03 / 05 / 2024

Herkesi yakından ilgilendiren 'kaskoya zam' açıklaması!

Herkesi yakından ilgilendiren 'kaskoya zam' açıklaması!

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, araç kasko bedellerindeki artışa ilişkin, sigorta şirketlerinin zam yapmadığını, yükselen araç bedellerinin, ikame araç ve çekici maliyetlerinin primlere yansıdığını bildirdi.



Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, kaskoda zam söylemiyle kamuoyuna yanlış bilgi verildiğini söyledi.

Birlik'ten yapılan açıklamada ifadelerine yer verilen Atilla Benli, araç kasko bedellerindeki artışa yönelik açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin enflasyona karşı büyük bir mücadele verdiğini belirten Başkan Benli, "Son zamanlarda enflasyonda yaşanan gelişmeler, döviz kurlarındaki dalgalanma, küresel tedarik zincirindeki aksaklıklar ve bunlara bağlı şekilde asgari ücret, araç rayiç değerleri ile yedek parça maliyetlerindeki artış kasko primlerini de etkiledi" ifadelerini kullandı.

Benli, araç fiyatlarında, son bir yılda yüzde 120, son iki yıl içindeyse yüzde 360 artış yaşandığına, araç rayiç değerindeki bu yükselişin sigortalıların sahip olduğu malvarlığının, yani sigortalanan kıymetin değerindeki artış anlamına geldiğine dikkati çekerek, araç fiyatlarına bağlı olarak kasko primlerinin de yükseldiğini bildirdi.

Salgınla başlayan zorlu dönemde sigorta şirketlerinin ellerini taşın altına koymaktan çekinmediklerini aktaran Benli, şunları kaydetti:

Herkesi yakından ilgilendiren kaskoya zam açıklaması!

"Şirketler, hasar tutarına göre kasko modellemelerini yapıyor ve fiyat belirliyorlar. Böylece serbest tarife koşulları içinde, hasar prim dengesine göre bu branştaki fiyatlarını tüketicilere sunuyorlar. Burada prim tutarındaki artışın kaynağının, şirketlerin kasko prim tutarı içerisinde yer alan risk primlerindeki artıştan ziyade, araçların rayiç bedeline göre belirlenen prim tutarlarının olduğunu görüyoruz. Yani kamuoyunun yanlış yönlendirilmesi söz konusu."

MALİYETLERİ TÜKETİCİYE YANSITMAYAN TEK SEKTÖR

TSB tarafından hazırlanan verilere değinen Benli, kasko sigortasında iddia edildiğinin aksine bir durum yaşandığını, sigorta fiyatlarında düşüş olduğuna vurgu yaptı.
 


Geri Dön