Huğ evler müzelerde serginleniyor!
Osmaniye'nin Kadirli ilçesine bağlı Harkaçtığı Köyünde 3 yıl önce kurulan köy eğitim ve kültür müzesi ile belediye tarafından yapımı devam eden kent müzesi bahçesindeki Huğ evler, geçmişi günümüze taşıyor.
Belediye Başkanı Ömer Tarhan. AA muhabirine, Çukurova'nın sosyolojik geçmişinde yaşam mekanı olarak önemli bir yer tutan huğ evlerin müzelerde hayat bulacağını söyledi.
Huğ evi gelecek nesillere taşımak için çalışmalarının devam ettiğini aktaran Tarhan." Sayılan bugün pek az da olsa. günümüze ulaşabilmiş örnekleriyle Huğ evlerin yaşamımızda apayn bir yeri vardır.
Belediye bünyesinde Kent Kültür Merkezi bahçesinde orijinaline uygun şekilde yaptığımız huğ evde yakın tarihimizin sosyal yaşamı ile birlikte ev araç gereçleri sergilenecek. Geçmişini bilmeyenler geleceği ile ilgili pozitif planlar yapamaz " diye konuştu.Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı Kadirli Şiltesi Başkanı İbrahim Boysal ise Harkaçtığı Köyünde kurdukları köy eğitim ve kültür müzesi ile amaçlarının kayix)lmaya yüz tutan kültür varlıklarını koruyarak gelecek nesillere aktanııak olduğunu ifade etti. -Huğ evler, Çukurova yöresinin bilinen en eski ev tipidir Sanat Tarihçisi Cevahir Zararsız, Çukurova'da yerleşik hayatın " huğ ev " modeli ile başladığını ileri sürdii.Tarihte Anadolu topraklarında kurulan uygarlıkların, başta iklim koşullan, yerel malzeme ve toplum yapısıyla kendine özgü konut mimarisini ortaya çıkardığını belirten Zararsız," Huğ evler, geçmiş dönemlerde Çukurova bölgesinde görülen, bölgeye özgü bir geleneksel kırsal konut tipidir. Yörenin doğal yapı malzemesi olan ahşap, saz ve çamurdan dal örgü tekniğinde inşa edilen huğ evler Çukurova yöresinin bilinen en eski ev tipidir" dedi.Huğ evlerin çatısı ve dış duvarının kamış ve sazlık adı verilen bitkilerle örtüldüğünü, dış yüzeyinin çamurla sıvandığını bu özelliğiyle yaz sıcaklanyla kış soğuklarına karşı avantaj sağladığına değinen Zararsız, inşaat tekniklerinin değişmesiyle bu evlerin yarım yüzyıldan beri yapılmadığına dikkat çekti.
Ortadoğu