16 / 05 / 2024

Hollanda'da hükümet ev kiralarına el koydu! 1.235 Euro'dan fazla kira olmayacak!

Hollanda'da hükümet ev kiralarına el koydu! 1.235 Euro'dan fazla kira olmayacak!

Hollanda'da hükümet tarafından özel sektördeki ev kiralarına sınırlama getiriliyor. Buna göre, 1.235 Euro'dan fazla kira olmayacak. İşte ayrıntılar...



Hollanda hükümeti, fahiş fiyatlara karşı kiracıların daha iyi korunabilmesi için serbest piyasadaki konutlara kira artış sınırlaması uygulayacak. 

Hükümet tarafından hazırlanan “Uygun Fiyatlı Kira Yasası”, 150 üyesi olan Temsilciler Meclisi’nde 112 oy ile kabul edilirken; yeni düzenleme ile özel şahıs ya da şirketlere ait ortalama yeni bir evin kirasının aylık 1.235 eurodan fazla olmayacağı belirtildi. 

Meclis çoğunluğunun destek verdiği düzenleme ile sosyal konutlarda olduğu gibi, özel sektördeki kiralık konutlar için de puanlama sistemi hayata geçirilecek. 

BBC'den Yusuf Özkan'ın haberine göre; kiralık evler; bina yaşı, oda ve banyo sayısı, yalıtım, enerji tasarrufu ile büyüklüğü gibi tüm özellikleri dikkate alınarak puanlanacak.

Hollanda da hükümet ev kiralarına el koydu! 1.235 Euro dan fazla kira olmayacak!

HANGİ KONUT İÇİN NE KADAR SINIRLAMA GELECEK?

Toplam 187 puan alan ve orta sınıf bir ailenin ihtiyacına göre düzenlenmiş konutların kiraları aylık 1.123 Euro ile sınırlanmış olacak.

Yalıtım ve enerji tasarrufu konularında düşük puan alan konutların kira yükselişi daha düşük olacak. Yeni yapılan evler için en üst fiyat sınırı ise 1.235 Euro olacak. 

Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra, özel sektördeki yaklaşık 300 bin kiracı, ayda 190 euro daha düşük kira ödeyecek. 

Yasal düzenleme ile inşaat sektöründeki yatırımcıların olumsuz etkilenmemesi amacıyla, yeni binaların sahipleri, 1 Ocak 2028 tarihine kadar, en fazla 1.123 euro ile sınırlanan kiralar üzerinden yüzde 10 oranında ek ücret isteyebilecek. 

Hollanda’da aynı puanlama sistemi ile orta gelir gruplarına ilişkin sosyal konutların kirası da aylık 880 euro olarak sınırlandırılmıştı. Ülkede, 21 yaşından büyükler için en düşük asgari ücret 2086 Euro seviyesinde. 

Hollanda da hükümet ev kiralarına el koydu! 1.235 Euro dan fazla kira olmayacak!

İNŞAAT SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİNDEN VE KONUT SAHİPLERİNDEN TEPKİ 

Hollanda’da özel mülk sahipleri, kira bedellerini kendilerini belirleyebiliyor. Fakat ülkede yaşanan konut sorunu sebebiyle, konut sahiplerinin yüksek kira artışında bulunması üzerine, hükümet fiyatlara müdahale kararı verdi. 

Kira yükselişleri uzun zamandan beri enflasyon rakamları çerçevesinde tespit ediliyordu. Fakat, koronavirüs salgını ve Ukrayna savaşı gibi nedenlerle enflasyondaki artış, bu durumun kontrolden çıkmasına sebep oldu. 

Son senelerde yeterli miktarda sosyal konut da üretilemiyordu. Bu nedenle yaşanan sıkıntı da özel sektörde yüksek kira artışlarını yarattı. 

Hollanda Konut ve Mekânsal Planlama Bakanı Hugo de Jonge, yüksek kira artışı sebebiyle polis memuru ve öğretmenler gibi ortak gelir gruplarının artık artık uygun fiyatlı konut bulamadığına dikkat çekerek, “Uygun Fiyatlı Kira Yasası”nı hazırladı. Meclis tarafından kabul edilen yasa için inşaat sektörü temsilcilerinden ve konut sahiplerinden tepki geldi. 

Hollanda da hükümet ev kiralarına el koydu! 1.235 Euro dan fazla kira olmayacak!

Yatırımcılar, yeterli gelir getirmeyeceği sebebiyle kiralık konutların toplu şekilde satılacağını ileri sürüyor. 

İnşaat sektörü ile özel konut sahiplerinin kaygılarını haklı gören Dilan Yeşilgöz’ün lideri olduğu liberal sağcı Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) ile sağcı Çiftçi Vatandaş Haraketi Partisi tarafından yasa aleyhine oy kullanıldı. 

Yeni yasanın, senatonun onayından sonra 1 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğü alınması planlanıyor. 

Senato takvimi sebebiyle görüşmelerde uzamalar yaşanırsa, yasa en geç 1 Ocak 2025’te uygulamaya alınacak. 

Yasa yürürlüğe alındıktan sonra, konut sorununun durumuna göre her 5 senede ir yeniden gözden geçirilecek. Hollanda medyası, VVD ve BBB’nin itirazına karşın senatoda çoğunluğun desteğini elde edeceğini ifade ediyor. 

Demir, beton, çimento fiyatları uçtu, müteahhitler keyfi zam artışı durdurulsun dedi!

Hangi yatırım aracı ne kazandırdı? Altın mı? Dolar mı? yoksa Borsa mı?

Özelleştirme İdaresi, Urla'daki denize sıfır tarihi tesisi yeniden vitrine çıkardı! Bu tarihte satılıyor!

 


Geri Dön