09 / 05 / 2024

Hisseli tapu nasıl alınır? Hisseli tapu nasıl bölüştürülür? 

Hisseli tapu nasıl alınır? Hisseli tapu nasıl bölüştürülür? 

Hisseli tapular, birden fazla hisseye sahip olan taşınmazlara verilen belirli bir tapu türüdür. Hisseli tapularda, mülkiyet payları farklı kişilere ait olduğundan, yönetim ve satış süreçlerinde bazı zorluklar ortaya çıkabilir. Hisseli tapu nedir ve nasıl bölünür, işte tüm cevapları…



Hisseli tapu nasıl alınır? Hisseli tapu nasıl bölüştürülür? 

HİSSELİ TAPU TÜRLERİ NELERDİR?

Taşınmaz mallar, tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişinin de mülkiyetinde olabilir. Birden fazla kişinin mülkiyetine ait olan taşınmazlara hisseli tapu adı verilir. Hisseli tapu, paydaşların ortaklıklarının belgelendiği ve mülkiyet paylarının açıkça görüldüğü önemli bir belgedir. Bu tapularda iki farklı tür bulunmaktadır:

El Birliği Mülkiyeti: El birliği mülkiyeti ile düzenlenen hisseli tapularda, taşınmazın sahip olduğu paylar belirtilirken, hangi paydaşın hangi bölgeye ne kadar hakim olduğu net olarak belirtilmez. Yani, mülkiyetin hangi bölümleri için her bir paydaşın hak sahibi olduğu belirsizdir.

Paylı Mülkiyet: Paylı mülkiyet ile düzenlenen hisseli tapularda ise, taşınmaz üzerinde hak sahibi olan kişilerin hangi oranda ve hangi bölüm için pay sahibi oldukları açıkça belirtilir.

HİSSELİ TAPU NASIL BÖLÜNÜR?

Hisseli tapunun bölünmesi için kullanılan yöntem, tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak kabul edilir ve ifraz olarak adlandırılır. Bunun yanı sıra, hisseli tapuda birleştirme işlemi de mümkündür ve bu işleme de tevhid denir. Hisseli tapu ayırma yöntemi, birden fazla kişinin taşınması paylaşması durumunda kullanılmaktadır. Hisse ayrımı için harita ve kadastro mühendislerine başvurmak gerekir. Arsa ayrım planı hazırlandıktan sonra Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne gönderilir. Ardından hisse tapusu bölünür.


Geri Dön