12 / 05 / 2024

Hisseli tapu başkasına satılır mı? Bir kişi hissesini satmak istemezse ne olur?

Hisseli tapu başkasına satılır mı? Bir kişi hissesini satmak istemezse ne olur?

Hisseli tapu üzerinden yapılan işlemlerin bir kısmı biliniyorken, bir kısmına dair vatandaşların pek bir bilgisi yoktur. İşte o bilinmeyen ve ısrarla sorulan sorular ve merak edilen yanıtları…



TAPU HİSSE DEVRİ NOTERDEN YAPILIR MI?

Miras payının devredilmesi için ilk önce Tapu Sicil Müdürlüğüne gidilmelidir ve evrak düzenlenmelidir. Evrak düzenlenme işlemleri Medeni Kanun 677. Maddesi gereğince noterde hisse devri yapılabilmektedir.

BİR KİŞİ HİSSESİNİ SATMAK İSTEMEZSE NE OLUR?

Hissesini satmak istemeyen, ayak direten hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açılır. Böyle bir durumda mahkeme, tüm hissedarları haberdar edip, bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile beraber satış işlemini icra yoluyla gerçekleştirebiliyor.

HİSSELİ TAPU BAŞKASINA SATILIR MI?

Tapu paydaşlardan bir tanesi, diğer hissedarların onayı ve katılımına gerek olmaksızın kendi hissesini bir başkasına devredebilir, kiraya verebilir, bu hisse üstünde üçüncü kişilere ayni hak tesis edebilir.

MİRASÇILARDAN BİRİ HİSSESİNİ SATABİLİR Mİ?

Miras payının devri sözleşmeleri bir bedel karşılığında olabilir bunun dışında bağış, trampa, borç nakli gibi bir edim karşılığında da kolaylıkla gerçekleşir. Miras payının devri sözleşmesi ile miras payının hepsinin ya da bir bölümü üstünde gerek mirasçıların birbirlerine gerek ise üçüncü kişilere devir tasarrufları bulunmaktadır.


Geri Dön