Hilton Garden Inn'le medeniyetleri buluşturacağız
Kosifler Grubu, 600 milyon dolarlık bir yatırımla 22 şehirde 25 Hilton Garden Inn açacak
Hilton, Anadolu'da açacağı 4 yıldızlı Hilton Garden Inn otelleri için 5-6 şirketi eleyip, Kosifler Grubu'nu seçti. Kosifler'in Başkanı Hasan Kosif, "Kriz filan bizi korkutmuyor" dedi
Kosifler, geçen yıl Türkiye'de 2 bin 500 adet BMW satışına imza atarak Borusan'ın en büyük ve en çok satan bayisi unvanını aldı. Bu durum uzun bir süredir böyle. Bu yıl da en az 3 bin adet BMW satmayı düşünen grup, radikal bir kararla inşaat sektörüne üstelik de iddialı bir projeyle giriş yaptı. Aslında Kosif Ailesi çok eski inşaatçı. Şu anda 90 yaşında olan baba 1945 yılında kurulan şirkette çocuklarıyla birlikte pek çok lüks konut projesini hayata geçirmiş. Ancak Kosifler ismi neredeyse son 30 yıldır BMW ile birlikte anılır olmuş ve şirket en büyük ciroyu otomobil satışlarından elde etmiş. İlginçtir son dönemde yıldızı parlayan pek çok inşaat şirketi dururken, Hilton gibi otelciliğin önde gelen ismi, Türkiye'de büyüme kararını Kosif Ailesi'yle birlikte hayata geçirmeye karar veriyor. Kosifler otomobilden sonra eski işleri inşaatta iddialı bir projeyi Hilton'a sunuyor ve Hilton da başka firmaları eleyerek, Kosifler'e Anadolu'da şehir otelleri açma projesini veriyor. 22 şehirde dört yıldızlı 5 Hilton Garden Inn açılacak ve proje toplam yaklaşık 600 milyon dolara mal olacak. Yani sıkı bir proje. Üstelik Kosifler birkaç şehirde başladıkları yatırımı şimdilik öz kaynaklarıyla ilerletiyor. Piyasalarda pek de yaprak kımıldamayan şu günlerde, herkesin moralini düzeltecek bir proje için aylardır çalışan Kosifler'in yeni projesini Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kosif ve şirketi birlikte yönettiği kardeşi Hüseyin Kosif anlattı
İnşaatı dondurmuştuk
Ne oldu da siz tekrar yönünüzü inşaata döndünüz ve üstelik de kendinize çok iddialı bir proje seçtiniz? Bir ara inşaatı dondurmuştuk. Otomobil işimiz çok iyi gidiyordu. Ona yoğunlaştık, geliştirdik ve içinde bulunduğumuz ve BMW tarafından ödül verilen bu merkezimizi gerçekleştirdik. 60 bin metrekare burası ve 35 bin metrekaresinde sadece BMW yer alıyor. Sonra eski iş alanımıza da dönmek istedik. Piyasada da bir hareket vardı. Ama çok iddialı ve olmayan bir şey yapalım dedik.
Yani projeyi siz mi geliştirdiniz?
Evet. Baktık, Türkiye'nin en büyük eksikliği ve ihtiyacı olan dört yıldızlı iş otelleri. Yabancı yatırımcılar geldiği zaman onlar da kendi otellerini görmek istiyorlar. Sonra bakıyorsunuz Mardin'de, Urfa'da uluslararası standartlara uygun otel bulmak zor. Bunun üzerine biz bir marka arayışına girdik ve birkaç otel markasıyla da görüştükten sonra Hilton'un bize uygun olduğuna karar verdik.
Projeler şimdiden hazır
Peki Hilton sizi neden uygun buldu? Biz Anadolu'nun dört bir yanında arsa satın almaya başlamıştık. Şu anda aşağı yukarı 22 şehirde otel inşa edeceğimiz arsalar belli. Projelerini çizdirdik. Yaklaşık 1.5 yıldır bu proje üzerinde çalışıyor ve planlama yapıyoruz. Sanıyorum Hilton da bizim projeye nasıl titizlendiğimize dikkat etti. Düşünün Hilton'a Türkiye'den bu proje için başka firmalarda sonra başvurdu ve 5-6 firmayı eleyip bizi seçtiler.
Şu anda nerelerde Hilton otel inşaatları başladı? Kütahya, Mardin, Urfa, Konyfa ve Eskişehir'de başladık bile. Hilton Garden Inn açacağız. Şimdi o standartlara uygun inşaat yapıyoruz. Biz bu projeye Medeniyetler Buluşması projesi diyoruz. Anadolu önemli bir ticaret merkezi. Geçmişteki İpek Yolu ve kervansarayları düşündük ve o ruhu tekrar canlandırmak istedik. Mimarilere çok önem verdik. O bölgenin dokusunu, kültürünü yansıtsın istedik. Mesela, Mardin'de üç büyük dini temsil eden kemerler kullanıldı binanın ön cephesinde. Urfa'daki otel binamız ise tipik Urfa mimarisinde örneğin. Projelendirdiğimiz otellerin mimarisini Hilton yönetimi çok beğendi.
Dünya piyasalarında dalgalanma var. İçeride siyasi bir kriz yaşadığımız gerçeği ve ekonominin hassas bir dönemden geçtiğini de düşünecek olursak, böyle ciddi bir yatırım kararını almak da zorlanmadınız mı? Biz istihdam yaratacak, Türkiye'nin kalkınmasına katkıda bulunacak bir proje ürettik. Aslına bakarsanız bu ülkeye güveniyoruz. Yani kriz falan bizi korkutmuyor. Bir de tabii şu var. Yatırımı asıl krizde yapın felsefesine inanıyoruz. Genç nüfus, dinamizm ve doğru yatırım olunca korkunuz olmuyor.
Peki siz kendinizi böylesi büyük bir proje için yeterli görüyor musunuz? Projeleriniz için bankalara başvurmadınız mı? Tabii ki görüyoruz. Şu anda başlayan projemiz öz kaynaklarımızla devam ediyor. Altı otel yatırımı yaklaşık 80 milyon dolara mal olacak. Yabancılara gitmedik., öz sermayemize güvendik. Biraz da bu projeye kurumsal sosyal sorumluluk diye bakıyoruz.
Ticareti Musevi ve Ermenilerden kaptık
Kosifler, iş dünyasında BMW markasıyla parladı sanki ancak şirketinizin geçmişi 1945'lere kadar gidiyor. İlk yıllarını anlatır mısınız? Türkiye'nin ilk motor fabrikasını 1950'lerde babam ve arkadaşları kurmuş. Biz altı kardeşiz, dört kız iki erkek. Erkek kardeşlerin hepsi de aktif olarak çalışıyor. Biz aslında Tahtakale esnafındanız. Hırdavat yapıyorduk. Oyuncak imalatı yapıyorduk ve bütün Anadolu'nun köylerine, şehirlerine, kasabalarına oyuncak gönderiyorduk. Biz Tahtakale'de ticareti Musevilerden ve Ermenilerden öğrendik ve onlardan işi kapan biziz.
Peki ya inşaat?
Biz 1975'lerde inşaat sektörüne girdik. O zaman lüks konut inşaatları yapıyorduk. Ama tabii siz otomobilde daha çok isim yaptınız sankiBiz reklam yapmadık galiba. Bizim inşaat yaptığımız dönem farklıydı. Arz o kadar çok yoktu. O dönemlerde bizi inşaatçı olarak herkes tanırdı. 1980'lerden sonra ithalat serbestleşince BMW işine girdik ve çok ağırdık. O zaman Borusan Otomotiv'le birlikte başladık bu işe. Biz Borusan'ın ilk bayisiyiz.
Siz Borusan'ın en çok pazar payına sahip bayisisiniz değil mi? Otomobilde ulaştığınız ciro ne kadar?
Evet öyleyiz. Şu anda 160 milyon Euro'ya ulaştık.
İlk Hilton, Kütahya'da açılıyor
İlk Hilton'u nerede açacaksınız?
İlki 2009'da Kütahya'da açılacak. Bostancı'da 2010'da açıyoruz. Bu kadar çok Hilton, binlerce yatak, mobilya ve mesela havlu demek. Bunları nereden tedarik edeceksiniz? Henüz tabii oralara gelmedik. Ama Hilton bize illa bunları şuradan alacaksınız diye bir şart koşmadı. Standartları veriyor ve ona uygun istediğiniz yerden alın diyor. Bu şu demek. Nereden bakarsanız bakın 3 bin 500 odadan ve 7 bin yataktan söz ediyoruz. Biz yani diğer sektörlere de otelin ihtiyaçlarından iş vereceğiz. Sektörlere de bir hareketlilik gelecek.
Peki ya otel çalışanını nasıl bulacaksınız?
Toplamda 2 bin 700 kişi istihdam edilecek. Şimdiden otel açacağımız şehirlerdeki üniversitelerle temasa geçmeye başladık. Kriterlere uygun Hilton çalışanlarını o bölgenin insanlarından seçeceğiz. Eğitimler olacak.
Şelale KADAK / Sabah