1937 yılında Ayazağa Kasrı yeniden canlanacak!
1937 yılında Maslak'ta bulunan Ayazağa Kasrı restore edilerek yeniden hayat bulacakmış. Başbakan İsmet İnönü'nün talimatıyla başlayan restore çalışmaları tamamlandıktan sonra tarihi kasır Süvari Binicilik Mektebi'ne tahsis edilecekmiş.
Ayazağa Kasrı yeniden canlanıyor
Eski devrin son günlerini yaşayan bina yeni bir hayata kavuşacak
Süvari Bincilik Mektebi yazın buraya yerleşecek, Kasır civarında Balkanlar'da eşi bulunmayan bir kapalı manej yeri yapılmaktadır
Şişi - Büyükdere asfalt yolunun Zincirlikuyu'dan ileride sol tarafına isabet eden ağaçlıklar arasında bir müddetten beri kendi haline terk edilerek yavaş yavaş harap olmaya başlamış olan Ayazağa Kasrı, Başvekil İsmet İnönü'nün emriyle Süvari Binicilik Mektebi'ne tahsis edildiğinden baştan başa tamir edilmektedir.
Senelerden beri insanların değil, kuşların bile uğramadığı Ayazağa Kasrı'na pek yakında şimdi Harbiye'de bulunan Süvari Binicilik Mektebi taşınacak, eski devrin son günlerini yaşamış ve onunla beraber ölmüş olan bu güzel bina yeni ve şerefli bir hayata iade edilmiş olacaktır.
Geçen sene başlayan tamirat hayli ilerlemiş ve yıkılmak üzere bulunan Ayazağa Kasrı'nın çatısı tamamen değiştirildikten başka etrafındaki köşkler yeniden denecek şekilde tamir edilerek sağlamlaştırılmıştır.
Ayazağa Kasrı'nın sanatkarene tezyinatlı tavanlarının bazı yerleri düşmüştü. Bunlar aynen eski şekilde yeniden ve tezyin edilmektedir. Tamiratın bir an evvel bitirilmesi için hararetle çalışılmaktadır.
Tamirat bittikten sonra Süvari Binicilik Mektebi bu yaz buraya taşınacak Ayazağa Kasrı'na mektep kumandanlığı yerleşecek, kasrın büyük salonuna <<Süvari Binicilik Mektebi Şeref Salonu>> adı verilecektir. Mektep kadrosuna dahil subaylar kasrın tam karşısındaki köşkte ikamet edecekler, diğer küçük binalar da hayvanlar için hususi tertibatı haiz tavlalar haline getirilecektir.
Kapalı manej yeri
Ayazağa Kasrı'nın sol tarafına isabet eden geniş sahada Türkiye'de ve Balkanlar'da eşi bulunmayan 20-60 metre ebadında bir kapalı manej yeri, yeni baştan inşa edilmektedir. Bu modern binanın harici kısmı ve çatısı ikmal edilmiş, şimdi içerisi tanzim edilmektedir.
Kapalı manej yerinin duş tertibatı, dinlenme salonu, gazinosu ve seyircilere mahsus balkonları olacaktır.
Bundan başka Ayazağa Kasrı'nın civarındaki arazide hayvan gezdirmeye mahsus yerler, müteaddid açık çalışma ve parkur sahaları vücuda getirilecek, arazi tamamen tavsiye edilerek muntazam bir bahçe haline konulacaktır. İleride süvari Gedikli Erbaş Okulu da buraya taşınacaktır.
Yüzme havuzu
Ayazağa Kasrı'nın meşhur büyük havuzu şimdi pek harap bir haldedir. Havuzun baş tarafındaki köşk yıkılmaması için desteklerle tutturulmuştur. Bir zamanlar hünkarın cariyelerini içerisine sokup zevk sürdürdüğü bu havuz ve köşk yeni baştan tamir edilerek yenileştirilecek, çok büyük olan havuzu Süvari Binicilik Mektebi yüzme havuzu olacak, havuz köşkü manejlerden dönen genç subaylarımızın istirahat etmesi için bir gazino haline getirilecektir.
Ayazağa Kasrı'nın etrafındaki ağaçsız sahalarda yeni bir fidanlık yetiştirilmesine başlanmıştır. Bu tepeler de baştan başa ağaçlanacaktır.
Süvari Binicilik Mektebi yeşillikler içindeki bu sakin yuvaya taşındıktan sonra senelerden beri metruk kalmış olan Ayazağa Kasrı yeniden şenlenecektir.
Memleket faydası dokunan her müessesenin olduğu gibi atçılığın ve süvariliğin de büyük hamisi olan Başvekil İsmet İnönü şimdiye kadar millete hiç bir faydası dokunmadan sadece padişahın eğlence yeri olmaktan ibaret kalmış olan bu güzel binayı Binicilik Mektebi'ne vermekle hem Türk'ün tarihi devirlerden beri milli sporu olan atçılığa atfettiği büyük ehemmiyeti göstermiş, hem de yeni yetişen ve yetişecek olan süvarilerimize rahat bir çalışma imkanı temin etmiş bulunuyor.
Yabancı memleketlerde iştirak ettikleri her müsabakada Türk'ün yüzünü ağartan süvarilerimiz Başvekil'in bu lütfuna layıktırlar. Cihan tarihine unutulmaz şeref sayfalarına hediye etmiş olan Türk akıncılarının bugünkü asil çocukları ne kadar takdir edilse azdır. Süvari Binicilik Mektebi bugün Sipahiocağı'nın dar sahasından ayrılıp Ayazağa Kasrı'na taşındıktan sonra daha fazla çalışmak imkanını bulacak, istikbalin mahir süvarileri bu yeni mektepten yetişecekler. Bu suretle Ayazağa Kasrı da tarihte ilk defa olarak şerefli bir mevki almış olacaktır.
Akşam 25 Mart 1937
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com