11 / 05 / 2024

Hisseli tapu ayırma işlemleri nasıl yapılır? Hisseli tapu müstakil tapuya nasıl çevrilir?

Hisseli tapu ayırma işlemleri nasıl yapılır? Hisseli tapu müstakil tapuya nasıl çevrilir?

Hisseli tapu sahipleri ellerindeki tapuya dair bilgi edinmek için pek çok soru sorarlar. İşte o soruların yanıtları…



HİSEELİ TAPU MÜSTAKİL TAPUYA NASIL ÇEVRİLİR?

Tapu, gerçek ve tüzel kişilerin bir taşınmaz mal üzerinde sahipliklerini gösteren resmi bir belge türüdür. Bir arsa, dükkan ve konut veya benzeri gayrimenkulün tek bir sahibi olabilir bunun yanında birden çok kişi de bu gayrimenkule ortak olabilirler. Bu durumda "hisseli mülkiyet" ve "hisseli tapu" dan bahsedilebilir.  Genel olarak hisseli tapuya bir kimsenin ölümü üzerine geride miras bıraktığı gayrimenkulün, mirasçılarının bu taşınmaz mülkte "hisseli malik" olmaları sebebiyle rastlanır. Ama ölen kişi tek tapu sahibi olarak geçmez. Onun yerine hukuken birden çok mirasçı bu taşınmazda "hisseli tapuya" unvanına geçer.

Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satabilir bu şekilde tapuda devir denen işlem gerçekleşmiş olur. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahipliğine geçer. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi konumuna geçer.

HİSSELİ TAPU AYIRMA İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Ayırma işlemi yapılacak mülkün bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulu'ndan onayı alınmalıdır. Ardından hisse sahiplerinin tamamının fotoğrafları, kimlik belgeleri ve alınmış onaylar ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvuru yapılması gerekmektedir.

HİSSELİ TAPULU YER ALINIR MI?

Hisseli tapu alınabilmesi için en az iki hissedara ihtiyaç bulunmaktadır. Hissedar sayısının üst sınırı da belirtilmemiştir yani bir arsa veya arazinin büyüklüğüne göre istediğiniz kadar kişi ile satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz ve her birinizin ismi tapu üzerinde gösterilebilir.

Rapor parasını hesabıma nasıl aktarabilirim? Yatmayan rapor parası nasıl alınır?

Ne kadar emekli maaşı alırım? Ne zaman emekli olurum?


Geri Dön