30 / 04 / 2024

Hok Şirketi, Türk müteahhitlerle çalışmak istiyor!

Hok Şirketi, Türk müteahhitlerle çalışmak istiyor!

Çevre dostu projeleriyle dünyanın en prestijli müteahhitlik firmaları arasında yer alan Hok, Türkiye’ye açılıyor



Bakan Çağlayan Şikago’da ABD’li şirketleri ortak iş ve yatırım yapmaya çağırdı. Çağlayan görüşmeleriyle ilgili bilgi verirken “Şu anda mal satmak için reklam yapıyoruz, el ense çekiyoruz” dedi

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ABD gezisine hızlı başladı. Pazar günü çeşitli heyetlerle bir araya gelen Çağlayan, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen ve Türkiye ile üçüncü ülkelerde ortak iş yapmaya hazırlanan şirketlerin temsilcilerine Ankara’nın siyasi ve ekonomik yol haritasını çizdi. Ziyareti sırasında Amerikan iş dünyasında “Türkiye farkındalığı” yaratmayı amaçlayan Çağlayan, Ermeni sorunu ve İran’ın yanı sıra ekonomik gelişmeleri anlattı.

REKLAM YAPIYORUZ

ABD’deki temaslarını ülkenin üçüncü büyük şehri Şikago’da sürdüren Çağlayan, Türkiye’nin ABD’ye mal satarken, ABD’li firmaların da Türkiye’ye yatırım yapmasını istediğine dikkat çekerek “Bu olursa, hem Türkiye’de üretim yapacaklar, hem de katma değer bizde kalacak. Şu anda mal satmak için reklam yapıyoruz, el ense çekiyoruz. Bizim yapacağımız şey farkındalığımızı görsünler. Bizi tanısınlar” diye konuştu. Amerikalı firmaların özellikle Ortadoğu, Afrika açılımını Türkiye ile birlikte yapmak istediğini ifade eden Çağlayan, bu konunun model ortaklığın da önemli bir ayağı, ABD için Türkiye’nin Ortadoğu, Afrika, Kafkasya ve Avrupa’ya bir sıçrama noktası olduğunu anlattı.

ABD’deki Türk girişimci ve yatırımlarıyla ilgili bir envanter çalışması da yaptıklarını bildiren Bakan Çağlayan, şu anda Türkiye’nin Washington, New York, Şikago ve Los Angeles’de ticaret müşavirliği olduğunu, Houston ve Miami’de de ticaret müşavirliği açacaklarını belirtti. Bu arada Çağlayan’ın görüşmeleriyle ilgili olarak Amerikan heyeti “Türkiye’nin gelişen bir ekonomi olduğunu biliyoruz, ancak rakamlar bilgimizin çok daha ötesinde, gerçekten etkileyici” yorumunda bulundular.

İnşaatçı Hok Türkiye’ye açılıyor

Çevre dostu projeleriyle dünyanın en prestijli müteahhitlik firmaları arasında yer alan Hok, Türkiye’ye açılıyor. Çağlayan ile görüşen şirket yetkilileri, kentsel dönüşüm ve ‘yeşil bina’ gibi çalışmalarında Türk müteahhitlerle çalışmak istediklerini dile getirdiler. Çağlayan ise yıllık cirosu 473 milyon dolar olan şirketten, projelerinde Türk ürünlerini kullanmalarını talep etti.

Bingöl’den çoban çıktı ABD’de hukuk bürosu var

Bakan Çağlayan düzenlediği basın toplantısına ABD’de başarıya ulaşmış iki Türk’ü de davet etti. İnşaatla uğraşan ve Cumhurtiyetçiler’in Indianapolis’te önde gelen üyelerinden olan Ersal Özdemir ile Bingöllü Şah Doğan toplantıda ilgi oldağı oldu. Çağlayan, Şah Doğan’ın Bingöl Solhan’da 20 yaşına kadar çobanlık yaparken, ABD’ye gelip burada hukuk bürosu kurduğunu ve yanında 5 avukat çalıştırdığını anlattı. Çağlayan, Muş Varto’dan gelen Ersal Özdemir’in ise Keystone Müteahhitlik firmasının sahibi olduğunu, 754 milyon dolara malolan İndianapolis Belediye Hastanesi’nin inşaatını yaptığını kaydetti. Çağlayan “Aysbergin iki parçası. Bu ülkede Türkler’in çok iyi bir noktaya geldiğini gördük. Burada master, doktora yapanlar, profesör olanlar var. Dünyanın en süper devletinde göğsümüzü kabarttılar” dedi. Bu arada Cumhuriyetçiler’in Indianapolis’te önde gelen üyelerinden de olan Ersal Özdemir, Çağlayan’a Indianapolis Belediye Başkanı’nın gönderdiği şehir kitabı ve şehrin anahtarını verdi.

BAKAN’IN GÖL KEYFİ

Zafer Çağlayan, pazar günü yoğun görüşme trafiğine başlamadan önce Michigan Gölü’nde yapılan bot turunda stres attı. Yemekli geziye ABD’nin dört bir yanından gelen Türkler ve Amerikalı işadamları da katıldı. Sıcak bir atmosferde geçen gezinin sonunda Bakan Çağlayan’la fotoğraf çektirmek isteyenler kuyruk oluşturdu. Buarada tekne gezintisi sırasında Çağlayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin gömleğine konan kelebeği tutmaya çalıştı.
BERİVAN ORUÇOĞLU/Star


Geri Dön