22 / 07 / 2024

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Şufa hakkı nedir?

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Şufa hakkı nedir?

Türkiye'de mülkiyet hukuku denilince, gayrimenkul sahipliğinden satışına kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. Buna göre, tapusu hisseli olan kişilerin nelere dikkat etmesi gerekir. 




Türkiye'de gayrimenkuller için iki değişik tapu sistemi yer almaktadır. Buna göre, müstakil tapu ve müşterek tapu. Müstakil tapu, gayrimenkul mülkiyetinin sadece bir kişiye ait olduğunu belirtir, müşterek tapu birden fazla kişinin mülkiyet haklarına sahip olduğu kaydeder. Bu tapular genellikle miras yolu ile elde edilirken, satın alma yoluyla da edinilebilir. Müşterek tapularda, tapuda kayıtlı paylar üzerinden kişiler gayrimenkulde de hak sahibi olurlar.

Tapu devri işlemleri Türkiye'de devlet güvencesi ile belirli bir düzen içinde yapılır. Müstakil tapuların devri ve tescili genellikle kolay bir süreçtir, fakat müşterek tapularda durum daha karmaşıktır. Hisseli tapularda, her bir hissenin güvenli bir şekilde satışı, ek hukuki kuralların devreye girmesi nedeniyle zorlaşabilir, bu da birçok kişinin mal sahibi olma hayallerini etkileyebilir.

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Şufa hakkı nedir?

ŞUFA HAKKI NE DEMEKTİR?

eskisehir.net'te yer alan habere göre; Hisseli tapularda dikkat edilmesi gereken en önemli kural şufa hakkıdır. Bu hak, bir hissedarın hissesini satmak istemesi durumunda, öncelikle diğer hissedarlara satış teklifinde bulunmasını gerektirir. Diğer hissedarlar bu teklifi reddederse, hisse 3. kişilere satılabilir. Fakat, bu teklif süreci atlanırsa, diğer hissedarlar şufa hakkını kullanarak mahkemede satışı iptal ettirebilirler.

Şufa hakkı, her hisseli tapu için geçerli olmayabilir. Hissedarlar arasında yapılan anlaşma ile gayrimenkulün kullanımı taksim edilmişse, şufa hakkı uygulanmayabilir. Bu durum, paylaşımın fiilen gerçekleştiği hisseli tapular için geçerli bir durumdur. Bir hissedar, hisse payını diğer ortaklara haber vermeden 3. kişilere satmışsa, diğer hissedarların şufa hakkını kullanmaları için iki sene gibi yasal bir süreleri vardır. Bu süre içinde hak kullanılmazsa, şufa hakkı ortadan kalkar ve alıcıların zor durumda bırakılması önlenmiş olur.

90 GÜN İÇİNDE YAPILMALI

Hisseli tapu alımında, alıcılar tapuyu devraldıklarını diğer ortaklara noter aracılığıyla bildirmek zorundadırlar. Bu bildirimden sonra, 90 gün içinde itiraz edilip şufa hakları kullanılmazsa, devredilen hissenin geri alınması mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla, 90 gün tamamlandıktan sonra herhangi bir itiraz hakkı kalmayacaktır. Türkiye'de mülkiyet hukukunun sağladığı bu düzenlemeler, gayrimenkul alım-satım işlemlerinin adil ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Fakat, bu süreçlerde dikkatli olmak ve hukuki kuralları iyi anlamak büyük önem taşır.

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Hisseli tapu hacizle satılırsa ne olur? 

Tapu sahiplerine müjdeli haber! Başvuru yapanların parası iade edilecek!

Mal sahipleri dikkat! Tapuda yeni bir dönem başlıyor

Tapu sahipleri dikkat! Emlak vergisi 2024 ödemeleri bu tarihte başlıyor!


Geri Dön