22 / 12 / 2024

Her şehre özel meslek liseleri yapılacak!

Her şehre özel meslek liseleri yapılacak!

Milli Eğitim Bakanlığı sektörlerin ihtiyacı olan personelleri yetiştirmek amacıyla her şehrin üretim alanına özel meslek lisesi yaptıracak.



Hizmet ve sanayi sektörünün en büyük sorunlarından biri olan personel sorununa Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yeni bir çözüm geldi. Sabah'tan  Betül Alakent'in haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı, sektörlerin ihtiyacı olan personeli yetiştirmek amacıyla her şehrin yoğunlaştığı üretim alanına özel meslek liseleri yaptıracak. Örneğin tarım sanayisiyle öne çıkan Konya'da tarım meslek lisesi, Kayseri'de mobilya meslek lisesi, Bursa'da tekstil meslek liseleri olacak. Çıkardığı özel bir yasayla fabrikalarda da sınıflar kurmaya hazırlanan bakanlık, öğrencilere de mesleki eğitimlerini ustabaşılarından aldıracak.

50 sektörle toplantı yapıldı 

 Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Giresun'da yaptığı açıklamada "Meslek lisesindeki beceri setleriyle sanayinin ve hizmet sektörünün ihtiyacı olan beceri setlerinin örtüşmesini hedef alıyoruz. Bu kapsamda 50'nin üstündeki sektörle toplantılar yaptık. Onlara, 'Sanayi ve hizmet sektöründe becerilerin yenilenmesine ilişkin olarak neye ihtiyacınız varsa bizim müfredatımız odur. Öğretim programlarımız buna uyum sağlar. Çünkü bizim mezunlarımızın sizin üretimde beklediğiniz niteliklerle yüzde 100 örtüşmesi ana hedefimiz' dedik. Sektörler taleplerini ortaya koydu" şeklinde konuştu. 

Her şehre özel meslek liseleri yapılacak!

Eğitimleri ustabaşı verecek 

Öğrencinin sadece teorik çerçevede değil, uygulayarak ve üreterek öğrenmesini hedeflediklerini aktaran Selçuk,şu ifadelere yer verdi: "Biz sanayicilere 'Bir fabrikada 6-7 odayı meslek merkezi yapalım, öğretmen bizden olsun, siz öğretmen ücreti vermeyin' dedik. Sadece ustabaşılarının derse girmesini talep ettik. Bir fabrikanın içinde eğitim kurumu olmaz biçiminde bir sınırlama vardı. 8 ay önce çıkardığımız yasayla onu da kaldırdık. Çünkü sanayi sektöründe makine parkı, dijital altyapı, iletişim altyapısı dijitalleşti. Fakat okullardaki makine parkı, okullardaki araç-gereçler, öğretmen nitelikleri, müfredat içerikleri ve benzeri birçok hususun mevcut gelişmelere paralel yenilenme ihtiyacı vardı. Hazır fabrikada imkân varken okul orası olsun dedik. Ustabaşıları da derse girsin, çocuk görerek işi öğrensin istedik. Bunun yasal ve uygulama altyapısı hazır." Hizmet sektöründe de benzer bir uygulamayı hayata geçirdiklerini aktaran Bakan Selçuk, "Turizm Bakanlığı ile 250 otelde okul açma projesi başlattık. 50'sini açtık" dedi. Savunma sanayisinin öncü noktada olduğunu aktaran Selçuk, "Aselsan'ın içine lise açtık. Gebze'de Organize Sanayi Bölgesine ve İstanbul Teknik Üniversitesi Teknoparkı'nın içine lise açtık. Bunlar Türkiye'de ilk kez yüzde 1'lik dilimden öğrenci alıyorlar; bu meslek liselerinde hiç olmadı" dedi.

Üretim alanı istihdamla örtüşmeli

Meslek liselerinin bulundukları şehirlerdeki üretim alanlarının istihdamla örtüşme oranının yüzde 20'lerde olduğunu belirten Bakan Selçuk, "Şimdi ekibimizle bir çalışma yapıyoruz. Şehrin ihtiyaçlarını ve üretimi dikkate alan bir model geliştiriyoruz. Mesela Konya'da tarımla ilgili büyük bir üretim var. Orada üniversitenin içine dünyadaki tarım liselerine bakıp dünyanın en gelişmiş tarım teknolojilerini içeren bir tarım lisesi açtık. Bu kapsamda şehirlerdeki üretim yoğunluğunu dikkate alıp, ihtiyacına göre meslek liseleri açacağız" şeklinde konuştu.
 

MEB mesleki eğitim için 61 ilde lise inşa edecek!


Geri Dön