27 / 04 / 2024

Ev fiyatının ne kadarı için konut kredisi alınabilir?

Ev fiyatının ne kadarı için konut kredisi alınabilir?

Konut kredisi sistemi halk arasında ‘kira öder gibi ev sahibi olmak’ olarak tanımlanıyor. Konut kredisinin ne kadar verileceği ekspertiz raporuna bağlı oluyor. Peki, ev fiyatının ne kadarı için konut kredisi alınabilir?



Ev fiyatının ne kadarı için konut kredisi alınabilir?

Konut kredisi sistemi halk arasında ‘kira öder gibi ev sahibi olmak’ olarak tanımlanıyor. Bu özelliği de bu yeni sistemi, kendinden önceki konut kredilerinden ayırıyor.  Konut kredisi vadeleri 5 ila 20 yıl arasında değişen bir tüketici kredisi türü olarak karşımıza çıkıyor. 


Konut kredisi kullanmak isteyen bir birey 3 tane belgeyi hazırlayarak bankaya başvurabiliyor. Bu belgeler; nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir belgesi olarak biliniyor.  Geliri olan her birey konut kredisi kullanabiliyor. Konut kredisi kullamayacak olan kişiler;


-Daha önce kredi borcundan dolayı banka takip kararı çıkmış kişiler,

-Bankalar tarafından yapılan kredi skorlaması kötü olan kişiler olarak belirtiliyor.


Konut kredisi ile alınan evlerde bankanın ipoteği bulunuyor. Ancak satmak isterlerse ipoteği kaldırmadan satış yapılabiliyor. Konut kredisini alan kişi ödeyememe durumunda evini satarak krediyi önceden kapatabiliyor. Bu durumda bankalar yüzde 2 erken ödeme faizi uyguluyor. Peki, ev fiyatının ne kadarı için konut kredisi alınabilir?


Konut kredisi verilmeden önce bankalar ev ile ilgili ekspertiz raporu istiyor. Ekspertiz Sermaye Piyasası Kurulu lisansına sahip gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından gönderiliyor. Bu ekspertiz konutun acil satış değeri ile gerçek değerine bakarıyor. Bunu belirledikten sonra bankaya bir rapor veriliyor. 


Böylece konut kredisi verilmeden önce konut için ekspertiz değeri hesaplanmış oluyor. Ekspertizin belirlediği değerin yüzde 75’i oranında bankalar konut kredisi verebiliyor.  Burada konut kredisi almak isteyen kişinin aylık geliri ve ayda ödeyebileceği maksimum miktar da önem teşkil ediyor. Kişinin aylık gelirinin yüzde 35ine kadarlık ödeme koşullarında kredi çıkarılıp, ona göre taksitlendirmeler yapılıyor.


Konut kredisi ile arsa veya işyeri alabilir miyim?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön