06 / 05 / 2024

Hisseli tapu nedir? Hissedar kendi payını satabilir mi?

Hisseli tapu nedir? Hissedar kendi payını satabilir mi?

Hisseli tapu, bir taşınmasın birden çok sahibinin olduğunu simgelemektedir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan kişilerin bilmesi gereken belli başlı hususlar vardır. Özellikle alım ve satım işlemleri yaparken bazı detaylar öğrenilmelidir. İşte Hisseli tapu nedir, Hissedar payını satabilir mi?



HİSSEDAR KENDİ PAYINI SATABİLİR Mİ?

Bir taşınmaza örneğin ev ya da arsaya bir kişi sahip olabileceği gibi, birden çok kişi de sahip olabiliyor. Hisseli taşınmazlar hakkında yapılacak tasarruf işleminde tüm hissedarlardan onay alınması gerekiyor.

Bir taşınmaz miras yolu ile birden fazla kişiye kaldığını yani birden fazla paydaşının olduğunu varsayalım. Bu durumda, "Hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim?" diye sorusu çok sık sorulur. Eğer, mülkiyet türü elbirliği ise; bu demek oluyor ki hisse sahiplerinin adları ve hisse miktarları işlenmişse satış diğer hissedarların da onayı alındıktan sonra yapılıyor. Taşınmaz herkesin adına tescil edilmişse; kendi adına tesçil edilmiş müstakil hissesini diğerlerine danışmadan satabilir. Ancak satış sürecinde diğer hissedarların öncelikle satın alma hakkı ortaya çıkıyor.

E-DEVLET ÜZERİNDEN TAPU DEVRİ NASIL YAPILIR?

Tapu devrinin yapılması için sisteme alıcı ve satıcının T.C. kimlik numarası, e-devlet şifresi, telefon numarası ve tapu müdürlüğü isimleri girilir. Sonrasında tapu müdürlüğü tarafından harç miktarı hesaplanıp vatandaşlara bildirilir. Vatandaşların ücretlerini yatırmaları gerekir. Sonrasında ise web tapu randevu saati SMS ile iletilmektedir.

TAPUSU OLMAYAN EV ALINIR MI?

Tapu bir taşınmazın var olduğu ve bu mülkün kimin üzerine olduğunu ortaya koyan bir belgedir. Eğer bir gayrimenkul satışının hukuki bir boyutunun olması ve resmi bir nitelik kazanması için, ortada bir tapunun olması gerekir böyle bir şart bulunmaktadır. Tapusuz gerçekleştirilen alım ve satışların da herhangi hukuki ve resmi bir geçerliliği bulunmamaktadır.

TAPU HARCI NEREYE YATIRILIR?

Tapu harcının yatırılmasına dair birden çok yöntem bulunmaktadır.  İşte o yöntemlere dair araştırılanlar; İlk olarak online olarak yani online olarak bu işlem yapılabilir. İnternet üzerinden tapu harcı ödemesi yapabilmek için İnteraktif Vergi Dairesi sistemleri kullanılabilir.

Ziraat Bankası promosyon 2022 ne zaman?

Geliri olmayan TOKİ'ye başvurabilir mi?

Yeni emekli maaşımı nasıl öğrenebilirim?


Geri Dön