Topraktan hisseli tapu nedir?
Müteaahit arsa sahibi ile yaptığı anlaşmadan sonra kendi bölümlerinin satışını inşaat bitmeden yapabiliyor. Satışı gerçekleştiren müteahhit satış esnasında alıcıya topraktan satış yapmış oluyor. Peki, topraktan hisseli tapu nedir?
Topraktan hisseli tapu nedir?
Ortada inşaat yokken yapılan daire satışlarına, "topraktan satış" adı veriliyor. Bu şekilde satılan dairelere de "topraktan daire" deniliyor. Topraktan daire satın alırken satış vaadi sözleşmesinin incelenmesi gerekiyor. Bu sözleşmenin geçerli olabilmesi için noterde yapılması gerekiyor.
İnşaatı tamamlanmamış bir projeden daire satın alındığı zaman ortada henüz bir daire olmadığı için yapılan satış "topraktan hisseli tapu" olarak yapılmış oluyor.Bu durumda alınan daire değil, topraktan belli bir hisse oluyor.
Topraktan hisseli tapu alınmasının sebebi ise tapu müdürlüğü kayıtlarında alınan daireye ilişkin kayıtların olmamasıdır. Tapu müdürlüğünde kaydı bulunmayan yapılara hatta bina bitmiş bile olsa topraktan hisseli tapu veriliyor. Topraktan daire alınırken bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor bu hususlar ise;
İnşaatı yapan müteahhitin veya firmanın geçmişte yaptığı projeleri incelemesi,satın alacağınız inşaata ait tapu kayıtlarını ve imar planını incelenmesi, satışa konu olan inşaat sahibi firmanın sözleşmelerini, teknik şartnamelerini incelenmesi,sözleşmeyi bir noter huzurunda imzalamak ve sözleşme tarihi, dairenin teslim tarihi ve ortak alanlardaki sosyal tesislerin teslim tarihi sözleşmede ayrı ayrı belirtilmesine dikkat edilmesi gerekiyor.
Kaçak yapılar..
Kaçak yapıların da tapuda herhangi bir kaydı bulunmadığı için, bu yapılardan yapılan satışlar yine topraktan hisseli tapu olarak yapılıyor.
Yapı kullanma izin belgesi verilmeyen binalar..
İnşaatı biten bir yapının projesine ve yer aldığı bölgeye uygun olarak yapılmaması halinde söz konusu yapıya "Yapı kullanma izin belgesi" verilemiyor. Örneğin projesinde belirtilenden daha fazla kat çıkılması, fazla balkon yapılması, kiriş ve kolon sayılarındaki değişiklikler gibi durumlar projeye aykırılık niteliği taşıyor. Böyle bir yapıdan daire satışı söz konusu olduğu zaman, tapu müdürlüğünde buranın yapı olarak değil de arsa olarak gözükmesinden dolayı satış "Toprak hisseli tapu" üzerinden yapılıyor.
Topraktan ev alma sözleşmesi!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com