05 / 05 / 2024

Hopa-Batum demiryolu projesi geliyor!

Hopa-Batum demiryolu projesi geliyor!

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Büyükekşi Hopa-Batum demiryolu bağlantısını Türk ihracatçısının talebi olarak Başbakan Davutoğlu'na sundu.



Ahmet Davutoğlu 'Siz ne talep ediyorsanız elzemdir' diyerek olumlu karşıladı Toplantıya. Başbakan Ahmet Davutoğlu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvan alık Bakanı Mehdi Eker. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldı. 



Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Sektörler Toplantısı Çırağan Sarayı'uda gerçekleştirildi. Toplantıda sektörlerin ihracata yönelik sorunlarının yanında, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Iiamdi Gür doğan tarafından sıklıkla gündeme getirilen Iiopa-Batum Demiryolu bağlantısının ivedilikle hayata geçirilmesi konusu da gündeme geldi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi. yaptığı sunumun ardından konuyu özel dile getirerek. "Özel biı- talebimiz ise Hopa - Batum demiryolu. Bu hat bizi Batum limanıyla Çin'e kadar uzanan hatta bağlamış olacak" dedi.



 

DAVUTOĞLU: SİZ NE TALEP EDİYORSANIZ ELZEMDİR Başbakan Davutoğlu ise ihracatçıların önünü açmak için birçok çalışma yaptıklarının altını çizerek, "Rusya ile vizelerin kaldırılması kimsenin düşünebileceği bir adım değildi. İki ülke icracı bakanlıklarının bir araya geldiği bir mekanizma oluşturduk. Serbest ticaret anlaşmalarını yaygınlaştırdık. Gümrük birliği çerçevesindeki pazar genişletme faaliyetimizi diğer ülkeler yaymak konusunda olağanüstü çaba sarf ettik. Bu konuda da siz ne talep ediyorsanız elzemdir" diye konuştu. 



GÜRDOĞAN: İHRACATÇIYA BÜYÜK DESTEK 

DKİB Başkanı A.Hamdi Güldoğan, "Çin Halle Cumhuriyeti'ne kadar uzanan kısa bir güzergah olan ve mevcut alternatiflere oranla bir çok üstünlükleri bıılıınan bu demiryolu hattının kısa vadede Türkiye smırları içine alınması amacıyla Hopa Limanı'na bağlantısının sağlanması ile ihracatımıza önemli sağlayacak olmasının yanmda ihracatçıya da önemli oranda nakliye maliyetleri yönünden rekabet imkanı kazandıracak bir proje" dedi. 



Karadeniz'de Son Nokta


Geri Dön