02 / 05 / 2024

Hisseli tapusu olanlar dikkat: Şimdi kontrol etmezseniz yandınız! Eviniz, arsanız elinizden aniden peş peşe kayar gider

Hisseli tapusu olanlar dikkat: Şimdi kontrol etmezseniz yandınız! Eviniz, arsanız elinizden aniden peş peşe kayar gider

Mülk sahiplerinin, hisse paylarını koruma ve kontrolü elde tutma konusunda dikkatli olmaları, gelecekte herhangi değer kaybını engellemek adına hayati bir adım bulunuyor. İşte o konuya ilişkin detaylar...



Hisseli tapu; taşınmaz bir mal üzerinde hak sahibi olan kişilerin adlarının ve sayılarının yer aldığı tapu türü olarak tanımlanıyor. Bir taşınmaz mal sadece bir kişiye ait olabildiği gibi birden çok kişiye de ait olabiliyor.

Hisseli tapu sahipleri için mülklerini koruma görevi büyük bir önem taşıyor. Gayrimenkul sahiplerinin, hisse paylarını koruma ve kontrolü elde tutma konusunda dikkatli olmaları, gelecekte herhangi değer kaybını engellemek için hayati bir adım bulunuyor. İşte bu kritik konuya hakkında tüm detaylar...

Takvim gazetesindeki detaylara göre, Hisseli tapu sahipleri, gayrimenkullerini korumak ve değer kaybını önlemek için çeşitli önlemlerin alınması gerekiyor. Öncelikle, hisse paylarının kontrolünü elden kaybetmemek için dikkatli olunmalı. Bu, diğer hissedarlar ya da dış etkenler nedeniyle yaşanabilecek müdahalelere karşı bir savunma mekanizması oluşturuyor.

Türkiye'de hisseli tapu sahibi olanlar için önemli bir konu gündemde yerini aldı. Eğer gerekli kontroller ihmal edilirse, gayrimenkuller düşük bir bedelle elden çıkabiliyor. Hisseli tapu sahipleri arasında iletişim eksikliği yahut anlaşmazlık durumunda, beklenmedik sonuçlarla karşılaşmak mümkün olabiliyor.

ŞUFA HAKKI NEDİR? 

Hisseli tapularda, hissedarların şufa hakkı olarak tanımlanan bir öncelikleri bulunuyor. Bu hak, hisse sahiplerine, bir başka kişinin gayrimenkule ortak olmasını engelleme yetkisi sağlıyor.

Bir hissedar, kendi hissesini 3'üncü bir kişiye satmaya karar verse bile, bu satış iptal edilerek, hisse payı diğer hissedar tarafından satın alınabiliyor. Fakat, bu hak bir istisna durumunda geçersiz hale geliyor.

Eğer hissedarlardan birinin icra borcu bulunuyorsa, bu durumda o hisse payı icra yoluyla satılabilir ve diğer hissedarlar şufa hakkını kullanamazlar. Bu sebeple, gayrimenkulün tamamına 3'üncü bir kişinin ortak olmasına yol açabiliyor.

TÜM HİSSELERİ TALEP EDEBİLİR

3. bir kişinin hisse payı ile ortak olması, bazı durumlarda tüm hisse payını talep edebiliyor. Özellikle gayrimenkulün bölünmesi zor ya da mümkün olmayan hallerde, mahkeme tarafından paylaştırılamıyorsa, ekonomik olarak güçlü olan kişi tüm gayrimenkulü satın alma hakkına sahip oluyor.

İzale-i şuyu davası olarak adlandırılan bu durumda, finansal olarak güçlü olan taraf, diğer ortakların paylarını değerinin altında satın alma şansına sahip olabiliyor. Bu sebeple, hissedarların hisse paylarının icra yoluyla satılmasını önlemek ve gerekli kontrolleri düzenli olarak yapmak son derece önemli rol alıyor.

Benzine yarın 1 lira 64 kuruşluk zam geliyor! Sürücülere peş peşe zam şoku! Depoları bugün fulleyin! 

Beton fiyatlarına rekor zam geldi! Fiyatlar neredeyse 2 katına çıktı! 13 Eylül 2023 beton fiyatları

TOKİ'den Ekim 2023 müjdesi geldi! Bu ilde yaşayanlar dikkat!


Geri Dön