28 / 04 / 2024

Hong Kong ve Bombay'da kalabalığa alternatif dikey yaşam!

Hong Kong ve Bombay'da kalabalığa alternatif dikey yaşam!

Giderek kalabalıklaşan şehirler bina yığınlarına dönüşürken mimarlar bu sorunu dikey yapılarla çözüyor. Hong Kong'daki dikey otopark ile Bombay'daki rezidans buna iyi birer örnek



Alternatif otopark - Hong Kong

Hong Kong trafikte yaşanan araba enflasyonu ve şehirde otopark alanlarına yer kalmaması karşısında dikey bir otopark projesini hayata geçirmek için bir yarışma düzenledi. Yarışmada projesi en çok beğenilen mimarlık ofisi ise "Hong Kong Alternatif Otopark Kulesi" isimli eseriyle Mozhao Studio oldu. Bölgenin kentsel dönüşüme katkısı olan bir proje olması hedeflenen dikey otopark, 80 metre yüksekliğinde olacak. Otomatikpark sistemleri ile dikkat çekecek olan proje ile arabalar binanın etrafından yuvarlak bir daire çizen asansirlerle ya da dikey hatlarla üst katlara çıkarılacak. Araba sahipleri sadece otoparkın girişinde arabalarını teslim edecek, görevliler ise otoparkı en verimli kullacak şekilde yerleştirmeleri yapacak.

ALTIGEN REZİDANS

Sanjay Puri Mimarlık - Bombay Dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olan Hindistan, Bombay şehrinde inşa edilen dikey binalarla bu soruna çözüm bulmaya çalışıyor. Şehirde en küçüğü 15 kattan başlayan bu proje de dikey büyümeye iyi örneklerden birini oluşturuyor. Sanjay Puri Mimarlık tarafından hayata geçirilen proje "altıgen" yapısıyla dikkat çekiyor. Projenin dış mimarisinde üstüne örtülen beyaz örtü şeklindeki yapı aslında aşırı güneş ışınlarından kaynaklanan aşırı ısınmayı engellemek için yapıldı. Güney cepheli olarak konumlandırılan projenin altıgen yapısı da güneş ışınlarını kırarak binanın aşırı ısınmasının önüne geçiyor. Projenin içinde rezidansların yanı sıra sosyal alanlar ve bir de oditoryum bulunuyor.

ÇİN'İN İKİZ KULELERİ

The Two Towers / Schenzen ÇİN SARAİVA + Associados Mimarlık tarafından Çin'in Schenzen şehrinde hayata geçirilecek olan 'The Two Towers' porjesi Uluslaarası Tasarım Birliği'nin işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Şehrin ikon binalarından biri olması hedeflenen projede çevreyle saygılı yapı inşa edilmeine büyük önem gösterildi. Projenin ana teması olarak iseşehirde modern dili konuşabilecek bir bina olmasına ve uluslaarası bilgi paylaşımına izin veren bir yapı olmasına özen gösterildi. Proje geleneksel düz ikiz binaların aksine üst üste dizilmiş yatay yapılardan meydana gelen bir formla hayata geçiriliyor. Her binanın iki ayrı girişi kapısı ile binaları da kendi içinde ayrılırken transparan bir yapı oluşturuldu.

Dilek Taş / SABAH


Geri Dön