01 / 05 / 2024

Hereke yeniden canlanacak!

Hereke yeniden canlanacak!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bir dünya markası olan Hereke 'nin, yeni projeler ve atılacak adımlarla yeniden hak ettiği konuma kavuşturulacağından söz etti.



'HEREKE'nin Gelişimi' Kocaeli'nin Körfez Beldesi'nde düzenlenen toplantıda konuşuldu. Toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı ibrahim Karaosmanoğlu, Türk Medya icra Kurulu Başkanı Cengiz özdemir, yöneticiler ve vatandaşlar katıldı. Herekeliler toplantıda sorunlarını, fikirlerini ve geleceğe yönelik önerilerini dile getirdiler. 


EN BÜYÜK DEĞERİ İSMİ 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise Hereke'nin geçmişinden bahsederek yerleşim yerinin en önemli değerinin ismi olduğunu ifade etti. Sultan Abdül mecid'ten bu yana bir dünya markası haline gelen Hereke halısının Gümrük Birliği'ne feda edilen ilk değer olduğunu söyledi. Çin'in dünyaya açılmasıyla halıcılıkta büyük darbe yiyen Hereke'deki şehir planlaması sayesinde yenilendiğini ve denizde artık balık tutulabildiğini ifade etti. Bakan Işık ayrıca Hereke'nin halısıyla yeniden bir kültür ve turizm merkezine dönüştürülmesinin planlandığını söyledi. Kültür ve TUrizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, Bakanlık olarak Hereke Kalesi'nin açığa çıkarılması için başlattıkları çalışmaların sürdüğünü belirtti. 


ERGUVAN DİKİMİNE BAŞLANACAK 

TürkMedya İcra Kurulu Başkanı Cengiz Özdemir ise Hereke'deki Yelken ve Kürek Kulübü'nün geçmişinde büyük başarılara imza attığını ve yeniden ayağa kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı. 


ALMAN İMPARATORU ZİYARET ETMİŞTİ 

HEREKE halı ve dokuma fabrikası Osmanlı Devlet'indeki en eski fabrikalardan birisi ve

'Hereke Fabrika-l Humayun' adıyla 19. Yüzyılın ortasından itibaren dünyanın en kaliteli halılarından birisini üretmekte. 1850 yılında Sultan Abdülmecid'in Dolmabahçe Sarayı'nın dünyanın en iyi halılarıyla donatma fikrinin ardından sadece Dolmabahçe değil aynı zamanda Beylerbeyi ve Çırağan Sarayı da Hereke'de dokulan halılarla donatıldı. 1894 yılında Almanya imparatoru Kaiser II. Wilhelm'in bizzat gelip ziyaret ettiği fabrikada uzun yıllar boyunca dünyaca tanınırlığı olan el emeği halılar dokundu. 


Akşam


Geri Dön