Kent Haberleri

Her yıl 1.5 cm çöken İzmir için korkutan uyarı!

İzmir’in yer yıl 1.5 cm çöktüğünün belirlenmesi açıklanması sonrası İzmir’de bir korku havası yayılırken TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Önalan da zeminde sıvılaşmanın çok olduğu yerlerin dirençsiz olduğunu söyledi.

2023 yılının verileri ile toplamda 4 milyon 473 bin 525 kişinin yaşamını sürdürdüğü Egenin incisi İzmir'de zeminin her sene 1,5 cm çöktüğünün açıklaması şehirde korku havası yaydı. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Kordon’daki binasının zemin iyileştirme çalışmaları esnasında çıkarılmış olan 50 yıllık fore kazıkların da çürümüş olması kentsel dönüşüm gerekliliğini gözler önüne serdi.

“BİNALARDA OTURMADAN SORUN GÖRÜLÜYOR”

Cumhuriyet'ten Çağatay Yiğit Akkaya imzalı habere göre konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şehirleşmenin doldurulan sahil şeridine yayılması ve Bayraklı gibi zeminde sıvılaşmanın çok olduğu yerlerin dirençsiz olduğunu dile getiren TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Önalan çarpıcı bazı detaylara da değindi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin açıklamasında “Çiğli, Alsancak, Bayraklı, Bostanlı, Mavişehir gibi yerleşim merkezleri suya doygun delta çökellerinin üzerinde. Bu birimler; oldukça zayıf ve deprem kuvvetlerine karşı koyamayacak ölçüde dirençsiz zemin özelliği taşıyor. Kayma dalga hızları düşük, deprem büyütmesinin yüksek sıvılaşma ve yanal yayılma risklerinin fazla olduğu söz konusu bu zeminlerde yükselen binalarda deprem olmadan dahi oturma ve deformasyonlar gözleniyor. Zeminin düşey yönde çökmesinin sebebi de bu” dedi.

“DENİZ TAŞMASI MUHTEMEL”

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kentsel dönüşümün önemi ile ilgili de önemli açıklamalar yapan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin, deniz taşmasına dikkat çekerek “Seneler önce önlem alınmadan yapılan yüksek katlı binaların özellikle Alsancak bölgesinde, çok ciddi deformasyonlar var. Kentsel dönüşüm için bu tür zeminlerin olduğu yerleşimler ön planda tutulmalı. Olabilecek olası bir depremde, zemin suyunun yukarı doğru hareketiyle deniz basması sonucu su baskınları elbette kuvvetle muhtemel. Mesela İzmir Bayraklı’nın hemen batısı Meles deltasına açılıyor. Meles de su samuru demek. Bostanlı ismi üzerinde tarım yapılan şahane bir ova. Fakat biz yanlış planlamalar ile tarım arazilerini, kıyıları imara açmışız. Kıyı kenar çizgisini ihlal etmişiz. Ülkede nüfus artışı ve göç büyük bir problem” diye konuştu.

“ŞEHİR BU NÜFUSU TAŞIYAMAZ”

Yaptığı açıklamada “İzmir'in gerek afet gerekse altyapısı ile bu nüfusu taşıyacak gücü yok artık” ifadelerini kullanan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Önalan, “Aslında, büyük kentlerin tamamı bu durumda. Ülkenin büyük bir kırsal kalkınma hamlesine ihtiyacı var. Şehirleri yavaş yavaş boşaltıp, tarıma yönelmemiz gerekiyor. En azından göçü durdurmalıyız” dedi.

 

Dikkat! Komşunuza tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz!

İnsay Yapı Ondörtüç Pendik’te ticari alanlar hemen teslim avantajıyla!

Emlak Konut GYO Ümraniye Topağacı Kentsel Dönüşüm 1. Etap için imzalar atıldı!