15 / 05 / 2024

Hububat alım fiyatları ne zaman açıklanacak? Çiftçiler dikkat! TMO fiyatları erken duyuracak mı?

Hububat alım fiyatları ne zaman açıklanacak? Çiftçiler dikkat! TMO fiyatları erken duyuracak mı?

TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, TMO’nun 2023 dönem hububat alım fiyatları ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. Peki hububat alım fiyatları ne zaman açıklanacak?



Dünya Gazetesi'nden Güneş Doğdu Soylu'nun haberine göre; TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı ve GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında, TMO’nun 2023 dönemi hububat alım fiyatlarını erken duyurmasının sektör temsilcilerinin önünü görebilmesi kapsamında önemli olduğunu vurguladı. 

Hububatta yeni hasat sezonunun mevsimsel kaymalar sebebiyle Mayıs ayının sonlarına doğru Çukurova Bölgesinde başlamasını beklediklerine de dikkat çeken Ahmet Tiryakioğlu, buğdayda geçtiğimiz yılki toplam rekolteye yakın bir üretim öngördüklerini de belirtti. 

Hububat alım fiyatları ne zaman açıklanacak? Çiftçiler dikkat! TMO fiyatları erken duyuracak mı?

Açıklamasında "Meteorolojik verilere göre, ekim-mart arasındaki 6 aylık dönemde, yağışlarda geçen seneye oranla yüzde 25 bir düşüş söz konusuydu. Özellikle ocak-şubat yağışları bizi ciddi anlamda endişelendirmişti" ifadelerine yer veren Tiryakioğlu, Mart ve Nisan aylarındaki yağmurların üretim alanlarının toparlanmasını sağlayarak yüzleri güldürdüğünü aktardı. 

Tiryakioğlu, "Mart ayı bu anlamda son 27 yılın en yağışlı zaman dilimi olarak kayıtlara geçti. Ülkemizde bu sene buğday ekiliş alanlarının artış göstermesi rekoltedeki kaybı dengeledi diyebiliriz" açıklamasında bulundu ve Doğu Anadolu Bölgesi de göz önünde bulundurulduğunda Mayıs ve Haziran ayındaki yağışların rekoltede belirleyici unsur olacağının altını çizdi. 

Hububat alım fiyatları ne zaman açıklanacak? Çiftçiler dikkat! TMO fiyatları erken duyuracak mı?

Dünya genelinde bu sene hem tahıl üretiminde hem de stok kısmında anlamlı bir risk olmadığını vurgulayan Ahmet Tiryakioğlu, bu olumlu gelişmenin küresel ölçekte tahıl fiyatlarına da yansıdığına dikkat çekti. 

Buğday, mısır ve arpada uygulanan gümrük vergisi oranının yüzde 130’a çıkarılması ile ilgili de açıklamalarda bulunan Tiryakioğlu, kararın çiftçileri korumak için atılmış bir adım olduğunu vurguladı. 

Atılan bu adımın her hasat sezonu beklenen bir durum olduğunun altını çizen Tiryakioğlu, bir seneden fazladır bu ürünlerde gümrük vergisinin yüzde 0 olduğunu aktardı ve "Şimdi yeni sezona giriyoruz kararı bu nedenle içerde fiyatları dengelemek ve üreticiyi korumak adına atılmış mevsim normallerine uygun bir adım olarak görüyoruz" şeklinde konuştu. 

Hububat alım fiyatları ne zaman açıklanacak? Çiftçiler dikkat! TMO fiyatları erken duyuracak mı?

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yeniden uzatılmasına yönelik sürdürülen çalışmalarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Tiryakioğlu, "Ukrayna ve Rusya'nın tahıl ve diğer gıda ürünlerini Türkiye’nin ev sahipliğinde Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına ulaştırmasını sağlayan Tahıl Koridoru Anlaşması 18 Mayıs’ta sona eriyor" dedi ancak sürenin uzatılması ile ilgili görüşmelerin hala sürdüğünü vurguladı. 

Açıklamasında "Anlaşmanın yeniden yapılamaması özellikle bazı ihtiyaç sahibi Afrika ülkelerini olumsuz etkileyecektir. Fakat Rusya’nın bu sene yüksek bir ürün rekoltesi var ve bunun yanı sıra geçmişten kalan ciddi stokları da mevcut" ifadelerine yer veren Ahmet Tiryakioğlu, Ukrayna için de bu durumun geçerli olduğunu dile getirdi ve "Bu sebeple 18 Mayıs’ta Türkiye’nin öncülüğünde anlaşmanın yeniden devam edeceği kanısını taşıyoruz" diyerek açıklamasını tamamladı. 

TOKİ'den İstanbul'un o ilçesine 431 konutluk yeni proje müjdesi! TOKİ'den konut bekleyenler bu tarihe dikkat!

Zorunlu trafik sigortasında yeni tarife belli oldu! 

TÜİK resmen açıkladı: En zengin yüzde 20’nin toplam gelirdeki payı yüzde 48’e yükseldi! 

 

 


Geri Dön