Ekonomi

Herkesin gözünden kaçan asgari ücrete ek zam detayı! 2022 Temmuz'da asgari ücret beklentisi ve hesabı kaç para oldu?

Asgari ücrete ek zam gelecek mi sorusu gündemden düşmüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı Temmuz'da yapılacak düzenlemeleri işaret etmesi asgari ücrete yapılacak zammın kaç lira oalcağını merak ettirdi. Nisan'da TÜİK'in açıkladığı enflasyon ise yüzde 70'i buldu

Asgari ücrete yılbaşında gelen zam oranı yüzde 50 oldu. Nisan'da TÜİK'in açıkladığı enflasyon ise yüzde 70'i buldu. Asgari ücrete uzun yıllardan sonra ilk kez yıl ortasında ek zam yapılması gerekliliği gündeme geldi. Asgari ücrete ek zam sadece hükümeti değil çalışanları ve işverenleri de ilgilendiren ekonomik boyutu geniş ölçek kaplayan bir çalışma. Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret 2022 yılı tutarı, brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlenmişti. 

Bu yıl için 4 bin 253 lira olarak belirlenen asgari ücret Memur-Sen’in 5 bin 263 lira olarak açıkladığı açlık sınırının 1010 lira gerisine düştü. Asgari ücretli Memur-Sen’in yoksulluk sınırına ise yaklaşamadı. Memur-Sen’in açıkladığı 14 bin 534 liralık yoksulluk sınırı asgari ücretin 10 bin 281 lira gerisinde kaldı.

ERDOĞAN "ASGARİ ÜCRETE EK ZAM DEĞİL ENFLASYON DÜZENLEMESİ" DEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan da asgari ücrete ek zam açıklaması geldi. Erdoğan, " Vatandaşlarımızın hayat pahalılığının yol açtığı sıkıntılar sebebiyle zor günler geçirdiğini biliyoruz. Bilhassa dar gelirli insanlarımızın alım güçlerinde ki düşüşün farkındayız. Bir yandan enflasyonu dinleyecek tedbirleri alırken diğer yandan da ücretlerde yaptığımız artışlarla alım gücündeki gerilemeyi telafi etmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede yılbaşında asgari ücretten işçi, memur ve emekli maaşlarına kadar geniş bir alanda ciddi artışlar yaptık. Temmuz ayında yapılacak enflasyon farkı artışları ve diğer düzenlemelerle dar gelirlilerin alım gücünü biraz daha yerleştireceğiz. Haziran ayı itibarıyla başvuruları başlayacak Aile Destek programı gibi yeni uygulamalarla da insanımızı sahipsiz bırakmıyoruz. " dedi.

 

 

Asgari ücrete ek zam hükümetin üst düzey yetkili ağızlarından yapılan açıklamalara bakılırsa "ek zam" olarak değil enflasyondaki artışa bakılarak kısmi bir düzenleme yapılacak. Ekonomistler ise yüksek enflasyonun frenlenmediği bir ortamda asgari ücrete ek zam yapılmasının yine de soruna çare olamayacağını ifade ediyor.

AÇLIK SINIRI 5 BİN 263 LİRA

Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 5 bin 263 lira, yoksulluk sınırı ise 14 bin 534 lira oldu. 4 bin 253 lira olan asgari ücret; açlık sınırının 1010 lira, yoksulluk sınırının 10 bin 281 lira gerisine düştü.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de asgari ücrete ek zam konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'la benzer açıklamalar yaptı. Bilgin, 'Asgari ücrete Temmuz zammı diye bir gündemimiz yok. Tarihsel olarak arttı. Bütün ücret türlerinde asgari ücret kadar geliri devre dışı bıraktık. Bu sene gerçekleşti.' şeklinde konuştu.

Milyonlarca emekli ve memura 3600 ek gösterge şoku! Bakan Bilgin'in açıklaması soğuk duş etkisi yarattı

Milyonlarca emekli ve memurun beklediği 3600 ek göstergede sürpriz gelişme! 500 bin liraya çıkacak

Hangi memur ve emeklinin maaşına ne kadar zam gelecek kalem kalem açıklandı! 9 bin 500 lirayı bulacak

Hükümete sürpriz zam teklifi: Maaşlara yüzde 75 yansıtılsın