23 / 11 / 2024
fuzul

Holiday Inn Otel 1 ay kapalı kalacak!

Holiday Inn Otel 1 ay kapalı kalacak!

İkitelli'deki sel baskınından zarar gören Holiday Inn Otelin sahibi Ali Nahit Bozatlı, otelin 1 ay kapalı kalacağını söyledi




İstanbul'un imajını sel aldı

İkitelli'deki sel baskınından milyonlarca euroluk zarar gören Holiday Inn otelinin sahibi Ali Nahit Bozatlı, 'Dünyadan arkadaşlarım arıyor. Böyle bir yerde nasıl böyle bir felaket yaşanır diye soruyorlar. Böyle bir yol Fırat Nehri'ne nasıl döner anlamak mümkün değil. Sel asıl İstanbul'un imajını etkiledi' diyor.

Avrupa'nın kültür başkenti İstanbul'un makyajı bir selle aktı gitti. Sadece İstanbul'un değil Türkiye'nin imajı da dünyaya bağlandığı havaalanına giden ana arterin sular altında kalmasıyla ciddi hasar gördü.

Sel felaketinin büyük boyutta yaşandığı İkitelli'de, onlarca kişiye mezar olan bölgede işyerleri yaralarını sarmaya çalışıyor.

Ayamama Deresi'nin çevresinde milyarlarca dolarlık yatırım söz konusu. Binlerce insana da istihdam sağlanıyor. 15 yıldır İstanbul'u yöneten iktidarın Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sorumluluğu geçmişe atıyor, herkesi suçluyor.

"Dere yataklarının mülkiyete geçmemesi lazım. Nasıl olmuşsa olmuş" diyor. Basın Ekspres yolu yapılırken mutlaka ikinci dere yatağı geçirilmeliydi. Demek ki bizler yönetimdeyken çok iyi irdeleyip çalışma yapmıyoruz" diyor. Diyor da diyor...

İkitelli'de baskından etkilenen binalardan biri de dünyaca ünlü otel zinciri Holiday Inn. Ali Nahit Bozatlı'nın sahip olduğu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan otelde hâlâ su tahliye çalışmaları sürüyor. Bozatlı'yı aradığımda su tahliyesi için uğraşıyordu.

Bozatlı, otelin sürüklenerek yolları kapatan TIR'lar nedeniyle sular altında kaldığını söylüyor. Hiçbir kamu kuruluşundan yardım gelmediği gibi hiçbir yerde pompa bulamadığını söyleyen Bozatlı, "Bu yüzden iki gündür suları tahliye edemedik" diyor.

Holiday Inn üç ay çalışamayacak
Otelde tespit edebildiği zararın 5-10 milyon euro civarında olduğunu söylüyor Bozatlı. Otelin 1 ay kapalı kalacağını, üç aydan önce de toparlanmanın mümkün olamayacağını ekliyor. Ancak görünmeyen hasarın ise daha büyük olduğunu dile getiriyor ve şunları söylüyor: "Basın Ekspres yolu İstanbul'un havalanına 8 km uzaklıkta. Dünyadan arkadaşlarım arıyor. Böyle bir yerde nasıl böyle bir felaket yaşanır diye soruyorlar. Böyle bir yol Fırat Nehri'ne nasıl döner anlamak mümkün değil. Sel asıl İstanbul'un imajını etkiledi. "

Bozatlı, otel açılmadan önce Holiday Inn Oteli'nin ismini korumak için talep ettiği standartları anlatmıştı. Zincir perdelere kadar denetlemişti. Bozatlı, "Her türlü felaketi düşündük. Ama aklımıza böyle bir şey gelmedi. Bunun standardını nasıl belirleyebilirim. Devlet yol yapmış, herkese imar vermişsin. Öyle bir yol açmışsın ki her dakikada 200 araç geçiyor. Oysa bu iş sadece bir mühendislik işi. Teknoloji işi. Hong Kong'ta uçaklar denizin üstüne iniyor. Ben Antalya'da otelimde yaptım. 500 yıllık sele kanalı açtım. Nasıl düşünülmemiş anlamıyorum..."

Bozatlı, bölgede bulunan birçok şirketin bu olay nedeniyle biteceği görüşünde.

Nedenleri açgözlülük ve cehalet
İstanbul'da 58 riskli dere yatağı var. Sadece 8'inin ıslahı bitirilmiş. 36'sına hiç dokunulmamış. 2 milyar dolara ihtiyaç olduğundan söz ediliyor. Aslında felaketin nedeni belli. Rant çılgınlığı, açgözlülük ve cehalet. 1980'lerden sonra ormanlık alan, dere yatağı, su havzası demeden tapu tahsis belgeleriyle başlatılan yağma düzeni sürüyor.

İktidarlar değişiyor ama rant düzeni değişmiyor. Baraj havzalarına milyon dolarlık villa yapılması için İSKİ mücadele veriyor. Orman arazilerini yok edecek üçüncü köprü için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan mücadele ediyor.

Konutların yüzde 60'ının kaçak olduğu İstanbul'da Allah bizi depremden korusun. Çünkü anlaşılıyor ki kimsenin hazırlığı yok!

Birbirimizi suçlamayalım çünkü hepimiz suçluyuz
Sel nedeniyle İkitelli'de bulunan pek çok sanayi kuruluşu zorda. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük, şu anda hasar tesbit çalışmalarını sürdürdüklerini söylüyor. Yeni girebildikleri sanayi kuruluşları olduğunu bu yüzden hasar tesbitinin çok zor olduğunu ekliyor.

Şu anda ilk yapılacak işin bu kuruluşlara verilecek destekleri planlamak olduğunu dile getiriyor. Gördüklerinden aldığı bilgilerden son derece üzgün olan Küçük, şunları söylüyor: "Bu tür felaketlerden sonra hep konuşuyoruz. Bir süre sonra da unutuyoruz. Birbirimizi suçlayacağımıza ders çıkartmamız lazım. Aslında hepimiz suçluyuz. Vatandaş olarak da devlet olarak da, sivil toplum kuruluşları olarak da bugüne kadar yapılanlara göz yumduk."

Nesin'in çocukları destek bekliyor
Sel felaketini yaşayan kurumlardan biri de Nesin Vakfı... Eğitim olanaklarına sahip olmayan çocukları eğitmek üzere 1973'de Aziz Nesin tarafından kurulan ve halen 42 çocuk ve gencin okuduğu vakıf sular altında.

Vakfın yöneticisi Ali Nesin ise bir mektup göndermiş. "Kötümserliğe kapılmaca yok" diye başladığı mektubunda destek istiyor. Nesin mektubunda özetle şunları söylüyor: "Görmeden anlaşılmaz ama felaketin boyutlarını anlatmaya çalışayım. Şu anda çamurdan bir vakfımız var desem abartmış olmam. Bahçedeki su düne kadar boyu aşıyordu. Şimdi suyu gitti diz boyu balçığı kaldı. Çizmeyi bırakmadan ayağınızı balçıktan kurtarmanız zor.
O yemyeşil bahçeden geriye eser kalmadı. Çoluk çocuk hep birlikte o kadar da çok emek vermiştik ki. Komşu haradaki onlarca at boğuldu. Muhteşem atlardı. Tiyatro salonumuz tanınmaz halde. Şu anda içine bile girilemiyor. Medeniyet namına ne varsa yok oldu. Ama Aziz Nesin'in bütün arşivi kurtarıldı. Hiçkimseye de bir şey olmadı. Sadece emeğimize yanıyoruz. Zararımızın en az 500 bin TL olduğunu sanıyorum. Bizim boyumuzu fersah fersah aşan bir rakam."
Referans/Jale Özgentürk


Geri Dön