23 / 12 / 2024

Müzelerde Kurban Bayramı hareketliliği sürüyor!

Müzelerde Kurban Bayramı hareketliliği sürüyor!

Yurt genelinde 'Kurban Bayramı' münasebetiyle yaşadıkları illerden başka şehirlere giden vatandaşlar, müze ve türbeleri ziyaret ediyor. Yoğun ilgi gören müzelerden biri de Çorum Müzesi olarak yer alıyor..



YURT genelinde 'Kurban Bayramı' münasebetiyle yaşadıkları illerden başka şehirlere giden vatandaşlar, müze ve türbeleri ziyaret ediyor. Hititlerin diyarı olan ve 8 bin yıllık tarihi ile 8 medeniyete ev sahipliği yapan Çorum, Iç Anadolu'nun gelişen illerinden biri ve leblebisi ile tanınıyor. Tarihi, Hititlere dayanan kentin müzesi de Topkapı Sarayı'nı aratmıyor. Ankara-Samsun karayolunda levhalarla tarif edilen ve 'Çorum Müzesi'ni gördünüz mü' tabelaları ile vatandaşlar müzeye yönlendiriliyor. 98 yıl önce hastane olarak planlanan ve 2003 yılında müze olarak kullanılmaya başlanan bina, yapısal olarak da tarihi bir yapıya sahip, arkeoloji salonunun yanı sıra müzede kentin kültürünü anlatan leblebi ve kahvehane salonları ile de vatandaşlan ağırlıyor. 


Müzede Hitit, Eski tunç medeniyetlerine ait eserler sergileniyor. Çorum'da 1834 yılından itibaren başlayan arkeolojik araştırmalar ve devamında yapılan kazı çalışmaları, Anadolu'da var olan toplumların yaşamlarına ışık tutmuş, bu toplumlardan Hititlerin yarattığı büyük uygarlığa başkentlik yapmış Hattuşaş ve yanı başındaki Alacahöyük, Çorum'u dünyaya tanıtarak haklı bir üne kavuşturmuştur. Çorum'da yüzyıldır yapılan arkeolojik kazılar, ilin Hitit Uygarlığı'nın merkezinde bulunması nedeniyle son yıllarda yerli ve yabancılar tarafından yapılan araştırmalar yoğunlaşmış, bunun sonucunda da yeni arkeolojik kazı alanları açılmıştır. Turizm potansiyeli bulunan bu alanların yakın zamanda gelecek talepler doğrultusunda turizm arzına dönüştürülmesine çalışıldığı belirtiliyor. 


Çorum / cihan 


Yeni Asya




Geri Dön