27 / 04 / 2024

Mal sahipleri dikkat! Tapuda yeni bir dönem başlıyor

Mal sahipleri dikkat! Tapuda yeni bir dönem başlıyor

Gayrimenkul Uzmanı Şule Duman, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından kurulacak olan ‘Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi’ ile aynı sokakta ve mahallede fahiş fiyatla satılacak konutların tespitini kolaylaştıracağını kaydetti.



Gayrimenkul sektöründe yaşanan fahiş fiyat yükselişlerin devam etmesi yetkilileri harekete geçirmiş durumda. Buna göre, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından ‘Gayrimenkul Değerleme Bilgi Merkezi’ kurulacağı belirtildi. Bu merkez sayesinde gayrimenkullerin bulunduğu mahalle ve sokağa göre fiyatlarının ortalaması belirlenebileceği de duyuruldu.

cumhuriyet.com.tr'de yer alan habere göre; yapılan çalışma hakkında değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Uzmanı Şule Duman, konutların ortalama rakamının  bu çalışma ile belirlenmesi vatandaşların alım yaparken yararına olacağını kaydetti.

"FAHİŞ FİYAT VE VERGİ KAÇAKÇILIĞI ÖNLENECEK"

Fahiş ve düşük miktarların önüne geçilerek hem fırsatçıların hem de vergi kaçıranlar için bir çalışma olduğunu söyleyen Duman, konuşmasının devamında şunları iletti;  “Türkiye’de yaşanan ekonomide yaşanan sıkıntıları fırsat verenler, özellikle de gayrimenkul alanında da fiyatların şişmesine neden oldu. Buna göre, bankalarda yaşanan kredi sıkıntıları nedeni ile durma noktasına gelen gayrimenkul alanı için yetkiler hareketlenmesi için farklı kollardan çalışmalarını sürdürüyor. Gayrimenkulleri fahiş fiyattan satmak isteyenlere karşı Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Gayrimenkul Değerleme Bilgi Merkezi’ çalışması dur diyecek. Vatandaşlarımız o sisteme girerek, hangi bölge ve semtten gayrimenkul alacaksa oranın ortalama fiyatını görebilecek.

Böylelikle yatırımının ortalama değerini bilecek. Bu çalışma ile fahiş fiyat isteyenlerde ortaya çıkacak. Bunun yanı sıra ise vergiden kaçmak isteyenlerde bu sistem yakalanacaklar. Satılan veya alınan gayrimenkul o bölgenin fiyatının ortalamasının altında gösterilemeyecek. Bu sayede vergi kaçıranların da önüne geçilmiş olunacak.”

Mal sahipleri dikkat! Tapuda yeni bir dönem başlıyor

TAPU HARCI NE KADARDIR?

Tapu harcının standart bir bedeli yoktur. Yapılacak olan her satış işleminin miktarına  göre hesaplama yapılmaktadır. Tapu harcı tapuda kaydedilen satış  miktarının yüzde 4’ü kadar hesaplanmaktadır. Ancak,  bu miktara tapu müdürlüklerinde bir de döner sermaye payı da eklenmektedir. Bu pay da işlemin yapıldığı il ve ilçeye göre de değişmektedir.

Bu hesaplama ile beraber tapu işlemlerinde ödenecek olan tapu harcı miktarı da bir bütün olarak belirlenmektedir. Az bir miktarda tapu harcı ödemek için tapuya belirtilen satış bedeli çok daha az miktarlarda  olmaktadır. Fakat bu alıcı taraf için oldukça riskli bir durum teşkil etmektedir. 

Tapu sahipleri dikkat! Emlak vergisi 2024 ödemeleri bu tarihte başlıyor!

2023'ün tapu satış karnesi ortaya çıktı! Konut dışı satışlar rekor kırdı!

Tapu sahipleri dikkat! Gayrimenkul alım-satımında 3 boyutlu döneme geçiliyor!

Tapu dairelerinde işler durma noktasına geldi! Yatırımcılar Dubai ve İngiltere’ye gidiyor!


Geri Dön