26 / 11 / 2024

Hisseli tapusu olanlar aman dikkat! Haciz durumunda gayrimenkule aniden yeni ortak gelebilir!

Hisseli tapusu olanlar aman dikkat! Haciz durumunda gayrimenkule aniden yeni ortak gelebilir!

Tapu, vatandaşların gayrimenkulleri üzerindeki haklarını belgeleyen önemli bir doküman. Hisseli tapu ise hak sahibinin birden çok kişi ile ortak olduğunu belgeliyor. Peki, Hacizli hisseli tapusu olanlar satış yaparken nelere dikkat etmeli?




Hisseli gayrimenkullerin satışları diğer al sat işlerine göre daha farklı adımlarla gerçekleştiriliyor. Tapu, gayrimenkul sahipleri için, mülkiyetlerini belgeleyen önemli bir doküman olarak işlev görüyor.

Ancak bazı durumlarda, bir taşınmasın birden çok ortağı varsa veya haczedilmesi gerekiyorsa, taşınmazın satışı oldukça değişik kurallara tabi tutulabiliyor. 

Türkiye'de tapu, "Taşınmaz Mal Sicili"nde kayıtlı ve hak sahibinin adını, yüzölçümünü, konumunu ve tapu numarasını içerir. Tapu sahibi, taşınmaz üzerinde hak iddia edebilirken bu doküman sayesinde mülkiyetini ispat edebiliyor. 

HİSSELİ TAPU SATIŞI NASIL YAPILIR?

Hisseli tapu, bir gayrimenkulün birden çok kişi ya da ortakların bulunduğu sahiplenildiği bir tapu türü olarak tanımlanıyor. Bu noktada, gayrimenkulün tapusunda her bir ortağın payı oranında hak sahipliği oluyor. Hisseli tapularda, her ortak diğer hissedarlarla sorumludur ve bu nedenle satış işlemi özel kurallara tabi tutuluyor.

Takvim'de yer alan detaylara göre, hisseli tapuya sahip taşınmazların satışı özel kurallar gerektiriyor. Böylece hisse sahiplerinin haklarının koruması amaçlanıyor. 

Önalım hakkı, satışın adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesini kolaylaştırıyor. Hisseli tapunun haczedilmesi durumunda ise, hisse payı icra yoluyla satılabilir ve önalım hakkı uygulanmaz. Fakat bu durum, 3. kişilerin ortaklığa dahil olma riskini taşır ve dikkatli davranılmalıdır.

HİSSEŞLİ TAPUYA HACİZ DURUMU

Hisseli tapunun haczedilmesi gibi herhangi bir konuda, hisse payı icra yoluyla satışa çıkarılabiliyor. Diğer ortakların onayı alınmadan, ilgili icra dairesi bu hisse payını satış işlemi gerçekleşiyor. Böylece, hisse payı 3.kişiler tarafından satın alınabilir ve önalım hakkı söz konusu olamaz. İcra yoluyla gerçekleşen hisseli tapu satışlarında, satışı yapan kişinin tapu tescil işlemi iptal edilemez.

Hisseli tapunun icra yoluyla satılması 3.kişilerin ortaklığa dahil olmasına neden olabilir. Bu durum, bazı riskleri taşıyabilir. Özellikle yeni ortak uyumsuz birisi olması durumunda diğer hissedarlar zor durumda kalabilirler. Mahkeme yoluyla tüm hisselerin yeni bir ortak tarafından satın alınma ihtimali oluyor. Bu durumda, diğer hisse payları değerinde ya da daha düşük bir tutarla yeni ortak tarafından satın alınabilir.

Deprem oldu! Son dakika: O şehir biraz önce 3.9 büyüklüğünde sallandı! 

Emekliye ara zam yapılacak mı? En düşük emekli zammında son durum ne? SSK, Bağkur emeklileri hemen bakın!

Son dakika: 1 litre benzin, motorin, LPG kaç TL? Akaryakıt alacaklar şimdi bakın! 


Geri Dön