26 / 06 / 2024

Hobi bahçeleri tarım arazilerini tehdit ediyor!

Hobi bahçeleri tarım arazilerini tehdit ediyor!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım arazilerinin hobi bahçelerine dönüştürülerek bölünmesinin tarım arazilerinde parçalanmayı artırdığını belirtti.



Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar son yıllarda hobi bahçelerinin yaygınlaşmasıyla tarım arazileri bölünmeye başladığını belirtti.  Bayraktar, "Her ne sebeple olursa olsun tarım arazilerinin bölünmesi ve hobi bahçelerinde olduğu gibi büyük araziler arasında yapılaşma oluşturulması doğru değildir," ifadelerini kullandı.

TARIM ARAZİLERİ GİTTİKÇE AZALIYOR

Türkiye'de tarım arazilerinin yıldan yıla azaldığına dikkat çeken Bayraktar, son 20 yılda toplam arazi miktarının 26,6 milyon hektardan 23,9 milyon hektara gerilediğini belirtti. 2019'da 23 milyon 99 bin hektar olan toplam işlenen tarım alanının, 2023'te yüzde 3,6 artarak 23 milyon 942 bin hektara ulaştığını ifade etti.

Bayraktar, artan nüfus karşısında kişi başına düşen arazi miktarının azalmaya devam ettiğini belirtti. "Tarım arazilerinin amaç dışına çıkarılması kesinlikle önlenmelidir," diyen Bayraktar, verimli tarım arazilerinin imara açılmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Hobi bahçeleri tarım arazilerini tehdit ediyor!

BÜYÜKŞEHİRLERDE TARIM ARAZİLERİ TEHDİT ALTINDA!

Büyükşehirlerdeki verimli tarım arazilerinin kooperatifleşme ile bölünerek hobi bahçelerine dönüştürülmesi, küçük parsellere ayrılan bu alanlara yapılan betonarme yapılaşmalarla tarım alanlarının yok edildiğini belirtti.

DENETİM YETERLİ DEĞİL!

Bayraktar, tarım arazilerinin bölünmesinin Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu kapsamında yasak olmasına rağmen, hobi bahçelerinin artmasının denetimlerin yetersizliğini gösterdiğini söyledi. Arazilerin telle çevrilmesiyle başlayan hobi bahçesi yapımının, belediyeler tarafından en başta engellenmesi gerektiğini vurguladı.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım arazilerinin bölünmesi ve hobi bahçelerine dönüştürülmesinin tarım için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirterek, toprağın korunması için daha sıkı denetimlerin yapılması gerektiğini ifade etti.

Kişi başına düzen arazi miktarı azalıyor: Çiftçilerin tarım arazilerine kurulan hobi bahçeleri ile başı dertte!

Arazi satışında rekor kırıldı! 

Geri Dön