02 / 05 / 2024

Her türlü ev için konut kredisi alabilir miyim?

Her türlü ev için konut kredisi alabilir miyim?

Konut kredisi verilecek kimselerde aranan özellikler bankadan bankaya değişmek ile birlikte genel olarak aradıkları bazı ortak koşullar bulunuyor. Peki, her türlü ev için konut kredisi alabilir miyim?



Her türlü ev için konut kredisi alabilir miyim?

Konut kredisi aslında konut (mesken) finansmanı için kullandırılan bir mortgage türü olarak tanımlanıyor. Ailelerin uzun vadeli konut kredisi ile kira öder gibi kredi taksidi ödeyerek ev sahibi olmalarına olanak tanıyor.


Konut sahibi olmak isteyen ve yeterli nakiti bulunmayan hemen hemen herkes, bankaların konut kredilerini kullanıyor. Konut kredisiyle, diğer kredi türlerine nazaran daha yüklü tutarlar çekilerek, geri ödemeleri düşük faiz oranlı ve uzun vadeli olabiliyor.


Konut kredisi verilecek kimselerde aranan özellikler bankadan bankaya değişmek ile birlikte genel olarak aradıkları bazı ortak koşullar bulunuyor.


Ayrıca her bankanın müşteri profilinin değişik olması nedeni ile bir bankanın onay vermediği konut kredisi başvurusuna diğer bir banka onay verebiliyor. Peki, her türlü ev için konut kredisi alınır mı?


Dünya genelinde konut kredisi yalnızca bitmiş evler için kullanılabiliyor ancak Türkiye’deki mevcut dairelerin çoğu çok eski, kaçak ya da kat mülkiyetsiz olduğu için inşaatı devam eden evlere de kredi verilebiliyor.


Tek şart, Kat İrtifak Tapusu’nun olması olarak karşımıza çıkıyor.  Kat irtifakı, inşaat ruhsatı almış olan inşaat projeleri bittiği zaman taşınmazda dağıtılacak dairelerin mülkiyetinin kimlere ait olduğuna ilişkin Tapu’daki kayıtları ifade ediyor. 


Mortgage ve konut kredisi arasındaki farklar!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön