22 / 12 / 2024

Hisseli tarla satılabilir mi?

Hisseli tarla satılabilir mi?

Tarımsal araziler ile ilgili alınan kararlar neticesinde, tarım arazilerinde bölünemez büyüklüklerin altında bir parsel oluşturulamıyor. Peki, hisseli tarla satılabilir mi? Hisseli tarla nasıl satılır? İşte yanıtı..



Hisseli tarla satılabilir mi?

Tarımsal araziler ile ilgili alınan kararlar neticesinde, tarım arazilerinde bölünemez büyüklüklerin altında bir parsel oluşturulamıyor. Hisseli olarak satışlara kısıtlama getirilen genelge, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 25 Şubat 2014 tarihinde yayımlandı.


Buna göre, bölünemez büyüklüğün üzerinde olan tarım arazileri belirtilen miktarların altında ifraz edilmemek şartıyla oranına bakılmaksızın hisseli olarak satılabiliyor.


Ayrıca, bölünemez büyüklükte ve birlikte mülkiyetin olduğu tarım arazilerinde, paydaşların veya iştirakçilerin tamamının birlikte katılımı ile üçüncü kişiye satış yapılabilir, devir edilebilir veya bölünemez büyüklükte ve birlikte mülkiyetin olduğu tarım arazisinin tümü rehin edilebiliyor.


"Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Genelgesi gereğince, bölünemez büyüklükteki tarım arazilerinde oluşmuş hisselerin üçüncü şahıslara satılması devredilmesi veya rehin edilmesi yasaklanmakta olup; bölünemez büyüklüklerin üzerinde alana sahip parsellerdeki hisselerin üçüncü şahıslara satılmasında, devir edilmesinde veya rehin edilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.


Ancak ifraz yapılırken tarım arazilerinde bölünemez büyüklüklerin altında bir parsel oluşturulamaz.


Bölünemez büyüklüğün üzerinde olan tarım arazileri belirtilen miktarların altında ifraz edilmemek şartıyla oranına bakılmaksızın hisseli olarak satılabilir.


Bölünemez büyüklükte ve birlikte mülkiyetin olduğu tarım arazilerinde, paydaşların veya iştirakçilerin tamamının birlikte katılımı ile üçüncü kişiye satış yapılabilir, devir edilebilir veya bölünemez büyüklükte ve birlikte mülkiyetin olduğu tarım arazisinin tümü rehin edilebilir.


Mevcut mevzuatlar kapsamında yapılan her türlü onaylı planlar içerisinde bulunan araziler; tarımsal niteliği korunacak yerler hariç arsa niteliği kazanmaları nedeni ile kanun kapsamı dışındadır.


Planı bulunmayan, yoğun yerleşim alanları içerisinde kalan ve tarımsal amaçlı kullanımı mümkün olmayan araziler de bu Kanun kapsamı dışındadır.


Kadastro çalışmalarında; kadastronun tasfiyeye yönelik bir uygulama olması nedeniyle, tapu dışı sözleşmelere dayalı yapılan ifrazen taksim işlemlerinde 5403 sayılı Kanunun, harici satışlarda ise 5578 sayılı Kanunun yürürlük tarihleri esas alınacaktır."



Miras kalan tarla nasıl satılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön