için "Proptech" konusunu yazı dizisi şeklinde kaleme aldı.İşte yazı dizisinin detayları...



Doğan Selçuk, Emlakkulisi.com okurları için "Proptech" konusunu yazı dizisi şeklinde kaleme aldı.

Proptech ile gayrimenkulde kurallar yeniden yazılıyor!

Büyük veri, yapay zekâ, nesnelerin interneti, robotik, sanal gerçeklik, otonom araçlar, blockchain, 3D baskı… Günümüzün popüler iş dünyası kavramları bunlar. Hangi mecrayı takip edersek edelim, karşımıza devamlı surette bu kavramlar çıkıyor. 

Bugünün bir diğer popüler kavramı da startup’lar… Yeni teknolojiler gayrimenkulün alım-satımında, kiralanmasında, işletilmesinde, yönetilmesinde bir değişim süreci başlattı. Genel anlamda maliyetleri düşürmeyi, verimliliği ve gayrimenkulün türü ne olursa olsun doluluğu artırmayı amaçlayan bu sürecin aktörü de proptech şirketleri. 

Proptech, İngilizce gayrimenkul (property) ve teknoloji (technology) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Kavram geniş anlamda, gayrimenkulde kullanılan bütün teknolojileri içine alsa da, dar anlamda ve son zamanlarda ağırlıklı olarak startup şeklinde kurgulanan “konusu gayrimenkul olan teknoloji şirketleri” veya “teknoloji odaklı gayrimenkul şirketleri” için kullanılıyor. Diğer yandan, bugün dünya genelinde birçok girişim ve risk sermayesi fonu, gittikçe artan biçimde gayrimenkul sektörünün yıkıcı oyuncuları denebilecek proptech’lere yatırım yapıyor. GCA Advisors’a göre, ABD genelinde 2013 yılından bugüne 35 milyar dolar proptech yatırımı gerçekleştirildi. Bu nedenle geleneksel gayrimenkul oyuncularının bu dönüşüme kayıtsız kalması zor görünüyor. 

KPMG’nin küresel gayrimenkul endüstrisinin yeni nesil teknolojilere yaklaşımını araştırmak üzere 36 ülkede gayrimenkul sektöründeki 130’dan fazla yöneticiyle yaptığı Küresel Proptech Araştırması 2017, dünyada gayrimenkul sektörünün artık bir ürün/değer odaklı yaklaşımdan hizmet/katma değer odaklı bir yaklaşıma dönüştüğünü ortaya koymuştur. pwc ile ULI’nin birlikte gerçekleştirdikleri Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2020 Araştırmasına göre ise, araştırma katılımcılarının dörtte biri yeni kurulan gayrimenkul teknoloji firmalarına ya yatırım yapıyor ya da onlarla ortaklık kuruyor.

Yine KPMG’nin araştırmasına göre, proptech’e gösterilen ilgide dünya genelinde bölgesel farklılıklar olsa da küresel ölçekte gayrimenkullerin inşa, işletme, pazarlama ve satış alanlarının tümünde bu dönüşüm teknolojilerine sektörün genel bir ilgisi mevcut. Araştırma yeni teknolojiler ile gayrimenkul şirketlerinin ellerindeki büyük veriyi analiz ederek yatırım kararları alabileceğini, teknolojiyle uyumlu yenilikçi çözümler geliştirebileceğini, müşterilerin değişen ihtiyaçlarına hızla yanıt verebileceğini gösteriyor. İş modeli perspektifinden bakıldığında ise, proptech şirketlerinin odağında gayrimenkul sektörünün geleneksel verimsizlikleri ve eskimiş iş süreçlerini kökten değiştirmek var. Proptech şirketleri aynı zamanda, ürün inovasyon perspektifinde yenilikçi yazılım, donanım ve diğer çekirdek teknolojilerin yanı sıra inşaat malzemeleri, tasarım ve inşa sistemlerinde inovasyon hedefliyor.

Bu yazı dizisine proptech ile başlayalım, bakalım gayrimenkuldeki yeni gelişmeler bizi nereye götürecek? İlk röportajımız EurAsia Proptech Initiative kurucusu Mete Varas ile.

Mete Varas Proptech'i anlattı!


Geri Dön