Emlak Sözlüğü

Hisseli tapusu olanlara 90 gün uyarısı! Aman dikkat eviniz ve arsanızdan olmayın!

Hisseli tapu sahiplerine çok kritik uyarılar yapılmaktadır. Yapılan bu uyarıları dikkate almayan vatandaşlar ise zor durumda kalıyorlar. Hisseli tapular oldukça yaygın olarak karşımıza çıksa da bu gayrimenkullerde yaşanan anlaşmazlıklar da son zamanlarda sorun oluyor. 

Türkiye’de gayrimenkuller ile alakalı olarak az bilinen bazı ayrıntılar gayrimenkul sahipleri sıkıntılı süreçler yaşayabilirler. Belirtilen bu detaylara hakim olmayanlar bir anda evlerini, arsalarını veya benzer gayrimenkullerini kaybedebiliyorlar. Bunu önlemek için ise tapu sahiplerinin haklarını bilmeleri ve ona göre hareket etmeleri gerekmektedir.

EN ÇOK SORUN HİSSELİ TAPULARDA OLUYOR

Hisseli tapular oldukça yaygın olsalar da bu gayrimenkullerde yaşanan anlaşmazlıkların ucu bucağı bulunmuyor. Bir gayrimenkulde birden fazla mülk sahibi olunca o zaman işler karışıyor. O gayrimenkulün idaresinden satışına kadar büyük sorunlar yaşanabiliyor. Bundan dolayı insanlar hisseli tapulara mesafeli yaklaşıyorlar. Ancak yine de bir anda kişiler kendilerini bir gayrimenkulde hisse sahibi olarak bulabiliyorlar.

90 GÜN KURALI ÖNEMLİ BİR DETAY 

usakgundem.com'danyer alan içeriğe göre; Hisseli tapuların satışı da başlı başına mesele oluyor. Bir hisse sahibi hisse payını satmak isterse çok farklı kurallarla karşılaşıyor. Bu kurallar sadece satış yapacak olan kişiyi değil diğer hissedarları da etkiliyor. Öncelikle hisseli tapularda hisse sahiplerinin her birinin önalım hakları bulunuyor. Hissedarlardan birisi hisse payını satmak isterse bu satışta öncelikli alım hakkı hissedarlarındır. Bu hak kullandırılmadan yapılan satışlarda tapu devri gerçekleşmiş olsa bile mahkemeden bu satış bozulabiliyor.

Hissedarlardan birisi hisse payını üçüncü bir kişiye satmış ise 90 gün kuralı resmen başlamış demektir. Bu tapu tescili yapıldıktan sonra hisse payını satın alan kişi diğer hissedarlara bu satışı haber vermelidir. Bunun için noter üzerinden bildirim gönderilebilir. Bu bildirim ile beraber 90 gün işlemeye başlar. Bu 90 gün içerisinde diğer hissedarlar herhangi bir itirazda bulunmazlar ise tapu tescili kesinleşmiş olur. Bu süre aşıldıktan sonra diğer hissedarların önalım hakkı da sona erecektir. Bundan dolayı bu 90 günlük sürenin hissedarlar tarafından aşılmaması lazımdır.

Kardeşler arası miras paylaşımında dikkat edilmesi gerekenler...

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Şufa hakkı nedir?

Kentsel dönüşüme 'Hisseli tapu' engeli! Konutların çoğunun birden fazla sahibi var!