Hızlı tren hattı 2018'de 3 bin 200 kilometre olacak!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, devam eden ve yeni yapılacak projelerle hızlı tren hatlarının 2018'de 3 bin 200 kilometreye çıkarılmış olacağını bildirdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, devam eden ve yeni yapılacak projelerle hızlı tren hatlarının 2018'de 3 bin 200 kilometreye çıkarılmış olacağını bildirdi.
Bakan Yıldırım, Kule Restaurant'da düzenlediği basın toplantısında, ulaşım ve iletişim alanında 2015 yılının nasıl geçtiğini değerlendirdi, 2016-2019 yıllarına ilişkin hedeflerini anlattı.
Türkiye'nin birliği, beraberliği ve kardeşliğinin korunması adına 2016'nın geçen yıldan daha iyi bir yıl olmasını dileyen Yıldırım, "2015, seçimlerle geçen bir yıl oldu. Ancak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı açısından pek çok alanda ilerleme kaydedildi" dedi.
- "Havayolu trafiği yüzde 10'un üzerinde arttı"
Havayolunda taşınan yolcu sayısının, geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 10'un üzerinde artarak 181 milyon olarak gerçekleştiğini açıklayan Yıldırım, yeni hatların devreye girmesiyle demiryollarında da özellikle yolcu taşımacılığı alanında artışın devam ettiğini ifade etti.
Demiryollarında 2003'ten bu yana mevcut hatları yenileme kapsamında çalışma yürütüldüğünü anımsatan Yıldırım, "Yüzde 80'in üzerinde,11 bin kilometrelik yol ağının yenilendiğini görüyoruz. Bu hatlar 50-60 yıldır yenilenemeyen, çalışması emniyet ve performans açısından sakıncalı hatlardı. Bu nedenle yük taşımacılığında artış olmadı. Ancak 13 yılın tamamına bakarsak, 13 milyon ton taşıma ile devralmıştık, 26 milyon tona çıktık. Diğer alanlara göre mütevazı de olsa iki kat artış oldu" diye konuştu.
Mevcut hatlarda sinyal ve elektrifikasyon alanında yenilemeler yapıldığını bildiren Yıldırım, 2003'te yüzde 18 olarak belirlenen elektrikli hatların toplam uzunluk içindeki payının 2015'te yüzde 36'ya çıktığını, 2018'de ise yüzde 65'e ulaşacağını kaydetti.
Yıldırım, sinyalli hatların oranının 2003'te yüzde 23 seviyesinde olduğunu belirterek, son 13 yılda yüzde 82 artış ile bu oranın yüzde 37'ye yükseldiğini ifade etti.
Hızlı tren projelerinin devam ettiğine işaret eden Yıldırım, "2015 itibarıyla bin 213 kilometre hızlı tren hattını tamamladık, hizmete aldık. Devam eden ve yeni alacağımız projelerle hızlı tren hattımızı 2018'de 3 bin 200 kilometreye çıkarmış olacağız" diye konuştu.
- "Marmaray ile köprülerden geçen araç sayısı azaldı"
Bakan Yıldırım, İstanbul trafiğinin her geçen gün artmasına karşın 2015'te köprülerden geçen araç sayısının azaldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Türkiye'de motorlu araç sayısı 8 milyondan 20 milyona dayandı ama köprülerden geçen araç sayısı 150 milyondan 141 milyona düştü. Marmaray 29 Ekim 2013'te açıldı ve bugüne kadar 114 milyon yolcu taşıdı. İstanbul nüfusunun neredeyse 8 katı. İşte köprülerdeki azalmanın izahı bu. Yeterli altyapıyı hazır hale getirirseniz, insanlar kendi araçları yerine toplu taşımayı tercih ediyor ve büyük şehirlerdeki trafik sorunu bu şekilde azalmış oluyor."
Yıldırım, Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent metro hatları devreye sokulmasına rağmen Ankara'da da trafik sorununun devam ettiğini belirterek, en geç bu yıl sonunda açılacak Keçiören metro hattının trafiği rahatlatacağını vurguladı.
AA
Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 29 Ekim 2013'te açılan Marmaray'la 114 milyon yolcu taşındığını söyledi. Yıldırım, “İşte köprülerdeki azalmanın izahı bu” dedi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, dün medya mensuplarıyla buluşarak güncel konularda önemli açıklamalar yaptı. Bu kapsamda, Marmaray'a özel vurgu yapan ve İstanbul trafiğinin her geçen gün artmasına karşın 2015'te köprülerden geçen araç sayısının azaldığına dikkati çeken Yıldırım, şunları söyledi: “Türkiye'de motorlu araç sayısı 8 milyondan 20 milyona dayandı ama köprülerden geçen araç sayısı 150 milyondan 141 milyona düştü. Marmaray 29 Ekim 2013'te açıldı ve bugüne kadar 114 milyon yolcu taşıdı. İstanbul nüfusunun neredeyse 8 katı. İşte köprülerdeki azalmanın izahı bu.”Yıldırım ayrıca, Marmaray'ın ikizi Avrasya Tüneli'nin ise 2016 sonunda tamamen hizmete gireceğini duyurdu.
Hızlı tren projelerinin devam ettiğine de işaret eden Yıldırım, “2015 itibarıyla 1213 kilometre hızlı tren hattını tamamladık, hizmete aldık. Devam eden ve yeni alacağımız projelerle hızlı tren hattımızı 2018'de 3 bin 200 kilometreye çıkarmış olacağız" dedi. Güncel sorularını da yorumlayan Yıldırım, Rusya'nın, Türkiye'den bu ülkeye giden havayollarının uçuş ekiplerine yönelik uygulamalarının havacılık kurallarına aykırı olduğunu ancak amaçlarının misilleme yaparak cevap vermek olmadığını söyledi.
Hızlı trene zam yok
Bakan Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre Ankara-İstanbul ve Konya-İstanbul hızlı tren hatlarında seyahat ücretlerine zam yok.
Gidilen mesafe kadar ceza
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Hızlı Geçiş Sistemi'ni (HGS) ihlal edenlerin cezalarıyla ilgili yeni düzenleme yapacaklarını söyledi. Buna göre hatalı geçişlerde ceza, en uzun mesafe ücretinin on katı yerine, gidilen mesafenin on katı olacak. Geçmişte fazla ödeme yapanların da bunları geri alması için düzenleme yapılacaklarını ifade eden Yıldırım ayrıca, plakayı hatalı okuma şikayetleri konusunda sürücüleri uyardı. Yıldırım plaka takılırken klips yerine vida kullanılmasının, örneğin ‘0’ı ‘8’ gibi gösterebildiğini belirtti.
Bugün Gazetesi